Мирча Джоана: В средата сме на геополитическо земетресение

"Не можем да си позволим да сме уморени от войната в Украйна“
9 ное 2023 16:38, Елка Василева
24
Мирча Джоана: В средата сме на геополитическо земетресение
Снимка: архив, БГНЕС

В средата сме на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия изток. Това заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана на откриването на 12-ото издание на Aspen-GMF Bucharest Forum 2023 в Букурещ.

“Ако погледнем региона от по-широка перспектива, ще видим без съмнение, че сме на средата на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия изток. Терористи нападат всеки, навсякъде по всяко време. Не бива да забравяме и да помагаме на тези, които се нуждаят от помощта ни и можем да го направим заедно”, каза Мирча Джоана.

Той изрази мнение, че Черноморският регион никога не е бил самостоятелен, не е стоял самотен.

“Няма дейност по света, която да не е свързана с Черно море - през киберсигурност, икономика, политика”, отбеляза заместник-генералният секретар на алианса. Той допълни, че много пъти е имало геополитически състезания през историята, но не е имало такава трансформация на демократични основи и ценности.

“Виждаме невероятно обединение в трансатлантическия свят. Искам да благодаря на нашите съюзници. Когато дронове се разбиха на румънска територия, беше обезпокоително. САЩ засилиха присъствието си в Румъния. Други съюзници направиха същото”, коментира Мирча Джоана.

Той не пропусна да отбележи, че в петък ще посети България.

“Ще проведем обши учения с нашия съсед на юг и това е много важно”, подчерта заместник-генералният секретар на алианса.

Той коментира и войната в Украйна, като отбеляза, че европейската сигурност зависи от изхода на тази война и много неща по света зависят от войната.

“Някои коментират, че сме се изморили от войната в Украйна. Не можем да си позволим това.. Знам, че в региона ни има много въпросителни относно тази война, но трябва да продължим да подкрепяме Украйна и това е единственото нещо, което трябва да направим заедно”, каза Мирча Джоана.

По думите му и тази година Русия ще се опита да подкопае енергийната сигурност през зимата.

“Ще се опита да държи Украйна на тъмно и студено. Това е нечовешко. Но Украйна е много по-добре подготвена от миналата година”, допълни Джоана.

Той сподели плановете на НАТО да инвестира повече в сигурност.

“ЕС и Канада заделят 8,3 процента от бюджета за отбрана. Полша догодина е предвидила 4 процента от БВП за отбрана, а Румъния - 2,5 процента и това са добри новини, имаме нужда от това”, отбеляза Джоана.

Заместник-генералният секретар коментира още, че центърът на гравитация в Европа се движи на изток.

“Имаме нов икономически и геополитически център на гравитация на нашия континент”, допълни той.
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 5 месеца
Юнаци, ако падне Украйна, кой е следващият??? Досещате ли се:БГ!!! Ракетите няма да подминат путинистките натегачи!!!! Да си знаят!!!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
'По думите му и тази година Русия ще се опита да подкопае енергийната сигурност през зимата.' Скъсахте всички видове взаимоотношения ,спряхте си енергийните ресурси.....кой каквото сам си направи никой друг не може да му го направи.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мирча да праща мамалигарюгенд на фронта в Донбас. Само че да прочете малко история как са завършвали подобни авантюри за Мамалигария.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Факира Мини!
14
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Дано заедно с Тагарев сформират една балканска съюзническа армиа от поне 30 бригади евроатлантици. Изпращането на едни 100000 атлантика на фронта ще подействат положително на България!
13
2
 
4
 
! Отговори
Virtuozzo преди 5 месеца
Който не е изморен да отива на фронта бе !
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
старата парадигма си отива и загива,нато са зло и източник на войнивсеки съюз е обречен на разпад и забвение,колко съюзи отидоха в небитието ще ги последват ес и нато....
11
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Енергичният Мирча Джована да заминава на фронта.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мирча Кришан какво каза?
9
2
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 5 месеца
Супер 8 процента за отбрана.А защо не 18 процента .Или да даде обяснение защо войната се завърна
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Центърът на гравитация в Европа се бил движил на изток. Закъсня, айло. Движеше се до 17.12.2021 г. Сега центърът е в баланс, но тенденцията е да тръгне рязко на запад.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"трябва да продължим да подкрепяме Украйна и това е единственото нещо, което трябва да направим заедно" - - - Това било единственото нещо. Ей сега. Ще си зарежа работата, жената и децата и ще хукна да подкрепям крадливия Зе-удавник.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Плашите защото ще ви изхвърлят от постовете с многохилядните заплати !!!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма дейност по света, която да не е свързана с Черно море, което днес е поделено от Русия и Турция на две половини.
4
2
 
12
 
! Отговори
Стига преди 5 месеца
сте плашили!!!! А плашите защото ще изхвърлят от постовете с многохилядните заплати !!!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В средата сме на геополитическо земетресение. Войната се връща в Европа и Близкия изток. Този прогледна. Хем е в средата, хем войната се завръща в Еесовската Зона, хем Акушерката деде всичкото оръжие на бендеро-нацисткия киевски режим.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ХАХА, бахтии малоумниякога се е разбил дрон в румъния?
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То със заплатата и работата на заместник-генерален секретар на НАТО е лесно да не си уморен. Ама 99 на сто нямаме нито такова заплащане, нито работим да плещим глупости и сме уморени от сметките които плащаме, а от войната в Украйна ни е писнало. Пратете го Мирча да бере маслини или санитар в някоя болинца и после го питайте дали не е уморен.