От днес Скопие къса окончателно с Македония

Вече не важат старите паспорти с бившето име
Обновена: 12 фев 2024 09:46 | 12 фев 2024 09:46, Петър Бойчев
31
От днес Скопие къса окончателно с Македония
Снимка БГНЕС

Днес е последният ден, в който гражданите на Република Северна Македония могат да излизат извън страната с неподменени лични документи, защото от полунощ документите с името Република Македония престават да бъдат валидни, пише БТА.

Припомнящото съобщение от МВР на Северна Македония е във връзка с вече приетите законови промени заради Преспанския договор с Гърция, според който в срок от пет години паспортите, шофьорски книжки, регистрационните табели на автомобилите и личните карти трябва да бъдат подменени с такива, в които е вписано новото име на държавата Република Северна Македония.

От МВР в Скопие апелират гражданите, които разполагат документи за пътуване, на които пише Република Македония, да не се опитват да напуснат страната, „защото това няма да е възможно", но уведомяват, че „гражданите с двойно гражданство ще могат безпроблемно да ползват документите за пътуване на другата държава", както и че "всеки гражданин на Република Северна Македония, който пристигне на граничния пункт, за да влезе в страната, ще бъде допуснат, независимо от документа за пътуване, с който идва", уточняват от МВР.

Що се отнася до личните карти, от министерството припомнят, че на територията на държавата те ще продължат да бъдат валидни и след 13 февруари, независимо дали носят името Република Македония или Република Северна Македония, а при излизане в държави, с които Северна Македония има двустранни споразумения за пътуване с лична карта, няма да бъдат връщани от гранична полиция на Северна Македония, ако имат лична карта с името Република Македония. От МВР обаче не могат да гарантират, че те ще бъдат приети от другите държави.

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония апелира гражданите на страната да не управляват МПС, ако нямат валидна шофьорска книжка с името Република Северна Македония, защото "ще трябва да понесат последствията при щети при евентуално пътнотранспортно произшествие".

За онези, които не са подменили регистрационните номера на автомобилите си, в пунктовете за технически прегледи са налични безплатни стикери с NMK, като контрольор от пункта за технически преглед ще залепи стикерите на регистрационните им табели, уведомяват от МВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
22
 
! Отговори
ха-ха-хи...верваме преди 2 месеца
Гущера къса опашката си .....за да се спаси...нООО пак си остава гущер !!!!
8
3
 
37
 
! Отговори
Дисниленд Скопие преди 2 месеца
От днес сменяме билетчетата за шоуто...догодина може и да сменим актьорите в това шоу...УЧЕТЕ АЛБАНСКИ ЕЗИК и не е зле да си извадите и албански паспорти !
7
6
 
30
 
! Отговори
до българин ??? преди 2 месеца
Альоууу...високоЕтЕлЕгЕнтнияяя българин/което е под въпрос/...ако ти крадат историята и сменят и рушат паметните плочи на починалите ти близки и роднини,показват ти среденПруст и те наричат татарин-фашистки окупатор...ЕЕЕ ти как се чувстваш като българин????
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скопие е скопило връзката с Македония още преди да е създадена. Шиптърите ще им го кажат в още по-прав текст, като не искат да слушат български.
5
3
 
36
 
! Отговори
татар окупатор преди 2 месеца
Сега ще сменят пашапортите, а догодина и насранитеСИгащи....Ех Луно...Луно...земя македонска...направиха ги на посмешище....
4
21
 
24
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Само нискоинтелигентните хора в България и РСМ неразбират, че ние сме съседи,близки по език и култура и трябва да се спогаждаме. Враждите между нас ползват само враговете ни--Сърбия и Русия. За съжаление поне 70% от хората и в двете страни това не го разбират. Но ясно показва нивото на интелекта на БАЛКАНИТЕ. И точно това ниво е причината да сме най бедните.....
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече не са ли наследници на Александър Велики, тъкмо се помислиха за такива :)))
2
5
 
42
 
! Отговори
bl преди 2 месеца
Така е, като не искаха да са Югозападна България...
1
7
 
59
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Както е тръгнало скоро пак ще сменят документи, ама вече ще пише Източна Албания :)