Кораловите рифове изчезват все по-бързо

Глобалното затопляне е причината за забързването на този процес
7 окт 2021 09:51, Ния Христова
6
Кораловите рифове изчезват все по-бързо
Снимка: Pixabay
Ново изследване доказва, че кораловите рифове изчезват много по-бързо, откоклоко учените предполагаха. Причината за това е глобалното затопляне. Процесът е обратим само, ако емисиите на парникови газове се намалят значително, пише БГНЕС.
 
Анализ на Глобалната мрежа за наблюдение на коралови рифове показва, че повишаването на температурите на океана е убило около 14% от кораловите рифове в света за малко под десетилетие. Количеството корали, загубени между 2008 и 2019 г., е еквивалентно на повече от всички живи корали в Австралия.
 
Докладът, който е и първият по рода си от 2008 г. насам, установява, че затоплянето, прекомерния риболов, развитието на крайбрежието и влошаването на качеството на водата, поставя кораловите рифове в много тежка ситуация.
 
"Анализът използва данни от близо два милиона наблюдения от повече от 12 000 места за събиране в 73 държави за период от 40 години (1978 до 2019 г.), и представя работата на над 300 учени."
 
Изследването обхваща 10 района с коралови рифове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната доза екоталибански свободни съчинения - всеки път едно и също, всеки път някакви измислени "учени" са супер изненадана, как коралите изчезвали много бързо. Всъщност по-топлия световен океан, би следвало да създава отлични условия за живота в него, особено за коралите, които приоритетно се хранят с фитопланктон.
3
2
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
То и народа изчезва все по бързо
2
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Аз ще съм първия човек, който ще стане еко активист когато видя индустрията да стане екологична. Защо цената трябва да се плаща от обикновения човек, а бизнеса и индустрията (най големите замърсители) да замърсяват все повече
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я по-точно напишете, че тази радиация която изсипа Фукушима, американско оборудване о-*** целия световен океан. Даже скумрията е с повишена радиациа, а кво остава за кораловите рифове. С този доклад искат да замажат колапсът от Фукушима, който върви и до днес и после другите виновни.