В Казахстан са задържани около 4000 души заради безредиците

Миротворческите сили ще останат за кратък период в страната
8 яну 2022 08:58, Елка Василева
124
В Казахстан са задържани около 4000 души заради безредиците
Снимка: архив, БГНЕС

Правоприлагащите органи на Казахстан вече са задържали около 4 000 души, определяни от властите като терористи. Това съобщиха източници от Министерството на вътрешните работи в централноазиатската страна.

Най-много арести са извършени в Алмати, където „по време на специализирана операция е потушена дейността на над 100 души“.

Още по темата

От министерството са докладвали, че „всички правителствени сгради са взети под контрол, полицията поддържа обществения ред, а бойните части работят нормално“, предаде БНР.

Задържаните може да бъдат осъдени на доживотен затвор.

От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 бандити и терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени.

Съединените щати, както и редица европейски държави, също апелират всички страни да се въздържат от насилие.

Токаев съобщи на страницата си в Twitter, че изпратените в страната му миротворчески сили от Организацията на договора за колективна сигурност ще останат за кратък период от време, докато ситуацията не се стабилизира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
8
 
10
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 2 години
До аз: Има голяма разлика между Чехия през 1968 и помощта на Русия за стабилизиране на обстановката в Казахстан. Казахстан има 100 хилядна армия, а руските миротворци са само 3 хиляди и задачата им е най-вече да охраняват обществени сгради и летища.
72
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американските газови компании които разработват газовите находища там да свалят цената на газта, иначе прекъсване на договорите за концесии и аут от Казахстан.
71
2
 
7
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА: Голям смях, дума няма. Гледай да не се задавиш от много хахакане.
70
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските миротворци за часове освободиха летището в Алма-Ата от терористите и летището работи нормално.
69
3
 
20
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
Обстановката в Казахстан се стабилизира, а цените на горивата са ги върнали обратно. Всеки има право да протестира, но палежите на коли и сгради, използването на оръжие от "мирни" протестиращи, ограбването на магазини, са нещо по-различно.
68
18
 
6
 
! Отговори
аз преди 2 години
миротворците от русия отидоха в казахстан както през 1968 ссср отидоха да омиряват чехословакия!!!
67
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами прави са хората да протестират - една от най-богатите страни на газ, като Русия и Норвегия, а американските газови компании които влязоха там 90те години и които на практика държат целия газ с 40 годишни договори вдигат цените. Руските миротворци първото което трябва да направят е да национализират газовите компании и да изгонят американците.
66
5
 
6
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 години
Еее, бетер турска работа.!.
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Сящ и евреите печалбите все им малко да гинпиташ кво са направили с тия пари нещо полезно?.
64
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президента им терорист номер 1
63
6
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Този път не мина сценарият на сащ и това е добре за народа на Казахстан.
62
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е със Западни компании копащи в Казахстан що не свалят цените като са толко загрижени
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Константин Матеев "До АнонименЛеле, ами ако Путин каже на следващия парад на победата, че и ние влизаме в зоната на влияние на Русия, какво ще правим тогава?" -- Ами правете каквото искате. Впрочем Путин вече предложи САЩ да изтегли военните структури на НАТО от източна Европа която също е в зоната на влияние на Русия. В ако САЩ не приеме предложението, Русия ще реши сама въпроса с военно-технически средства.
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дългата ръка на САЩ подтиквани от евреите, за да ЗАГРАБЯТ природните богатства и на Казахстан, както направиха с Украйна, Либия, Ирак и много други
59
8
 
8
 
! Отговори
Лелееее.. преди 2 години
ОНИЯ БИЛИ "ТЕРОРИСТИ" - - - ЩОТО ИМ ВДИГНАЛИ ЦЕНИТЕ.НА ГАЗА....А, НИЕ КВИ ШЕ БЪДЕМ, КАТО РУНДЬО, НИ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО..... ХАХАХААА...
58
2
 
21
 
! Отговори
факт преди 2 години
А в Сащ не стреляха ли срещу протевтирящи или във Фрянция разликата е в медиите едни и същи неща се възприемат различно ня базата на субективно мнение тва не е правилно
57
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При диктаторите е така, обявяват хората които не са съгласни с тях за терористи, бандити и какво ли не и се обръщат за съдействие към държави със сходи режими.
56
0
 
9
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименЦената на газта не е причината за ставащото, а само повод, капка, преляла чашата. Има хора, които познавата по-добре отвътре нещата в тази страна, за да ги свеждат от картинката, представяна официално.
55
2
 
5
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименЛеле, ами ако Путин каже на следващия парад на победата, че и ние влизаме в зоната на влияние на Русия, какво ще правим тогава? Ще съградим веднага още един паметник на руската армия и лично на Путин ли? Нека все пак не забравяме уроците от ВСВ и по-специално от нейното навечерие. Те са много поучителни и трябва добре да се знаят и от победители и победени в същата тази ВСВ! Защото в живота и в историята ролите понякога се обръщат.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А форден *** и Жозе Борел не са ли се изказали, че къде без тяхното мнение?