От днес Скопие къса окончателно с Македония

Вече не важат старите паспорти с бившето име
Обновена: 12 фев 2024 09:46 | 12 фев 2024 09:46, Петър Бойчев
31
От днес Скопие къса окончателно с Македония
Снимка БГНЕС

Днес е последният ден, в който гражданите на Република Северна Македония могат да излизат извън страната с неподменени лични документи, защото от полунощ документите с името Република Македония престават да бъдат валидни, пише БТА.

Припомнящото съобщение от МВР на Северна Македония е във връзка с вече приетите законови промени заради Преспанския договор с Гърция, според който в срок от пет години паспортите, шофьорски книжки, регистрационните табели на автомобилите и личните карти трябва да бъдат подменени с такива, в които е вписано новото име на държавата Република Северна Македония.

От МВР в Скопие апелират гражданите, които разполагат документи за пътуване, на които пише Република Македония, да не се опитват да напуснат страната, „защото това няма да е възможно", но уведомяват, че „гражданите с двойно гражданство ще могат безпроблемно да ползват документите за пътуване на другата държава", както и че "всеки гражданин на Република Северна Македония, който пристигне на граничния пункт, за да влезе в страната, ще бъде допуснат, независимо от документа за пътуване, с който идва", уточняват от МВР.

Що се отнася до личните карти, от министерството припомнят, че на територията на държавата те ще продължат да бъдат валидни и след 13 февруари, независимо дали носят името Република Македония или Република Северна Македония, а при излизане в държави, с които Северна Македония има двустранни споразумения за пътуване с лична карта, няма да бъдат връщани от гранична полиция на Северна Македония, ако имат лична карта с името Република Македония. От МВР обаче не могат да гарантират, че те ще бъдат приети от другите държави.

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония апелира гражданите на страната да не управляват МПС, ако нямат валидна шофьорска книжка с името Република Северна Македония, защото "ще трябва да понесат последствията при щети при евентуално пътнотранспортно произшествие".

За онези, които не са подменили регистрационните номера на автомобилите си, в пунктовете за технически прегледи са налични безплатни стикери с NMK, като контрольор от пункта за технически преглед ще залепи стикерите на регистрационните им табели, уведомяват от МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Стенли преди 2 месеца
Само албанците ще ви вкарат в пътя макета събирайте си ума и прегърнете майка България щот ще ядете *** албнски
28
0
 
5
 
! Отговори
Калош преди 2 месеца
Тези 120000 от Северна Македония с Български паспорти да върнат документите и да се откажат от Българско гражданство,за да си останат "македонци"
27
0
 
2
 
! Отговори
Ханко Тахтуноглу преди 2 месеца
Мършата на Европа, или беше Турски *** (според един европеец, чех), давеща се в собствената си смрад, откри повод за радост! Евалла, както би казал някой конееб от Делиормана! Не сте народ, а ***, както е констатирал бай Петко от Трявна...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От днес е "Северна Каледония" с основен етнос "патагонци".
25
1
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Македонците трябва да избират между бг.паспорти и другите средно положение няма,както и компромиси и аванти от българска страна
24
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
До БлагоевградНяма проблеми. Ще си измислим първо новомакедонци, както направиха по Вардар и след като ги измислим, ще спрем да ги асимилираме. Ей, това титовците никога не са се отличавали с особено голям ум. Изпрани мозъци.
23
16
 
5
 
! Отговори
Маке преди 2 месеца
Северна е само за политичарите. За нас обичниот народ секогаш ке биде Македониа и понатаму ке си го користиме тоа име за внатрешна употреба. Не постои сила што ке го промени тоа.
22
1
 
5
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 2 месеца
Хе першендетие! безплатни стикери?!А нас ни подлудиха да си сменяме спешно табелите на колите ни!
21
3
 
18
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
NMK - Значение - Няма Македония ...
20
4
 
26
 
! Отговори
Стоян преди 2 месеца
Може да избирате стикери между AL Албания и BG България ...
19
6
 
14
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 месеца
Крайно време беше да скъсат с това древногръцко и неславянски название!
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФИРОМ БЕ ЗАЧЕНАТ В МОСКВА! ТИТО МУ Е МАЙКА,СТАЛИН Е БАЩА!
17
53
 
8
 
! Отговори
Благоевград преди 2 месеца
България да спре геноцида и асимилацията върху етническите македонци и македонки в Пиринска Македония.Българският съд да регистрира ОМО Илинден и другите Македонски Организации в България.От 1990 г.до днес България е осъдена в Съда в Страсбург 17 пъти за погазване и нарушаване Човешките права на етническите македонци и македонки в България.
16
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За малко да си помисля,че вече ще се наричат Албания.Но и това ще стане,де.Натам вървят нещата.
15
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За какво са им македонски паспорти, като си имат български.
14
7
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така правят гърците със сърбоманите и еничарите на собствения си български род, срокове и блокиране на границата. България също вече трябва да работи по същия начин, срокове,дати за изпълнение и блокиране на сърбокомунистите от РСМ докато спрат да промент националностиа и дори да преименуват имената на българите починали отдавна в РСМ. Това е светотатство, България трябва да спре да се отнася с тях търпеливо те не заслужават, разбират само от твърдост и постоянство !
13
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой може ли да ми обясни в РСМ южната част как се нарича, след като нямат право да използват думата южна.Сигурно по-малко северна Република Северна Македония?!
12
3
 
42
 
! Отговори
български избирател преди 2 месеца
Скопският цирк променя формата си ,но съдържанието не....!!!!
11
3
 
32
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 2 месеца
Народът ни казва: Преоблякъл се Илия, поогледал се пак в тия" !!!!!!!!! Нищо ново под слънцето.Змията си сменя кожата, но пак си остава ОТРОВНА змия !!!!!!!
10
3
 
25
 
! Отговори
Стево педалоФски преди 2 месеца
ХахахахахахахахахахаЦирка продължава с пълна сила.Циркаджииииииии..