Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид

За 900 дни 1,1 млн. души умират от глад и студ
20 мар 2024 12:41, Петър Бойчев
91
Кремъл поиска Германия да признае обсадата на Ленинград за геноцид
Снимка БГНЕС

Руското външно министерство поиска Германия да признае обсадата на Ленинград през Втората световна война не само за военно престъпление, но и за геноцид, предаде БТА.

Ведомството е изпратило дипломатическа нота с това искане до германското външно министерство, съобщи ТАСС. В нотата се отправят критики срещу Германия за нейното "непоследователно отношение" към миналото.

Германските престъпления от колониалната епоха са признати за геноцид, но престъпленията на нацистите срещу народите в Съветския съюз през Втората световна война не са, се посочва в нотата. "Руската страна настоява тези зверства на Третия райх да бъдат официално признати за геноцид", се допълва в нея.

По време на продължилата близо 900 дни от 1941 г. до 1944 г. обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург) от страна на Вермахта (въоръжените сили на Третия райх през Втората световна война – бел. ред.) и неговите съюзници около 1,1 милиона души губят живота си, отбелязва ДПА. Голям броя мирни граждани умират от глад или измръзване.

"Обсадата на Ленинград е ужасяващо военно престъпление на германският Вермахт срещу Ленинград и неговото население", каза германското външно министерство. То посочи, че германското правителство е подчертавало това многократно и продължава да поддържа това правно становище.

През януари, когато бе отбелязана 80-ата годишнина от края на обсадата, германското посолство в Москва почете жертвите с няколко прояви. Германският посланик граф Александър Ламбсдорф се срещна с оцелели.

Руската дипломация все повече засилва натиска срещу Германия, отбелязва ДПА. От правна гледна точка обвинението в геноцид е по-значимо от това във военни престъпления.

Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 г. посочва, че присъдите за геноцид трябва да се издават от компетентни съдилища. По случаите отпреди 1948 г. трябва да бъде постигнато съгласие чрез политиката, обществеността и историографията.

В нотата руското външно министерство отново критикува факта, че Германия е изплатила индивидуални компенсации само на жертвите на блокадата от еврейски произход. Германия обяснява различното отношение към жертвите с факта, че съветските евреи са били подложени на особено силно преследване поради расовата политика на нацистите.

Компенсациите за другите жертви се покриват от военните репарации, платени от Германия след 1945 г., посочва ДПА. Като хуманитарен жест обаче от 2019 г. германското правителство финансира социална и медицинска помощ за оцелелите от обсадата на Санкт Петербург.

Новата дипломатическа нота от Москва отбелязва, че от германката страна все още очаква хуманитарен жест, съответстващ на събитията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
11
 
4
 
! Отговори
Папо преди 1 месец
Геноцид има спрямо човеци, а срещу руски унтерменшове не може да има геноцид, защото те не отговарят на критерии за хора.
53
9
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Руски геноцид срещу Украйна по времето на Сталин, руски геноцид срещу Кавказките народи през 18 , 19 и 20 век, руски геноцид срещу татарите на Кримския полуостров и не на последно място руски геноцид срещу собствения ни народ в ГУЛАГ.
52
4
 
12
 
! Отговори
адолф преди 1 месец
А по времето на тавариш Сталин колко милиона руснаци загинаха?А по времето на путин? За техните действия кой ще признае за геноцид над руския народ?
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Историк Сталин преби Германия и си го тачат както и ние че върна Добружа окупирана от Франция за Влахия.
50
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Когато са създадени САЩ, с наещселение колкото днешна Македония, Джордж Вашингтон е избран за президент със 100% от гласовете. 180 години след това , тъмнокожите още не са имали правата на белите!
49
7
 
10
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
Германия отдавна е признала нацисткия режим за престъпен, тъй че няма никакви проблеми да се говори за военните престъпления на нацистите, но въпроса е как руските фашисти ще признават престъпленията на СССР, като строят паметници на масовия убиец Сталин?
48
5
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Половината история на САЩ е тотален геноцид. Другата половина е войни, предизвикващи геноцид. Справка Ирак, Либия, Афганистан, Палестина и Украйна.
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези пияндури никога ли не са трезви?
46
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Айляк 38 Хабер си нямаш как живеят сега индианците в САЩ.Кеф.
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Историк 31-33 в САЩ умират повече от СССР. От безработица и бездомни. И сега улиците им са пълни с клошаре. Освен това Украйна и Полша прават опити да нападнат Русия или слагат санции на Русия и корабите за жито и месо. Германски кораби бликират черно море през Турция и България и не може да внесат тор
44
5
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Важна насока за тълкуванието на изнасилената от фалшификации история.! Хитлер и Сталин бяха Ибери! И ако Хитлер НЕ БЕ ГЕРМАНЕЦ,то Сталин си бе на мястото,защото общият сбор от народите на СССР е ИБЕРИЙСКИ. Ще повторя отново,че България и Германия са АШКЕНАЗИМ,тоест потомци на следпотопната спасителна мисия на Ной.Не потомците на Яфет и Ашкеназ са евреи,а потомците на Яфетовите братя,в утробите на чиито жени се помещаваше генетиката на инвазорите на Рая.Авраам не бе Ашкеназ,а Ибер !
43
9
 
13
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
До Бах мама му. Всъщност жертвите на Гладомора в Украйна организиран от Сталин през 31-33 са между 5.5 и 6 милиона. Когато тази война свърши от руската фалшифицирана от НКВД/КГБ/ФСБ история няма да е останало абсолютно нищо.
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците все искат някой за нещо да им се извинява, но те са неспособни на реципрочен жест, защото явно, са безгрешни архангели неспособни на каквото и да е безчинство. На такива извиненията са безпредметни защото потъват в черна дупка.
41
4
 
2
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
До Айляк Те всички, не само дойчовците имат кафяво на гащите, ама това е от напъване докато се смеят!
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айляк "Ми така де, к'во са 80-90 млн. избити индианци" Ко? Я си цитирай източниците за твърдението, че в Северна Америка изобщо е имало толкова хора.
39
2
 
12
 
! Отговори
с.т. преди 1 месец
Аз пък искам русия да се държи достойно и да не хленчи непрекъснато за нещо!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Турция в Батак.и Стара Загора както и за 500 г.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато руските фашисти, ще признаят че не са по различни от Хитлер?
36
9
 
3
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
И в Сев. Америка никога не е имало геноцид над коренното население, за да могат и сега краварите да се правят на голямата работа. Ми така де, к'во са 80-90 млн. избити индианци? Нищо. Ама нищичко. Ляхите искат много пари от дойчовците заради загубите през ВСВ, ама ония се правят на улави, не дават. Само, че Русия не е Полша и поиска ли геноцид над Ленинград, ще го има. Иначе, дойчото пак ще оди с кафевото по гащите, просто е...
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша и тя чака милиарди обезщетение както и Гърция...