Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия

Атина: Въпросът остава открит, докато исканията ни не бъдат изпълнени
7 апр 2021 21:00, Елка Василева
234
Гърция пак си поиска €289 млрд. репарации от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през Втората световна война Атина отново повдигна въпроса за очакваните от Германия репарации. Гърция твърди, че щетите са за 289 милиарда евро.

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения, пише Дойче веле.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален.

Още по темата

Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019 г. Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите.

За федералното правителство в Берлин от друга страна въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 100 години? След войната или взимаш или не.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Когато в България личният лекар ми изпише хапчетата за кръвно за 6 месеца и струват 12.5 евро, а не 25 лвл за един месец, както плащам в България, ще призная, че гърците са по-мързеливи, по-крадливи, по-корумпирани, по-византийци, по-глупави , и т.н. Когато за Коледа правителството на България даде не 40 лв., а 400 евро на пенсионерите, когато даде наследствена пенсия 70-80% на останалия жив член на семейството, когато, когато, ала надали! Помислете си!? Къде сме ние, и къде те-100 год-пред нас!
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брях, за нула време 90 коментара, 99% от които дебилни. Почвайте от сега да събирате стинки за лютеница и кренвирши че лятото пак ще искате да ходите при тези които сега плюете.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хитри са гърците така от време на време си докарват по някой друг милиард за да млъкнат.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърчолята пак му намериха лесното - да изнудят Германия а тя горката, пак да плаща. Затова думата Византиец е станала нарицателна за мошеничество и лицемерие. На грък да нямаш вяра. Спасява ги само наистина великолепното им средиземноморско крайбрежие. Но то явно не е достатъчно за да ги измъкне от калта особено сега в пандемията. И те виж ти ревнаха изведнъж че Германия ги била ощетила и не знам си какво. Това само гърчоля могат да го направят. Нагли до последно.
65
2
 
13
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
До АнонименНие не сме окупирали Македония,такава държава тогава е нямало,а Хитлеристка Германия е окупирала Югославия...
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са нахални тези гърци, но нищо няма да вземат. Те освен да ядат и ***, за нищо друго не ги бива..
63
3
 
4
 
! Отговори
Малакис Кукус преди 3 години
Който не знае кой е Ксеркс да гледа филма "300"! Освен че избиха по най-зверски начин тристата доблестни спартанци, запалиха и ограбиха люлката на западната демокрация- Атина! Тенкю вери мац!
62
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАЩО СТЕ СЛОЖИЛИ СНИМКАТА НА ПРЕМИЕРА НА ИНДИЯ И МЕРКЕЛ В ТЕМА ЗА ГЪРЦИЯ?
61
6
 
4
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Константинопол трябва да стане изконно руска територия!!! Защо пък руска ще ме питат някои... Еми защото Русия е помогнала не малко на балканските християнски народи с кръвта си и ресурсите си! Пък и ние балканските народи ще се изпотрепем за него...
60
1
 
1
 
! Отговори
ей 73 преди 3 години
написах ти нещо по-долу прави си сметката !
59
2
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДОРИ ГЕРМАНИЯ ДА ПЛАТИ ОТНОВО ТИЯ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ПАК ЩЕ СИ ГИ ПОИСКАТ !
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Леле мале страшна сила сме биле ,щом сме могли да спрем Вермахта ,да окупира Гърция!
57
7
 
8
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Гърция е малка държава,като България,но за разлика от нашите вечно надупeни политици,техните винаги отстояват националните си интереси...Прави са за репарациите...
56
4
 
3
 
! Отговори
Германия преди 3 години
е Колония на Пекин!
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По таз логика, северно македонците ще поискат от нас 100 милиарда за окупацията по същото време и македонските еврей. От там, ние трябва да искаме от Турция, половин Европа от Русия, цял свят от Англия...*** Гърци
54
2
 
5
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 3 години
БЕЗ БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ СТЕ ДОВИЖДАНЕ !
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците са нация в залез като нашета ама още не го осъзнат , новите нации "децата им" ще ги изядът
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между дугото, точно непосилните репарации от Версайския договор след ПСВ води до това Хитлер да дойде на власт понеже той яхва недоволството на немците след хиперинфлацията.
51
1
 
13
 
! Отговори
Малакис Кукус преди 3 години
Не е зле да си искаме репарациите и от Иран за нашествията на Ксерокс и баща му Дарий. Ако може да са в петрол и газ!