Температурата в Норвегия е - 30 градуса, във Финландия вряла вода замръзва

Северна Европа е скована от леден студ вече няколко дни
6 яну 2024 15:14, Нели Христова
59
Температурата в Норвегия е - 30 градуса, във Финландия вряла вода замръзва
Снимка: БГНЕС

За първи път откакто се правят измервания, температурите спаднаха под минус 30 градуса в столицата на Норвегия - Осло, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Минус 31,1 градуса по Целзий бяха регистрирани Бьорнхолт в северната част на столицата, посочва Норвежкият метеорологичен институт. Температурата е била регистрирана тази нощ между 3 и 4 ч. местно време в горска метеорологична станция, където най-високата температура през последните 24 часа е била от минус 21,9 градуса по Целзий. Малко преди 8 ч. по Гринуич там е било отчетено леко затопляне - минус 29 градуса по Целзий, но тези градуси са се усещали като минус 37 градуса.

В центъра на Осло през нощта са били отчетени минус 21,5 градуса по Целзий.

Северна Европа е скована от леден студ вече няколко дни. В сряда в северната част на Швеция беше регистриран рекорд от минус 43,6 градуса по Целзий, което е най-ниската температура, регистрирана там от 25 години за месец януари на шведска територия.

Рекордно ниските температури във Финландия тази седмица вдъхновиха турист при пътуване до неин арктически райони да опита трик, който отдавна го бе заинтригувал.

49-годишният Лаури Унтамо, мениджър продажби от Южна Финландия, беше на почивка във финландска Лапландия с приятели, когато температурите паднаха до минус 30 градуса по Целзий на Нова година, предадоха местни и чужди медии.

"Виждал съм видеоклипове на трика в социалните медии и YouTube, който може да се направи, но никога не е имало подходящия студ, за да го опитам при минус 30 градуса или по-ниско", каза Унтамо. Той сварил вода, бързо я изнесъл навън и я хвърлил над главата си. Изобщо не се изгорил, защото врялата вода веднага се превърнала в леден облак.

Въпреки леденото време Унтамо и приятелите му се наслаждаваха на каране на ски и разходки из заснежените гори. "Ние дори видяхме северното сияние няколко нощи, така че Лапландия наистина ни даде най-доброто от всичко тази седмица", каза той.

Скандинавските страни преживяха изключително студено време през последните няколко дни, като най-ниската температура от 25 години достигна минус 44,3°C.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: НорвегиястудФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 31 Мога за парапета на Лена да ти кажа. За мост не съм чувал да има тя. Киро ще ти обясни много подробно ако желаеш подробна информация.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, колко градуса да е в Лапландия януари месец? Колкото в България ли?
32
10
 
12
 
! Отговори
23 преди 4 месеца
Тоя па, кестен. Тука сме януари и е 15 градуса, той ПРОДЪЛЖАВА да си мисли, че щом някъде е студено, значи няма глобално затопляне. Ама споко, като земеделието почне да се скапва и язовирите да пресъхват, ше се сетите. Горко на децата си, те ще плащат за вашата глупост.
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Якут, не се пени, бро. 3 градуса не са разлика. Кажи за моста над Лена и магистралата до Колыма.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 27 В момента в село Оймякон Русия е -50 градуса. Най-студеното населено място в света. Както казваш рекордните -71 градуса са измерени преди години там. Имаше едни американци и спаха без отопление януари месец преди няколко години в палатка в това село. Навън беше -55 градуса, а в палатката -35 градуса. Цяла вечер издържаха, а местна баба ги гледаше от къщата си на топло и каза: Откачени хора. Муахааххаха...
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 17 Днес сутринта колко беше в Якутск бе? -47 градуса. Това че съм написал -50 градуса за теб е проблем? 3 градуса на въпрос ли ги правиш? Може ли да си толкова дребнаво същество?
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пишете, че в Норвегия, Швеция, Финландия е студено. Най-интересното обаче се случва в Дания. Студът попречи на датското правителство да изпрати F-16 на киевския режим. Изпращането е отложено до затопляне на времето. Зе-удавникът е бесен на Дядо Мраз.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Я си представете, че сте в Оймякон, Якутия, Русия. Намира се до Полярния кръг, има средна годишна температура -50, -55. Най- студеното населено място на планетата. 1924г там е измерена температура над -71. А там са живели и продължават да живеят хора.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чух че Грета Тунберг е забелязана по бански в бакалията, значи не е вярно. хи хи хи
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глупости. В Севлиево имаше -32 и никой не загина от това. Поредните тъпни. Какво да е температурата през януари в Норвегия?
24
1
 
5
 
! Отговори
Пази преди 4 месеца
Боже!
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Глобалното затопляне е между бажаците на ГретитУ
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То там зимата е мека,не пада под нулата. Даже сега с глобалното затопляне и за плаж става февруари:)
21
5
 
6
 
! Отговори
До Как беше преди 4 месеца
Мне вече му викат "климатични промени" понеже малкото ви мозък който ползвате главно да пазите равновесие не може да разбере как работи климата.
20
4
 
12
 
! Отговори
До Нане преди 4 месеца
В Канада няма сняг. Не знам защо като видите някъде че било минус не знам си колко и почвате с глупавите коментари за глобалното затопляне. Може би преди това вземете разберете как работи климата на планетата си. Грета и тя може върви на майната си.
19
3
 
18
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Дей се дяна грети тунберга, да им разясни глобалното затопляне.... ===)))
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От студа ли съм измръзнали мозъците че немогат да мислвт
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Якут, послъгваш. Днес в Якутск бе между -42 и -39 градуса по Целзий. Утре обещават -45. Кажи по-добре дали започнаха строителството на моста над река Лена?
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Виждал съм в руски видеоклипове трика с врялата вода. Там всяко дете го може.
15
0
 
24
 
! Отговори
Stalinista преди 4 месеца
Мирчев да покаже графика на произведената електрическа енергия от солари в Швеция