Температурата в Норвегия е - 30 градуса, във Финландия вряла вода замръзва

Северна Европа е скована от леден студ вече няколко дни
6 яну 2024 15:14, Нели Христова
59
Температурата в Норвегия е - 30 градуса, във Финландия вряла вода замръзва
Снимка: БГНЕС

За първи път откакто се правят измервания, температурите спаднаха под минус 30 градуса в столицата на Норвегия - Осло, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Минус 31,1 градуса по Целзий бяха регистрирани Бьорнхолт в северната част на столицата, посочва Норвежкият метеорологичен институт. Температурата е била регистрирана тази нощ между 3 и 4 ч. местно време в горска метеорологична станция, където най-високата температура през последните 24 часа е била от минус 21,9 градуса по Целзий. Малко преди 8 ч. по Гринуич там е било отчетено леко затопляне - минус 29 градуса по Целзий, но тези градуси са се усещали като минус 37 градуса.

В центъра на Осло през нощта са били отчетени минус 21,5 градуса по Целзий.

Северна Европа е скована от леден студ вече няколко дни. В сряда в северната част на Швеция беше регистриран рекорд от минус 43,6 градуса по Целзий, което е най-ниската температура, регистрирана там от 25 години за месец януари на шведска територия.

Рекордно ниските температури във Финландия тази седмица вдъхновиха турист при пътуване до неин арктически райони да опита трик, който отдавна го бе заинтригувал.

49-годишният Лаури Унтамо, мениджър продажби от Южна Финландия, беше на почивка във финландска Лапландия с приятели, когато температурите паднаха до минус 30 градуса по Целзий на Нова година, предадоха местни и чужди медии.

"Виждал съм видеоклипове на трика в социалните медии и YouTube, който може да се направи, но никога не е имало подходящия студ, за да го опитам при минус 30 градуса или по-ниско", каза Унтамо. Той сварил вода, бързо я изнесъл навън и я хвърлил над главата си. Изобщо не се изгорил, защото врялата вода веднага се превърнала в леден облак.

Въпреки леденото време Унтамо и приятелите му се наслаждаваха на каране на ски и разходки из заснежените гори. "Ние дори видяхме северното сияние няколко нощи, така че Лапландия наистина ни даде най-доброто от всичко тази седмица", каза той.

Скандинавските страни преживяха изключително студено време през последните няколко дни, като най-ниската температура от 25 години достигна минус 44,3°C.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: НорвегиястудФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Търсите сензации където ги няма. Зима е, страната северна, какво да очаквате?
13
4
 
18
 
! Отговори
Как беше преди 4 месеца
"глобално затопляне"
12
0
 
11
 
! Отговори
absurd преди 4 месеца
С какво ли се отопляват там хората.Няма да е с термопомпи де
11
1
 
21
 
! Отговори
бл преди 4 месеца
При -30 градуса руснаците си вдигат циповете на анцунзите.
10
6
 
19
 
! Отговори
Якутец преди 4 месеца
Тия на - 30 градуса ще изпукат като кучета, а аз днес в Якутск ходих на разходка в парка с 5 годишното ми дете при -50 градуса.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те на тва се вика глобално затопление.
8
3
 
21
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендр преди 4 месеца
от Брюксел - как бе, Глобал Топло - Потиме се и Прибрахме вече 13 000 000 000 000, да 13 Трилиона Евро за Борба с Топлото! а Европейците - Мраат от Студ, Мизерия и Глад!!
7
32
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 4 месеца
Живея в Норвегия. Единствените автомобили, които нямат проблем в момента са електрическите. Моята има градски пробег около 440км, а в момента изчислява 330-350. 5 минути преди да изляза от вкъщи пускам парното от апп-а на телефона и в колата е 19 градуса като вляза.
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
къде е това глобално затопляне ,пълни измисляци и заблуди.ЕКО АКТИВИСТИТЕ,ДА ВИ ,,, ,,,,,
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новото оръжие на Путин, различно от досегашните физични принципи. Действа!
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Електричките как са? Успяват ли да се върнат от магазина с едно зареждане?
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво ли правят мигрантите там?
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спрете с тая пропаганда! Има глобално затопляне, рекордни студове не се разрешават. хи хи хи
1
4
 
33
 
! Отговори
Финландин преди 4 месеца
Оф, добре, че дойде това затопляне на климата, иначе се не трааха ония температури от - 100 по Целзии.А, сега, даже се потя, нищо, че и леко позамръзвам. Много е гот.