СЗО актуализира понятия свързани с пола

Ще се въведат нови рамки и инструменти в областта на пола
13 юли 2022 19:19, Петя Славова
120
СЗО актуализира понятия свързани с пола
Снимка: БГНЕС

СЗО ще преразгледа и актуализира наръчника си за здравни мениджъри, като използва новите открития на науката за пола и сексуалността. Наръчникът "Интегриране на принципа на равнопоставеност на половете за здравни мениджъри: практически подход" разглежда как нормите, ролите и отношенията между половете влияят върху поведението и резултатите, свързани със здравето, както и върху здравния сектор.

Същевременно в него се признава, че неравенството между половете е междусекторен определящ фактор на здравето, който действа заедно с други форми на дискриминация, основани на възраст, социално-икономически статус, етническа принадлежност или място на произход и сексуална ориентация. Ръководството осигурява основа за справяне с други форми на дискриминация, свързани със здравето.

Първото издание на наръчника е от 2011 г. и СЗО сега го актуализира в светлината на новите научни доказателства и концептуалния напредък по въпросите на пола, здравето и развитието

Процесът на преглед и актуализация ще се основава на обширната работа, която вече е включена в наръчника. Той ще се съсредоточи върху:

1. Актуализиране на ключовите понятия, свързани с пола;

2. Подчертаване и разширяване на концепцията за пресичане, която разглежда как динамиката на властта на пола взаимодейства с други йерархии на привилегии или неравностойно положение, което води до неравенство и различни здравни резултати за различните хора. Пресичащите се фактори включват пол, етническа принадлежност, раса, възраст, класа, социално-икономически статус, религия, език, географско местоположение, статут на инвалидност, миграционен статус, полова идентичност и изразяване, сексуална ориентация и политическо положение.

3. Отвъд бинарните подходи към пола и здравето, за да се признае половото и сексуалното многообразие, или концепциите, че половата идентичност съществува в един континуум и че полът не се ограничава до мъж или жена.

4. Въвеждане на нови рамки и инструменти в областта на пола, равенството и правата на човека с цел по-нататъшно подпомагане на изграждането на капацитет около тези концепции и интегрирането на техните подходи в работата на СЗО.

Прегледът и актуализацията на наръчника се извършват в партньорство с Международния институт за глобално здраве към Университета на ООН. През лятото и есента на 2022 г. хората ще имат възможност да дадат своя принос и обратна връзка от прегледите на актуализациите и да участват в семинар за валидиране и/или в пилотните проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: СЗОпол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
Правят всичко възможно за да дискриминират нормалните хетеросексуалните, за да доминира техния психично болен вид..
48
0
 
2
 
! Отговори
adventurer преди 1 година
на сзо дърпат конците глобалистки комунистки паразитки, които до един са с обърнат пол и са педофили и обратни,какво очаквате от сзо, когато онзи гамбринус се размотаваше по женско бельо да е по различен от глобалистите..В Природата има Мъжка Енергия, Женска Енергия, при растенията и животните пак има деление на мъжкото и женското..гейовете имат проблем с мъжкото начало в себе си, а лесбите с женското начало в себе си.. Правят всичко за да дискриминират нормалните хетеросексуалните хора..
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Дядо ми беше човек от село, комунист и определено хетеросексуален с трима сина. Един от най-близките му хора и съсед врата до врата беше един от най-известните Софийски хомосексуалисти. Мисля, че дядо, въпреки че беше комунист, беше един изключително добър християнин. :) Наследила съм го от него. :)))
46
2
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
И каква е поуката. Храни куче да те лае. С вашите камъни по вашата глава. Каквото сте надробили ще сърбате. Като раждате не знаете дали биологичният пол ще съвпадне с психическите увреждания които ще получи. И за всичко сте виновни вие, защото една вечер ви е засърбяло, защото бабата иска бебе, а мъжът иска торбичка за ебание. Какъв Джен е мускулест татуиран мъж който разхожда бебе с количка в парка. Не знаем дали няма да изскочи нова дефиниция. Нещо като Лесбиец.
45
1
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...е,не е чак толкова гениално детето ти!..По простата причина,че от "семействаотгейове" просто няма как да дойде,демек да се роди,нито "хетеро",нито обратняга..
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко което започва с ,,Световно'' е отровно-- СЗО, СБ, и.т.н. защото е юдейско.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както казва моят не особено интелигентен малък син - ВСИЧКИ ГЕЙОВЕ ИДВАТ ОТ ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИ СЕМЕЙСТВА. :) Не ми ли е гениално детето? :)
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елтън Джон не отиде на погребението на баща си. Айде познайте защо. Домашно насилие. Елтън пише прекрасна музика. Някой да знае нещо за баща му, освен че синът му не пожела да отиде на погребението му? :) И не ми казвайте, че Елтън е изключение. Много са. :)
41
1
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
75, съчувствие да, но не и толериране на наглостта им, еле пък да се приема за нормално
40
3
 
0
 
! Отговори
Аномалиен преди 1 година
Хората са затворени в кутията на обществени нагласи за полове и роли. Тенджерите се опитват да излязат от рамките но влизат в своя собствена кутия. Като изключение правят безполовите, които не се смятат за някакъв определен пол или задължения нагласи произтичащи от това. Като към тях не спадат 50 годишните девствени, а просто отричат природата и заложената програма.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Категорично, тази организация трябва да се закрива. Чудят се каква глупост да измислят, да си оправдаят заплатите.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болестта си е болест, колега, независимо дали е генетична, соматично или психична. А всяка болест изисква СЪЧУВСТВИЕ. Поне от лекаря.
37
1
 
18
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
Моля те, случаите на хеpмафрoдитизъм са един на няколкостотинхиляди. Многократно си завишил числата. От друга страна болестта, с която непрекъснато ни занимават се нарича *** дисфория и е умствена болест, а не хромозомна такава.
36
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
70, това, което си написал, се нарича, генетични аномалии
35
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:)Обикновено боят започва, когато аргументите свършат. От малко бой в момента има нужда Русия, например. :) Както и С. Корея. Китай, с пораженията, които нанесе на света с Ковид, заради ниското си ниво на обществена хигиена също заслужава малко бой. :) Е, да се посборим ли, умнико? :) Само че може да не оцелееш. :)
34
1
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ЩЕ ПОВЪРНА!!!!...Впрочем,нема да го направа!..Ся са сетих,че сичката таяПОМИЯ е ПРЕДВИДЕНА:-..."И ще се даде на Звяра да властва над човеците за хиляда години..После ще дойде Оня да въдвори ред"..
33
1
 
18
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Да, ще ги тикна в лудницата, защото ЛГБТ са рак за обществото.
32
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бих лекувал принудително в психиатрия всички скудоумни всезнайковци, които без всякакви познания по биология и медицина решават кой да се лекува принудително в психиатрия. Ако брат ви или сестра ви са гей или транс ще ги тикнете ли принудително в психиатрия? Сигурно, ако ги мразите.
31
2
 
14
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Затлъстелите лесбийки феминистки защо ревете за Истанбулска конвенция, кризисни центрове, субсидии, НПО-та, специални закони, като сте толкова силни и независими?
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно педaлите и лесбийките от НПО-тата са налазили статията. Коментарите са излишни.