Хиляди на протест в столицата на Еквадор, избухнаха сблъсъци

Президентът Ленин Морено изведе правителството от града
9 окт 2019 10:23, Елка Василева
18
Хиляди на протест в столицата на Еквадор, избухнаха сблъсъци
Снимка: Reuters

Хиляди хора от коренното население на Еквадор се събраха вчера в столицата Кито на протест срещу правителството, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените демонстрации и последвалите сблъсъци накараха президента Ленин Морено да изведе правителството си от града.

Южноамериканската страна със 17-милионно население изглежда е достигнала опасна патова ситуация, парализирана от липсата на обществен транспорт и блокадите на пътища, които са тежък удар за и без това уязвимата икономика.

Насилието продължава от предишната седмица, когато Морено обяви решение за спиране на субсидиите за горивата след рязък скок в цените им, предаде БТА.

Протестиращи превзеха петролни обекти и държавната петролна компания "Петроеквадор" предупреди, че загубите може да достигнат 165 000 барела на ден или близо една трета от общото производство.

Вчера протестиращи преминаха през полицейските заграждения и някои от тях влязоха в празната сграда на парламента. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги прогони.

Протестиращи от местните племена окупираха пречиствателни станции за вода в град Амбато, на юг от Кито, предизвиквайки опасения за водоснабдяването на столицата, съобщиха местните власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Който нож вади преди 4 години
Ленин предаде Асандж и искаше да сваля Мадуро - нож извади и от нож ще умре.
13
3
 
1
 
! Отговори
Гостенин преди 4 години
Леле-мале, колко е лесно комунист да обвини друг комунист за предател. Две думи само!Ленин е бил вицепрезидент при любимия ви Кореа - от 2006 до 2017, а ан изборите Кореа се отказва от четвърти мандат. Комунист до мозъка на костите и строи "социализма" на Кастро и Мадуро.Та толкоз за американския слуга, дето всъщност си е комунист какъвто трябва да бъде.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8"соц. попарата" не я ли натвори първото правителство на СДС начело с Филип Димитров и икономическите "съветници" от Търговската камара на САЩ Ричард Ран и Роналд Ът + бонус включване от второто правителство на СДС с Иван Костов + НДСВ, при които цените растяха стрократно в месец, по изискване на МВФ, а след това преди влизането в ЕС, същите наложиха като условие за членство облагането с данък на лекарствата и други стоки от първа необходимост.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа, к'во става с Венецуела? Новините секнаха, а?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано го свалят тоя.Такава американска *** като него няма.Той предаде Асандж един достоен човек и борец за свобода на фашистката фа.шкия Тръмп.Да не говорим че той принуди като нашите политици от прехода две трети от еквадорците да напуснат страната си от къде знам ли ами от самите еквадорци тук има доста от тях говоря им езика и разбирам какво ми обясняват и струвашно ми прилича на България на Виденов и Костов.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
неграмотници пълно жан го свалиха точно защото не искаше да изпълнява плановете на МВФи е единствения премие дето не е откраднал стотинкаа естествено е имал възможнаст- като им изпълни исканията и щеше да си брои апартаментитеи като гледам как го плюят е направил оляма грешкадебилчетата си заслужават банкянския чобан да си ги подстригва редовно
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дето стъпят краварите трева не никне30 години чакаме демокрацията да цъфне пък кога ще върже - на кукува лято
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на тоя ленин името е заблуждаващотой си е чист американски слугапреди това свали едно наистина еквадорско правителствозащото не слушкаха краваршингтон и се разбираха с венецуела
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Еквадор официалната валута е щатският долар. Което значи, че за вързани за САЩ. Страна с много нефт, отново съсипана.САЩ съсипват страните от Южна и Централна Америка, след това врещят, че имали потоци бежанци.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен каскетза да се намесят МВФ, означава, че нещата в държавата не вървят и са пред фалит. Ленин моли МВФ за помощ - е нормално е кредитора да има условия с цел да се пооправят нещата и да си върне заема. Помним нашия ленин - Жай Виденов и сие отпадъци от БКП как ни надробиха същата соц. попара.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не президентът е взел решение. МВФ е наложил да се вдигне цената на горивата. Една и съща схема за смазване не държавите. В Аржентина МВФ не им позволи да си платят дълговете предсрочно, наложи санкции, лихви, смениха управлението с марионетка.
3
5
 
2
 
! Отговори
тъп като журналист преди 4 години
Ленин Мадуро Титан
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в БГ столицата снощи само 5 човека.
1
3
 
17
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Значи тоя *** Морено, дето му отпуснаха няколко милиарда от МВФ като награда за това, че предаде Асандж на империята, ги е завъртял през негови сметки а на народа е сипал една студена водица да пият.Да се пита човек защо го избраха пред Кореа, който беше на правилния път да изгони престъпниците от Световната банка и краварските робовладелци от Чикита дето правиха милиарди на гърба на къртовския труд на хората.Империята не прощава такива неща, очевидно Ленин е техния човек....