Промените в климата - какво да очакваме?

До края на века температурите може да се повишат и с 4 градуса
27 юли 2023 15:03, Стела Стоянова
43

"През последните 200 години преобладаващите причини за повишената средната глобална температура, както и за останалите последващи промени във валежи и т.н. се дължат най-вече на човешката дейност. Вече имаме над градус на глобалната температура, като затоплянето продължава. До края на века ще имаме от 1,5 градуса до 2-3-4 градуса", каза климатологът Николай Петков в студиото на "България сутрин".

По думите на тенис легендата и един от основателите на гражданската инициатива "Горичка" - Магдалена Малеева, един от последните доклади е доста притеснителен.

"IPCC е невероятна организация, там участват хиляди учени, това е едно от най-големите научни усилия да се съберат данни за някакъв феномен. Така че този научен консенсус дали хората причиняват нещо - това не е тема", каза тя.

По думите й всички виждаме температурни рекорди и какво се случва - в Италия - 48 градуса, в Америка има 50, в Китай - 42 градуса. "В Канада имаме изгоряла площ с големината на България, имаме торнадо в Милано, имаме наводнения в Испания едновременно със сушата. В българските медии излязоха няколко човека, които казаха, че няма какво да се направи, което не е вярно", допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самата Малеева прави и множество презентации на тема "Климат".

Още по темата

"Българските делегации трябва да участват повече в конференциите по климатичните промени. Не искаме да налагаме цензура от научната общност. Въпреки че в последните години има доста категоричност за човешкото въздействие върху климатичните промени", поясни Петков.

Малеева припомни, че пожарите не са нещо ново и винаги ги е имало: "Отново всякакви данни показват, че проявите на екстремно време са нараснали с 30% в последните 30 години. Това го има като данни и в НИМХ. За България проявите също се увеличават. Тук трябва да направим и връзката със здравето."

Петков подчерта, че когато въглеродните емисии се разтварят в океана, променят химията му.

"През последните 200 години се наблюдава повишение на средните температури. Но дори и тази гореща вълна не е толкова забележителна с това, че имаме всеки ден 40 градуса, а понякога и повече. По-скоро високите нощни температури и продължителността", добави климатологът.

Магдалена Малеева категорично заяви, че моментално трябва да се спре обезлесяването и трябва да се запазят съществуващите екосистеми.

"Трябва максимално бързо да преминем към възобновяеми източници на енергия. За България има много неща, които могат да се направят, трябва да се направят тези "зелени острови", защото е доказано едно дърво колко много охлажда. Позитивното е, че когато написахме това писмо, започнаха да ни се обаждат", сподели още тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
леле леле преди 9 месеца
малеева , да си в студио със слънчеви очила това си е комплексарщина !
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И днеска ли бе ? Дайте малко климатична почивка на читателите.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази дебилната в студиото със слънчеви очила. И да ги приема на сериозно ли тези от телевизията или тази дебитната?
35
1
 
7
 
! Отговори
Joe Bidet преди 9 месеца
Пак пропаганда гняссажийска. Няма такова нещо като климатични промени причинени от човека.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
goli i bosi bg meteorolozi. ;)
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пълно мошеничество за да изкарват повече пари и ни накарат да живеем по- бедно! Климатът си е същият, но сметките на разни идеолози на климатична набъбнаха значително! Било с био фалшиви стоки, било с разни грантове, които взимат за да ни спират лифтовете! Човешката дейност на земята е в рамките на един малък вулкан, каквито действат десетки всеки ден! И понеже не могат да спрат вулкана
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия лъже пророци дето обясняват какво щяло да бъде след 50 или 100 години, трябва да ги забранят със закон, както забраниха на гадателите от тв скат да казват на хората да пият оръжейна смазка.
31
0
 
5
 
! Отговори
има нещо преди 9 месеца
Агент 007 или Терминатор
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Четете Библията! Края на света идва. Денят на страшния съд. Всички ще умрем. Ще се спасят само праведните в опашката на прелитаща комета.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно - едни в Англия казват, че Гълфстрийм ще се счупи и температурите рязко ще паднат, други - че ще се вдигнат. Прилича ми малко на руска рулетка. Въртиш барабана и каквото се падне. Пет към едно -нищо, но падне ли ти се едното - всичко!
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много е готина тая, много се е барнала. За съжаление не я слушах щото я гледах в очилата. Прикова ми вниманието. Планетата и климата се развиват както си искат, вие не можете да ги спрете. Те са живи!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много е обидно, когато някой ти говори без да си свали слънчевите очила.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във Варна в момента е 20 градуса. Аз такава жега не помня да е имало през юли.
25
0
 
5
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
Като почнат с тези прогнози какво щяло да стане до края на века. Ама мен ще ме има ли тогава, нас ще ни има ли? Защо трябва да ни интересува, ако ще света да свърши в края на века, все едно за нас.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали вчера вече ни обясниха? Вечер щяло да захладнява, сутрин щяло да се стопля и през август да сме чакали по-ниски температури от тези през юли хаха. Все още съм в шок от тези аномалии.
23
0
 
7
 
! Отговори
Затова е с очила преди 9 месеца
Заварявала е без маска. Осветиле си е очите и през ноща ги е налагала с резени от пресен картоф.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая кво е правила снощи, че е със слънчеви очила в студиото?
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая наркоманка защо е с тъмни очила ? Пречи и слънцето ли ? Извинете ама повечето хора носещи черни очила в затворено помещение обикновено са яко надрусани. Искат да скрият очите си които са или като точици или червени и изпъкнали в зависимост на какво гориво са.
20
0
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
Мокро коте:)))
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който е ходил в гора ще забележи как под дърветата тревата, е сочна защото има влага а на баира дето няма, едно дръвче всичко е сухо и и като в пустиня вие изсичайте горите а чакайте климата да не се променя