Метанът играе голяма роля за климатичните промени

Той задържа около 87 пъти повече топлина от въглеродния диоксид
47
Метанът играе голяма роля за климатичните промени
Снимка: Pixabay

Повишаването на нивата на метан в атмосферата миналата година отново е изиграло голяма роля за общото увеличение на парниковите газове, които причиняват климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

През 2022 г. метанът в атмосферата е отбелязал четвъртото си най-голямо годишно увеличение, което е част от общото "тревожно" увеличение на парниковите газове, причиняващи затопляне на планетата, според доклад на Национално управление по изследване на океаните и атмосферата на САЩ (NOAA).

Въпреки че въглеродният диоксид обикновено получава по-голямо внимание заради ролята си в изменението на климата, учените са особено загрижени за метана, тъй като той задържа много повече топлина - около 87 пъти повече от въглеродния диоксид за 20-годишен период.

От 2020 г. насам метанът, който се отделя от източници като сметища, нефтени и газови системи и животновъдство, се е увеличил особено бързо. Учените отбелязват, че няма признаци за забавяне, въпреки спешните призиви на експерти, според които времето за постигане на ограниченията за затопляне, заложени в Парижкото споразумение, както и за избягване на най-разрушителните последици от климатичните промени, изтича.

"Наблюденията през 2022 г., показват, че емисиите на парникови газове продължават да се увеличават с тревожни темпове и ще се задържат в атмосферата в продължение на хиляди години", казват от NOAA.

Метанът се е увеличил с 14 частици на милиард до 1 911,9 частици на милиард през 2022 г. Той се е повишил малко по-бързо през 2020 г. (15,20 части на милиард) и 2021 г. (17,75 части на милиард).

Експертите отбелязват, че стадата от преживни животни  в частност са един от най-големите източници на метан.

Учените продължават да откриват, че емисиите на метан както от индустрията за изкопаеми горива, така и от околната среда, са до голяма степен подценени.

Понастоящем не са известни точните му количества, които са дошли през последните години от човешката дейност в сравнение с естествената среда. Според учените обаче хората имат малък контрол върху екосистемите, които започват да отделят повече метан заради затоплянето.

"Ако бързото покачване е от влажните зони и природните системи, които реагират на климатичните промени, то това е много плашещо, защото не можем да направим много, за да го спрем", казва Дрю Шиндел, професор от университета "Дюк" и бивш климатолог в НАСА. "Ако метанът изтича от сектора на изкопаемите горива, тогава можем да въведем регулации. Не можем обаче да създадем правила за това, което правят блатата".

Учените също така проучват как упорития тригодишен феномен Ла Нина би могъл да повлияе на емисиите на метан заради по-високите нива на валежи в тропическите влажни зони.

По думите на Шиндел емисиите на метан, причинени от човека, съставляват около 26 процента от затоплянето в резултат на човешката дейност.

Експертите смятат, че отказът от изкопаеми горива и намаляването на броя на отглежданите преживни животни са "сигурни начини за намаляване на метана в атмосферата и ограничаване на затоплянето".

Международната агенция по енергетика изчислява, че 70 процента от емисиите на метан през 2022 г. могат да бъдат намалени със съществуващите технологии.

В доклада на NOAA се посочва също, че въглеродният диоксид и азотният оксид са отбелязали значителен ръст през 2022 г.

Нивата на въглеродния диоксид са се повишили до 417,06 части на милион през 2022 г. и понастоящем са с 50 процента по-високи в сравнение с прединдустриалните нива. Азотният оксид, който според NOAA е третият по значимост парников газ, отделян от хората, се е увеличил до 335,7 части на милиард, което до голяма степен се дължи на торовете и оборския тор от разрастващия се селскостопански сектор. /БТА, Елена Христова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Лъжи,лъжи и пак лъжи!
39
0
 
10
 
! Отговори
Статистиката казва преди 1 година
През 1939 година,в навечерието на ВСВ,в България са се отглеждали 28 000 000 овце.Ама само овце.без козите,конете,магаретата,кравите,воловете и биволите.Та тогава е нямало парников ефект,а сега когато за войната се изполват ракетни двигатели,два-три пъти по-мощни снаряди и безчет Еър-Крафт,днес ще обвиниме добичетата и хайваните които са ни хранили от когато се помни и света.
38
0
 
11
 
! Отговори
ЗЕЛЕН преди 1 година
Абе тия снаряди , бомби самолети коиото гърмят в Украйна , както и Танковете горящи поне 200л нафта на зас, колко СО2 произвеждат?
37
0
 
10
 
! Отговори
крети преди 1 година
Всички зелени да спрът да пъ.р.д.ят тогава, лицемерни Роби!
36
0
 
10
 
! Отговори
друг анонимен преди 1 година
До АнонименЗелените не са болни, а са много изобретателни. Просто са много мързеливи за да работят нещо друго.
35
0
 
9
 
! Отговори
00014 преди 1 година
Всеки човек е вид нискотемпературна печка и затопля околата среда. И всичките му домашни уреди. Избийте и хората.
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метанът играел голяма роля в *климатичните промени,ама верно ли!Е като зелените са толкова загрижени за климата защо се хранят с животински продукти/мляко,месо,сметана,сирене,масло и др/,,с плодове и зеленчуци,да папкат инсекти и GMO за да са щастливи.Растенията отделят метан при гниене заради смяна на сезоните.Това са естествени процеси,при разлагане се отделя метан,значи природата греши,тя сама се замърсява.Но природата и земята никога не грешат,само хора необичащи нищо живо казват това!
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости!!
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе да!!!
31
0
 
18
 
! Отговори
ЯЖ БРЪМБАРИ ЗА КЛАУС преди 1 година
Някога Ахфриканските стада са били колкото цялата савана. В северна америка стадата бизони са били от хоризонт до хоризонт. Ама не, сега изведнъж климатичните съчинения "откриха", че баш ама именно животните от стопанска дейност са най-ама най- найнай вредни за планетата! Виж, частните самолети имат нулев принос, откриха го същите "експерти"! Които ако не открият каквото им е зададено, няма да получат финансиране! А сега де! Да не излезе някаква измама?
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само една проста сметчичка - ако сте способни да разсъждавате - дано се усетите как ни бъзикат... Че почва да става много опасно. Ако не ядем месо - какво ще правим? Трябва да го заменим с растителни храни - боб и леща - които ще ни накарат да направим какво? да отделяме метан - е баш тоя, дето ужким го спестихме - айде стига с тия климатични измишльотини бе, гадна абсурдна античовешка секта!
29
0
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
"Тревопасните животни са най-големия източник на метан!" ------------- Ами добре, ще бъде забранено на хората да отглеждат тревопасни животни и да ядат месо. А как ще забраниш на хищниците да ги ядат? И тях ли ще ги направиш тревопасни, или ще ги избиеш? И в двата случая тревопасните ще станат много повече и ще се отделя много повече метан. А междувременно скакалците ще унищожават земеделската продукция и накрая ще останат само те, поне докато изядат последното стръкче растителност на Земята.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ммММ ама ЧЕСТНО ЛИ баш метанът, и кво ще правим, трябва да *** вегетарианците, те са основен производител на метан! Леле лелее дано само не излезе някаква ОГРОМНА ЛЪЖА И ИЗМИШЛЬОТИНА за да унищожат животновътството и да ни накарат да им ядем бръмбарите! АМА БЕЗ КОНСПИРАЦИИ НАЛИ ТАКА!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбхте ли?!? В ЕС ще стоим на тъмно и ше ядем скакалци, за да може да спасим плоската планета! Няма мърдане щом коминтерна го е решил!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде, пребориха въглеродния диоксид, сега метнаха метана. Скоро ще издадат декрет, всички вушкани да спрат дейност, защото замърсяват в пъти повече от човешката дейност. Оп, това май беше тайна.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали след като приключат с животните няма да се насочат към един друг биологичен вид !?
24
0
 
12
 
! Отговори
Ками, обърках се преди 1 година
с какво оставям въглеродния си отпечатък върху планетата - дали като летя със самолет, или като ям трева вместо месо, или като се боря за опазване на застрашените животински видове? Ако си отглеждам само зеленчуци в двора и опазвам природата, като правя компост от остатъците за тор, пак ли ще имам принос за унищожаването на живота на Земята? Ако се откажа от електричеството и се топля със събраните съчки от гората, пак ли ще повиша емисиите на въглеродния двуокис? Дай ми съвет, моля те!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените са хора с психически отклонения.Водят ни към нашия собствен краи.Учудвам се ,че обществото няма никакво чувство за самосъхранение!
22
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Да спрем да се храним, пътуваме, въобще, да живеем, ама всички - онези учени също, и политиците, които плашат и измислят забрани само за простолюдие. Да пресушим и блатата, щот са вредни за околния свят. Тогава въздухът ще е кристално чист, а климатът ще спре да се затопля.
21
0
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Защо никой не коментира Метанола???? За производството на 4 кубика биодизел се изхвърля в атмосферата 1 кубик Метанол. Зеленясалите да се изкажат.