Десет години от ядрената катастрофа във Фукушима

Япония отдава почит на жертвите
13
Десет години от ядрената катастрофа във Фукушима
Снимка: Pixabay

Япония отбелязва десет години от ядрената катастрофа във Фукушима. Страната отдава почит днес на жертвите на земетресението от 2011 г. и причиненото от него цунами в североизточната й част, довели до най-тежката ядрена злополука в света след кризата в Чернобил през 1986 г., предаде БТА като се позова на ДПА.

Днес за отбелязване на десетата годишнина от трагедията, в цяла Япония ще има възпоменателни служби.

Император Нарухито, императрица Масако и премиерът Йошихиде Суга се очавка да участват в церемония в Токио, която ще бъде в съкратен вариант заради коронавирусната пандемия.

Земестресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 г. и отне живота на около 18 400 души, повечето от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на природното бедствие в три от реакторите на атомната електроцентрала "Фукушима 1" се получи неконтролиран ядрен разпад, след като цунамито връхлетя съоръженията. Броят на хората, които загинаха заради бавната евакуация е 3767, включително 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ЯпонияФукушима
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИН ВЪПРОС преди 3 години
КОГА ще очакваме филм за катастрофата аналогично на този за Чернобил?Да видим и глупостта японска?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Нямаватенките се оправиха, чак когато ЕС им подари, изработи и постави купола. ЕС продължава да го подменя периодично, че ако чака на Могучая...... Европа ще стане на пустиня. Има една приказка "Дай на дивака атомни технологии и гледай после сеир".
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Катастрофата във Фокушима се дължи на японската гордост и надменност. поразени бяха само дизел генераторите и от там се наруши охлаждането на реакторите довело до тази клатастрофа. Ако японците бяха потърсили помощ, нови дизелгенератори можеха да се доставят за часове и да се предотврати всякакъв риск от прегряване на реакторите, т.е. нямаше да има изтичане на радиация и всички негативи впоследствие.
8
2
 
7
 
! Отговори
Няма преди 3 години
Явно в Джапания вече няма камикадзета. Руснаците за няколко месеца овладяха аварията,ама щото още имат Матросовци.. Тия смотковци вече 10 години заразяват водата на Тихи океан и никой не им дири мана.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охааа, някой отрано е станал да заработва 1200те лева.:))))
6
4
 
18
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 3 години
А защо няма филм за Фукушима... И защо се мълчи че там катастрофата е гигантска сравнение с Чернобил?!
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чернобил беше малкия дявол, големият се оказа Фукушима.10 години вече тонове силно радиоактивна вода се изсипват в океана всеки ден и никой нищо не прави по въпроса.Спомняме си колко хора пожертваха къде доброволно,къде не, живота си за да обезопасят Чернобил преди 30+ години...Къде е тази саможертва днес?Къде са напредналите технологии, роботите ликвидатори, изкуствения интелект, който да прогнозира последствията и да предложи решение... тъжна работа,а бъдещето на енергетиката все още е в атома
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фукушима е частна ядрена централа. Частникът японец плаща, американецът строи АЕЦ на плажа.Частникът японец слага дизел-генераторите в мазето, за да не ги откраднат.Така стана частната катастрофа Фукушима.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вследствие на природното бедствие /земетресение, цунами/ в три от реакторите на най-мощната японска атомната електроцентрала "Фукушима 1" се получи неконтролиран ядрен разпад, което преведено на *** български език означава - взривиха се и съдържанието на активните им зони се изля в околната среда /земя, вода, въздyx/.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г. е най-тежката в света или е след кризата в Чернобил през 1986 г.? В АЕЦ Фукушима гръмнаха 3 блока /реактора/, а в АЕЦ Чернобил гръмна един.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските мафиоти строят само хотели и подпорни стени на плажа, а японците дали на американците да им построят АЕЦ на плажа.