Северна Македония да избира с България или Сърбия

Това обясни Райна Асенова
21 авг 2023 18:40, Росен Стойчев
64
Северна Македония да избира с България или Сърбия
Снимка: БГНЕС/EPA

"Опозицията в Северна Македония трябва с действия да докаже, че е за европейско бъдеще на страната, а не само да декларира това.

Още по темата
Защото липсата на действия, т.е. на гласуване на промените в Конституцията, ще доведе до отказ да бъде прието Френското предложение и съответно до провал на европейското бъдеще на РСМ. Основателен е въпросът на президента Стево Пендаровски към ВМРО-ДПМНЕ - какво предлагат и накъде да е пътят на Северна Македония - на запад, или на изток - към Русия.
Въпрос на избор е на РСМ дали иска да бъде в една група със Сърбия, или да върви напред с България към ЕС".

Това коментира пред БНР журналистката Райна Асенова, главен редактор на Дирекция "Балкани" в БТА.

Асенова цитира данни от социологическо проучване в РСМ, според които се наблюдава спад на подкрепата за членство на страната в ЕС и изказа мнение, че дългият процес на спънки и "на инат от страна на опозицията в РСМ" ще доведе до опасност от самоизключване на Северна Македония от процесите на европейска интеграция:

"Това ще доведе до вероятността страната да изгуби всички предимства от едно бъдещо членство в ЕС - икономика, инвестиции, сигурност. Всичко това неизбежно би предизвикало обществено недоволство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 8 месеца
Тука много заблудени Македонски душици си пишат извратената и измислена историйка вместо да видят истинските документи и да разберат, че са Българи до костите си.Борис 1 и Българската държава през 10 век създават Кирилицата в Преславската и Охридската школа ( В Българското царство). Просто тогава не е съществувало Македонско такова.Промити Северно Македонски мозъци. Сърбите са се постарали доста след 1945 за да оправдаят отнемането на Македония от България.
44
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
ВМРО - ДПМНЕ = УДБА
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е то избор . Ако треба да се бира тоа е Србиа без дилема.
42
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавицата край Охрид РСМ, която се появи през 1991, трябва да влезе в ЕС, заедно с руската военна база Сърбия, т.е. никога.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В РСМ има само египтяни, т.е. роми, с изключение на българите там. Те са ниски, черни, космати, крадат, лъжат, бият се, стрелят по клубове, наръгват с ножове...също ромицигани.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Над 100 000 северномакедонци които имат и българско гражданство, и български лични документи, да бъдат публикувани с имената си, на сайта на външното ни министерство. Списъкът да бъде изпратен и в Брюксел, в ЕК. Стига са ги крили, по света има практика, гражданството да се връчва явно, с тържествена административна церемония, щом са заявили и доказали, че са и българи. Така е например, в Англия, на тази церемония присъства освен представител на съответната община и на кралицата, сега краля.
39
0
 
12
 
! Отговори
Да втасват преди 8 месеца
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
38
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без прабългарите славяните и славянския език са били обречени на асимилация от Византия. Хървати, поляци и чехи пишат на латиница но славянските им езици щяха да се загубят ако не бяха прабългарите и Русия които им запазват славянския език с книги на кирилица.
37
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Прабългарите не са били славяни но в България като идват се смесват със славяните и говорат старобългарския диалект на славянския език и пишат на гръцки. След азбуката на Климент написват първите църковни книги са на новия писмен старобългарски език който произлиза от старославянския език. Никой не спори че българския език е славянски език но не е македонски.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
34 Няма исторически данни Светите братя Кирил и Метозлдий да са "македонци". Тази нация е изчезнала заедно с разпадналото царство на гръка Александър Македонски в 323 пр.н.ера , а братята са живели в 9 век. Невежи са всички "египтяни" в РСМ, която държавица е от 1991 година.
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България от 30 години краварска колония ,а великата Македония независима !?!?! Лудост !
34
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС е най лошото робство сполетявало България .Такъв геноцид никога не е имало по тези земи. Защо им е на макетата ?
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
34 Македонците на гръка Александър Македонски са гърци. По това време е имало няколко гръцки градове-държави, които са воювали помежду си. Царството на гръка Александър Македонски е просъществувало 15 години и се е разпаднало. Местните племена, които са живели на днешната територия на България, че и извън нея, са се съюзил с българите и са създали държава в 7 в, когато Сърбия и Русия не са били държави на картата. Независима църква и патриарх България има от 9 век, при Борис I покръстител.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Македонски славяни нямат държава а влизат във Византия и пишат гръцки. След Кирил и Методи влизат от Византия в България и приемат бг езика с македонски диалект и новата бг азбука.
31
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато Македонските Братя Кирил и Методи са написали Славянската азбука.Бугарите още не са били славяни.
30
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудаци са Булгарите покръстените ***/неверници/Дошли на Балканите много след месните Македонски славяни и след това са приели Македонската вяра.
29
1
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 8 месеца
АЛБАНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В ЕС ДОСТА ПРЕДИ СМ.
28
0
 
6
 
! Отговори
Ван преди 8 месеца
29 Носи се, стоко! В ПСМ има само египтяни, т.е. роми, с изключение на българите там. Те са ниски, черни, космати, крадат, лъжат, бият се, стрелят по клубове, наръгват с ножове...също ромицигани.
27
1
 
9
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Албания! Това е бъдещето на Марсианците и Марседония!
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
26 Като казваме да избере България и ЕС, мислим, че ще бъдем заедно в ЕС, а не в Евразия, където е Сърбия, която подклажда омразата срещу България. Северномакедонците имат тежък комплекс за малоценност, защото и сами незнаят, кои са. Първо бяха наследници на "първия човек ва земята Македон", след това, преки наследници на гръка Александър Македонски, после и от това се одрекоха с Преспанския договор. Сега крадат българска история. Кой знае утре, кои ще бъдат? РСМ е държава от 1992.