България е втора сред държавите с най-нисък дълг

Само Естония ни води
16 окт 2023 21:00, Стела Стоянова
36
България е втора сред държавите с най-нисък дълг
Снимка БГНЕС

България запазва второто си място в ЕС сред държавите с най-нисък дълг, според последните официални данни от Евростат от юли 2023 г.

Към края на първото тримесечие на 2023 г. съотношението на дълга на сектор „Държавно управление“ към БВП възлиза на 22,5%, като само Естония има по-нисък дълг. Всички други 25 държави-членки имат по-високи нива на дълг, при средно за ЕС - 83,7%, съобщиха от МФ.

През последните години се наблюдава трайна тенденция за намаляване на нивата на съотношението на държавния дълг в България към БВП, като тя се запазва дори след изолираното увеличение през 2020 г. вследствие на пандемията от COVID-19. През 2017 г. нивото на дълг на България е 25,1% от БВП, през 2018 г. – 22,1%, през 2019 г. – 20,0%, през 2020 г. – 24,5%, през 2021 г. – 23,9%, през 2022 г. – 22,9%, а към края на 2023 г. се очаква да бъде около 22,0%.

С приетия от Народното събрание Закон за държавния бюджет за 2023 г. на 28.07. т.г. се предвижда максимално ниво на новия държавен дълг в размер на 7,5 млрд. лв. От тях приблизително 3 млрд. лв. са необходими за рефинансиране на дълг в обращение, което служебното правителство вече изпълни през януари т.г., в т.ч. за падежа на 7-годишни еврооблигации, емитирани през март 2016 г. и за падежа на 10,5-годишни вътрешни държавни ценни книжа, емитирани през януари 2013 г. Останалите около 4,5 млрд. лв. са предвидени за финансиране на касовия дефицит от 2,5% от БВП, заложен и гласуван в бюджета.

Освен трайната тенденция за намаляване на относителните нива на дълга, България се изкачва нагоре в класацията на ЕС сред държавите с най-нисък дълг. До 2017 г. България е на трето място в ЕС, но през 2018 г. измества Люксембург и нашата държава вече заема второто място.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 6 месеца
Такива публикации, обикновено са с конкретна цел. Например, да се подготви раята за следващият дълг, който някой ще вземе и похарчи, а те ще плащат.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Платена медия ! Вие сте мерилото за това, какво всъщност не се случва !
31
1
 
6
 
! Отговори
СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ преди 6 месеца
КОГА ЩЕ НАДМИНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ?? - МОЖЕМ ДА ГИ НАСТИГНЕМ, НО НЕ ТРЯБВА ДА ГИ НАДМИНАВАМЕ,ЗА ДА НЕ НИ ВИДЯТ СКЪСАНИТЕ ***...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Надявам се така да си остане.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асенчо се готви да си напълни джобовете
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И понеже е втора, сглобката работи интензивно, за да ни извади от това положение...
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кокорчо затова ли възнамерява да изтегли още 4,5 млрд.лева нов държавен дълг? В началото на годината бяха изтеглени 3 млрд.лева. Кой ще ги връща въобще не ми е ясно?
26
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми че кой ще даде дълг на България? Нормално е да е с нисък дълг.
25
0
 
4
 
! Отговори
Има мегдан преди 6 месеца
За още 10-20 милиарда външен дълг.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама като се теглят тия кредити , защо не дадете на всеки един българин по 1 млн. и ефекта ще е много по-добър от това тези пари да потъват в едни държавни структури и те да изчезват. Реален пример- по една програма от ЕС идват 50 млн. евро,минавайки през министерството и разни агенции реално до изпълнителите достигат 5 млн. ? Гепи се яко. Стига сте теглили кредити!!!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Управляващите продажници бързат да поправят това.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аре стига с това съотношение на дълга с БВП. Утре става нова криза или Ковид и ще видите един БВП. Тия стакмистики ги разказвайте на бабите от село. Тука който дойде на власт и веднага започва да вдига МРЗ и да тегли кредити и по този начин ни е.майката. Ето , започват да вдигат данаците, утре и държавните такси , а те пък цената на услугите и спиралата става страшна .
21
1
 
10
 
! Отговори
Ненов преди 6 месеца
май пак ще се тегли кредит и ни подготвят просто.....
20
2
 
2
 
! Отговори
Банани преди 6 месеца
Развитите страни ползват дълг за да правят дългосрочни инвестиции в инфраструктура, образование, здравеопазване и т.н. Дълг се взима за нещо конкретно, не по принцип. На БГ нито има кой да и даде заем, нито знаем за какво да го ползваме, нито как да го връщаме. Дълга/заема е нещо хубаво. Показва доверие и има ясен план за връщане и създава приходи ако е изхарчен както трябва. Сега... Причината БГ да няма дълг, е че във всеки един момент може да направи завой на изток и никой не ни вярва.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да де, но в парка и по улиците няма осветление, дупка до дупка на всеки път, мръсотия до шия където и да погледнеш, всички градове изрисувани с графити, болни и бедни хора навсякъде. И се тупаме по рамото че имаме нисък дълг. Пародия на държава. А, и границата е разградена също.
18
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Абе нисък нисък, ама по времето на Асен и Киро канадена нарастна доста и парите се изхарчиха, за глупости и за да се помпа и без това високата инфлация
17
0
 
9
 
! Отговори
сглобката затрива БГ преди 6 месеца
Кокорчо ще оправи това!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така наречените страни въобще не са богати, ако трябва да върнат дълговете си. Според мен те нямат никакво намерение да го правят защото са неизплатими.
15
2
 
10
 
! Отговори
Христо преди 6 месеца
България е най бедна в ЕС.Подготвят ни за нов дълг който няма как да плащаме освен със земята си един ден.Никой не говори в цифри а само като процент от БВП което е разтегливо понятие.Егати и изкривената преса.
14
4
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 6 месеца
България е най-бедната в ЕС и една от бедните държави в целия свят!