Русия започва да изпробва дигиталната рубла сред потребителите

Целта на проекта - плащания с други страни с дигитални валути
15 авг 2023 07:58, Елка Василева
45
Русия започва да изпробва дигиталната рубла сред потребителите
Снимка: архив, БГНЕС

Русия се очаква да започне от днес пилотната фаза на използването на дигиталната рубла от потребители след продължителен тестов етап с банките. Това съобщи Руската централна банка (РЦБ) миналата седмица на фона на усилията на Москва да разшири обхвата на трансграничните си плащания, предаде Ройтерс.

Подобно на много други страни Русия разработва т.нар. дигитална валута на централната банка (CBDC) през последните няколко години с надежда да модернизира финансовата си система и да предложи конкурентна алтернатива на криптовалути като биткойна.

Вече 11 държави, сред които някои от района на Карибите и Нигерия, имат подобна валута, сочи проучване на американския мозъчен тръст Атлантически съвет. Много други, включително Китай, провеждат широкомащабно тестване.

Пилотната фаза ще включва откриване на дигитални портфейли, покупки с дигитални рубли и трансфери между близо 600 клиенти и 30 компании от 11 града.

Проектът в крайна сметка би трябвало да даде възможност на Русия да развива трансгранични плащания с други страни, въвели дигитални валути, каза по-рано първият заместник-гуверньор на РЦБ Олга Скоробогатова.

Москва изпитва остра нужда да развие платежната си инфраструктура, след като западните санкции, наложени в отговор на инвазията в Украйна, блокираха достъпа на Русия до големи части от световната финансова система.

Планира се дигиталната рубла да бъде въведена за широко използване през 2025 г. Догодина РЦБ ще разшири списъка на участниците в тестовете с още 19 банки, които показват готовност да се присъединя към проекта, посочва Скоробогатова.

Руската рубла вчера продължи обезценяването си, преминавайки над прага от 100 рубли за долар въпреки опитите на РЦБ да се намеси в подкрепа на националната валута.
(БТА, Елена Савова)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
Скоро курса рубла=зимбабвски долар ще е едно към едно! Всяка рубла ще струва 0.000000000000001 лев и руснаците най накрая ще постигнат мечтата си от социализма, всички да са мултимилиардери. Всеки руснак ще крачи гордо и милиони рубли ще падат от джобовете им и никой няма да се навежда да ги взема защото всеки ще има милиарди и защото енергията изразходена за навеждане ще е 200 пъти повече от стойността на рублите по земята.
40
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 9 месеца
Явно новият комунизъм в СССР вече е на прага на резултатите на старият комунизъм и са се сетили, че вече има вариант д ане се печатат рубли на хартия която струва повече от хартията и затова дигитална рубла. Скоро СССР ще влезе в елитният клуб на Нигерия, Салвадор, Сомалия, Мали и други много по напреднали от СССР държави. Поне рубляците лесно ще носят пари, няма да се тревожат, че ще им откраднат количката с която носят 2 милиона рубли за да си платят хляба.
39
0
 
1
 
! Отговори
Тцъ преди 9 месеца
Рамзан Кадир Ханъм няма да им се върже. Той прибира само кеш.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Начин да проследят опозиционерите.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми сега Костя къде ще дене хартишките?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ха-хааа! Сменят никаквата рубла с дигитална картичка.
35
0
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Реалната рубла може да я ползваш поне за тапети или тоалетна хартия.Дигиталната е напълно безполезна.
34
1
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 9 месеца
До Българин, моите денги са в $$. Не ме гледайте, че се правя на шут в парламента, веднага обръщам копейките от Мутрафонова в долари. Догодина още 1 къща ще си купя, може и на Варадаро да ида.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Копейковци, час по-скоро обърнете всичките си пари (не че са много де) в дигитални рубли! Покажете се като истински достойни русофлясници! ХАХАХАХАХ
32
0
 
8
 
! Отговори
Диктатура преди 9 месеца
Това абсолютно нищо общо няма с Биткойн, който е децентрализиран. Тук се цели брутално контрол върху хората. Много жалко че това също го въвеждат и в Европа. Всички се превръщаме в роби.
31
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"целта на проекта"...Това не е проект. Това е политика. Тази политика се практикува и в други страни, сред които има и големи (Китай) , има и съвсем малки. Парите няма да са това, което са били. Поради различни причини. Процесът не е отскоро. И няма връщане назад, доминацитя на една псевдовалута, която вече повече от 70 години ОФИЦИАЛНО няма никакво покритие, нито в злато, нито в стоки, нито в каквито и да трайни неща, е неминуема, защото дисбалансът в света е нетърпим.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брикс е импотентна измишльотина за шаранчета с ватенки.
29
3
 
8
 
! Отговори
няма преди 9 месеца
какво да се лъжем, *** също изпълнява плана на глобалистите. Дори и акцията в уркайна е съгласувана сс США
28
8
 
3
 
! Отговори
натю преди 9 месеца
и хамерика са ф канала! няма да има хазарски нов световен ред! фашагите и нацистите паднаха! На БРИКС само можете да полапкате, гзолизци!
27
2
 
2
 
! Отговори
Е преди 9 месеца
Как мина операцията
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Батак......................
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бати смешковците са тез :)))
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ВЕЧЕ РУСНАЦИТЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА СИ ИНСТАЛИРАТ ПРИЛОЖЕНИЕ НА СМАРТФОНИТЕ ЗА ПОСТОЯННО ПРОСЛЕДЯВАНЕ, ДА МОГАТ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА ГИ МОБИЛИЗИРАТ, Е ОПЕРАЦИЯТА ЗАЦИКЛИ.
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КО СТАА РУБЛЯЦИ, ДЕТО НИ ПЛАШИТЕ С ЦИФРОВОТО ЕВРО? И ТАЯ ОПОРКА ПАДНА. СЛЕД ГОЛЕМЯТА ЛЪЖА КАК ЦЕНИТЕ СЕ УМНОЖАВАЛИ ПО 2. В ХЪРВАТИЯ НЯМА НИЩО ТАКОВА. ЗА ТВА И НЕ ЛЪЖЕТЕ И С ТАЯ ОПОРКА ВЕЧЕ.
22
8
 
7
 
! Отговори
А статия за преди 9 месеца
дигиталното евро? Нещо по темата за търговията с ID?А нещичко за Control Via ID,накратко COVID и едни засекретени до 2075 договори? Или за последните два Давоски форума относно намеренията на самоизбралите се за богоравни рептили? Джери Флечър се оказа прав,конспирацията не е само теория...