Бившият френски президент Саркози загуби обжалването, ще носи гривна

Присъдата е за корупция и търговия с влияние
Обновена: 17 май 2023 12:51 | 17 май 2023 11:41, Елка Василева
23
Бившият френски президент Саркози загуби обжалването, ще носи гривна
Снимка: БГНЕС

Бившият френски президент Никола Саркози загуби днес обжалването на присъдата си от 2021 г. за корупция и търговия с влияние пред Апелативния съд в Париж, предаде Ройтерс.

Още по темата
Парижкият апелативен съд потвърди присъдата от три години затвор, като двете години са условни, а през останалата една година Саркози ще трябва да носи електронна гривна, но няма да е в затвора.

Саркози пристигна в съда, облечен в тъмносив костюм, и изглеждаше нервен. Той поздрави приятелски с докосване на юмрук своите адвокати и се усмихваше от време на време, докато заемаше мястото си преди началото на делото.

През 2021 г. първоинстанционният съд призна Саркози за виновен в опит за подкупване на съдия, след като е напуснал поста си, както и в търговия с влияние в замяна на поверителна информация по разследване за финансирането на кампанията му през 2007 година.

Това е поразителното изпадане в немилост на бившия президент и е една от няколкото съдебни битки, които Саркози води през последното десетилетие.

Шейсет и осемгодишният Саркози, който беше държавен глава на Франция за един мандат от 2007 г. до 2012 г., неизменно отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Адвокатката на Саркози Жаклин Лафон нарече решението "глупаво" и "несправедливо".

Това е едно от многобройните съдебни дела, водени срещу Саркози. През 2021 г. той бе осъден и за незаконно финансиране на кампанията за неуспешната си кандидатура за преизбиране през 2012 година.

Миналата седмица прокурорите поискаха Саркози да бъде изправен пред съда по обвинения, че през 2007 г. е взел милиони под формата на незаконно финансиране на кампанията си от режима на покойния либийски лидер Муамар Кадафи.

(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Зеле с ориз и гъби преди 11 месеца
Наред е след 2 години Макагномчо да си тури една такава скъпа гривна.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Това е само защото намекнал на един съдия, че ще го подкрепи за по-висок пост, срещу някаква услуга. " --------- ем, видя ли сега съществената разлика у БГ-то....нашите са играчи, намкването е през други хора. В БГ записите няма намеци, а има глупости от това кой с кой спал, кви кюлчета МАЙ имал и дали има пищак до главата.....едно да кажеш, че ще подкрепиш някого, ако ти свърши услуга, друго е да вярваш на думите на някой си, че дал някъде кюлче.....щото другия много се кефил!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е само защото намекнал на един съдия, че ще го подкрепи за по-висок пост, срещу някаква услуга. Тука се размятат пачки и кюлчета и никой нищо. Купени имоти с пари, които не се покриват от заплатата за цял живот и пак нищо. В тая държава ще останат само мошениците и слабоумните, които гласуват за тях.
18
0
 
2
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 11 месеца
Твоята теория е че някой (Сорос , Ротшилд или кой знае какъв друг торбалан са си измислили конспираторите ) може да купи френската прокуратура , но проблем му е българската ......????
17
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Ами така е, когато Соррррос изкупи много прокуратури в света. Щеше му се и българскята да иупи, но нещо не му се отдава, твърде слабенки се оказаха непеотата му.
16
8
 
1
 
! Отговори
Спас преди 11 месеца
Саркози заслужава Нобелова награда затова че елиминира Кадафи. А Макрон ще получи такава след като елиминира Путин.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
той вкара франция в нато
14
3
 
3
 
! Отговори
Teo преди 11 месеца
Каквото и наказание да се даде на този свят на човек, който унищожи цяла една държава и обрече народ на мизерия, само и само да замете под килимчето отношенията си с нейния владетел, ще е малко! Тоя ще го съди историята! Тук хората сме безсилни!
13
8
 
7
 
! Отговори
Янко преди 11 месеца
Да обаче Франция е държава. А България е канализацията и задния двор на Русия - разграден двор. Бедни сме заради Русия а не заради демокрацията, умници!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президентите носят гривни, народа верига!?
11
1
 
5
 
! Отговори
Кина преди 11 месеца
Между другото, съдебните лекари също са много корумпирани. И срещу добро заплащане са готови да вкарат невинен човек в затвора с фалшиви "експертизи". Няма и осъден лекар за лекарска грешка в България. Така че лекарите в България могат да убиват ваши роднини безнаказано и никой няма да поеме отговорност.
10
5
 
4
 
! Отговори
Джо преди 11 месеца
Саркози еднолично спаси българските медицински сестри в Либия преди 20 години! Поклон! А Кадафи след това го убиха като куче и Путин знае че с него ще се случи същото!
9
2
 
2
 
! Отговори
Неудобен преди 11 месеца
Не знам доколко е бил подкупен, всеки политик повече или по-малко търгува с влиянието си по един или друг начин. Но е явно, че има по-силен характер от Макрончо, и затова го държат далеч от политическата сцена.
8
0
 
2
 
! Отговори
Перниканец преди 11 месеца
до 7 - да взе $ 4 млд за да спаси потъваща тогава банка и след смърта нямаше на кого да ги връща. Класически измамник. Жалко, че няма да лежи в затвора.
7
2
 
9
 
! Отговори
Помним преди 11 месеца
Този взе пари от Кадафи и после за "благодарност"заедно с САЩ и Англия,нападнаха и ограбиха Либия,убиха Кадафи и така пуснаха бежанците от Африка към Европа ....
6
5
 
2
 
! Отговори
Кире преди 11 месеца
Това е разликата между Европа и комунистическия блок. В първия случай като те хванат те осъждат ефективно. Във втория си назначаваш Прокурор и дела срещу теб няма, пък ако ще цялата държава да гледа на живо как се изнасят нашите данъци с чували и кюлчета.
5
2
 
6
 
! Отговори
Баба Радка преди 11 месеца
На Европа кръвта е КОРУПЦИЯТА.Всичко друго е ЛИЦЕМЕРИЕ.
4
2
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Например Р.Гечев трябва да влачи топуз 10кг. до живот. Тоя фалира 13 банки. мен лично ме набута 10000 дойче марки 1996г.
3
3
 
6
 
! Отговори
Руси преди 11 месеца
Френския Лорер !
2
4
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Ами тука кога? Тук не гривна, ами топуз трябва да влачат по 5-10 години комунистите.