В Казахстан са задържани около 4000 души заради безредиците

Миротворческите сили ще останат за кратък период в страната
8 яну 2022 08:58, Елка Василева
124
В Казахстан са задържани около 4000 души заради безредиците
Снимка: архив, БГНЕС

Правоприлагащите органи на Казахстан вече са задържали около 4 000 души, определяни от властите като терористи. Това съобщиха източници от Министерството на вътрешните работи в централноазиатската страна.

Най-много арести са извършени в Алмати, където „по време на специализирана операция е потушена дейността на над 100 души“.

Още по темата

От министерството са докладвали, че „всички правителствени сгради са взети под контрол, полицията поддържа обществения ред, а бойните части работят нормално“, предаде БНР.

Задържаните може да бъдат осъдени на доживотен затвор.

От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан след изявлението на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил атакуван на вълни от 20 000 бандити и терористи, с които няма да се водят преговори, а ще бъдат унищожени.

Съединените щати, както и редица европейски държави, също апелират всички страни да се въздържат от насилие.

Токаев съобщи на страницата си в Twitter, че изпратените в страната му миротворчески сили от Организацията на договора за колективна сигурност ще останат за кратък период от време, докато ситуацията не се стабилизира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
dsf преди 2 години
колкото в капитолия водиха преговори....
52
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък не мога да си представя как българи, които се смятат за граждани на свободна страна, могат да оправдават действията на един човек, който нарича собствения си народ "терористи"?! Защото са посмели да протестират срещу решението му да увеличи двойно цената на продукт, който е в изобилие в страната! И не е негов, а на целия този народ! Защото този управник е национален предател, предал страната си и ресурсите й на Русия и Китай! Думата на народа имат значение, господа!
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"От ООН и НАТО призовават за спазване на правата на човека в Казахстан". .... Кои са ООН и НАТО и кой ги пита? Русия е световна сила и абсолютен военен хегемон. Казахстан е в зоната на влияние на Русия. Още на 9ти май тази година на парада на победата президентът на Русия Владимир Путин заяви, че в зоните на влияние на Русия правилата определяме ние и това не подлежи да дискусии. Да следят какво говори Путин. Не е имало в историята случай, когато Путин да каже нещо, и след това да няма сериозни действия.
50
1
 
1
 
! Отговори
Ко ? преди 2 години
Тия там , в казахстан, тюбетейки ли носят или *** ?
49
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато един ден пламне у Русия Путин кого ще вика на помощ, Казахстан?
48
1
 
7
 
! Отговори
Бъдеще преди 2 години
Значи скоро и у нас !
47
3
 
4
 
! Отговори
hah преди 2 години
как се задържат 4 иляди души..?!?тия задминаха и Олиууд :)
46
13
 
6
 
! Отговори
хахахахахахахАХАХАХА преди 2 години
миротворци от раша? раша - газ - диктатор. Казахстан - газ - диктатор. как да се направят американците виновни? ще видим и ще се смеем.
45
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските миротворци няма да допуснат втора Украйна. Казахстан е една от най-богатите страни в света, апетитна хапка за запада, но е в зоната на влияние на Русия. И ще останат дълго там, поне 5 години докато възстановят напълно държавността.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт Друго си е държавата да се разграбва от тесен кръг управляващи. Бащи,синове... Като при арабите. Някой шейх управлява и богатството му става 100 милиарда. Все едно петрола е негов та пълни неговата банкова сметка. В Казахтан е същото. С разликата,че шейха остава пари и за народа докато в бившите соц страни всичко остава за управляващите.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
56 стана 48
42
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55Некадърният и неграмотен евророб е наследник на некадърния и неграмотен московски роб и чака някой да му плати , срещу продажба на България, за да не умре от глад. Защото евроробът е пр'ост и мързелив като баща си.
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако не е Русия и Православието, ще тънем в постоянни войни и конфликти , докато онези зад океана мастурбират на екраните от кеф, ама им се секна нещо кефа последните години,така ще е
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като режат глави тези ненормалници, сега трябва да се въдвори ред
39
6
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Добре че се намеси ха Беларус и Русия и спряха преврата и сащ да разграби и Казахстан.
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Казахстан вдигат двойно газта и има протести. В ЕС вдигат тройно газта и няма протести. Къде има диктатура и къде чуждо влияние?!
37
6
 
3
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
До Анонимен 52Ето го още един, дето само смърт му е наказанието! Нали имахте такава власт 45 години, бе? И к`во стана - загубихте власта най-безславно. Пък да не отваряме думи за икономиката докъде я докарахте със "риквидирането".
36
8
 
4
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
До 48 ????Хм, значи полицията може да стреля срещу протестиращите във газодобивния район, но те не могат после да им хвърлят камъни? Каква робска душа си - за образец!
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно всички да бъдат съдени, 90% са про'стаци, също както у нас 1989-1990г. Важно е платените диверсанти да бъдат идентифицирани и ликвидирани.
34
10
 
7
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Значи САЩ са отворили народното недоволство като вдигнали цената на газа за населението и цените във супермаркетите? Откъде ви намират такива мальоумници да вярвате във такива съчинения? Та това да мозъци ДВЕ гънки - знаете за какво.