МААЕ очаква търсенето на петрол да надвиши предлагането

Русия може да увеличи производството, "за да компенсира пропуснатите приходи"
16 май 2023 22:00, Йоана Цонева
12
МААЕ очаква търсенето на петрол да надвиши предлагането
Снимка: БГНЕС

Очаква се търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 2,2 милиона барела на ден през 2023 г., като достигне рекордните 102 милиона барела. Това посочва Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".

Прогнозира се, че търсенето ще надвиши предлагането с почти 2 милиона барела на ден през втората половина на годината.

МАЕ отчита, че възстановяването на Китай след премахването на ограниченията поради COVID-19 е надхвърлило очакванията и търсенето е достигнало рекордните 16 милиона барела на ден през март.

Очаква се страната, която е най-големият вносител на петрол в света, да осигури почти 60% от растежа на глобалното търсене през 2023 г., като заедно с Индия и Близкия изток компенсира слабото търсене в развитите страни.

Агенцията посочва, че въпреки заявката си да намали добива на суров петрол с 500 000 барела на ден, Русия може да увеличи производството, "за да компенсира пропуснатите приходи".

МАЕ прогнозира, че Съединените щати и Бразилия ще доведат до скромен ръст на доставките на петрол от 1,2 милиона барела на ден за годината. Причината е, че съкращенията на ОПЕК+, договорени през април, означават, че добивът на петрол от ОПЕК+ ще спадне с 850 000 барела на ден в периода между април и декември. Предлагането извън ОПЕК пък ще нарасне със 710 000 барела на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Но как? Нали вепе нямаше никой да ползва петрол?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо им е на руснаците да увеличават добива след като цените ще се вдигнат и ще печелят повече за същите количества това се отнася и за останалите от ОПЕК.
5
0
 
1
 
! Отговори
Hahun преди 11 месеца
Резервът на Америка - март -371 Мил. барела - май 5 - 362 Мил Барела. На всеки 2-3 месеца освобождават средно 10 М. Скоро този резерв ще трябва да се пълни, което ще означава голямо търсене - на кратко цената горе, Арабите и Руснаците щастливи. Другия ефект ще е на вътрешния пазар. Да технически петролът ще стане 10 долара, но на бензиностанциите в америка. Това за голяма част от американците ще е доста неприятно. При тях голяма част от логистиката е основана на транспорт с камиони .... Инфлация
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо за Украйна има ли?
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз от статията чета, че русия е излъгала ОПЕК. Дали ОПЕК ще се ядосат на русия заради измамата и увеличат добива не е ясно. Зависи от това дали омразата им към САЩ е по-силна. Едно е ясно. Русофилите са българофоби защото те искат петрола за България да е скъп вместо войната да приключи със сваляне на Путин и нормализиране на отношенията.
2
1
 
9
 
! Отговори
Има да почакате преди 11 месеца
Русия да умре от глад и студ...Ама друг път !
1
0
 
2
 
! Отговори
Alex преди 11 месеца
Тая агенция не е оная агенция :)