Задържаха руски агент, готвел атентат срещу Зеленски

Арестуваният е поляк
18 апр 2024 22:53, Александър Попов
75
Задържаха руски агент, готвел атентат срещу Зеленски
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно с правоохранителните органи на Полша задържаха днес поляк, за когото се предполага, че е сътрудничил на руското военно разузнаване. Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби и им е предложил съдействие за покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

"Според разследването планът на обвиняемия е бил да събере и предаде на страната-агресор информация за сигурността на летище Rzeszow-Jasieńka. Не само това, той е предложил и да помогне на руските служби за сигурност да планират евентуално покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на престоя му в Полша", се казва в изявление на СБУ в канала ѝ в Telegram.

През есента на 2023 г. Владимир Зеленски даде интервю за таблоида The Sun. В него украинският лидер заяви, че от началото на войнта досега са били извършени поне "пет или шест" опита за покушение срещу него. През февруари 2022 г. Зеленски пише в своя микроблог, че Русия го е определила за "цел номер едно".

През март 2024 г. Зеленски заяви, че по време на срещата му с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на пристанището в Одеса градът е бил атакуван по въздуха. Руската армия на същия ден, твърди руското министерство на отбраната, е нанесла удар по хангар в пристанищния район на Одеса. Според министерството хангарът е бил използван за обучение на безпилотните катери на ВСУ. Коментирайки по-късно инцидента, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Русия не е планирала да убива Владимир Зеленски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Водещи мобилна
Свидетел срещу Boeing получава смъртни заплахи, а друг предупреждава: Всички на борда са в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"....хангарът е бил използван за обучение на безпилотните катери..." Не спирам да се изумявам на брилянтната мисъл и словоред на българската журналистика!
11
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЗЕЛЕНСКИ ДА, ВНИМАВА С КИРЧО, КОКОРЧО И ЧАШКОВ...
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лъже. На Путин Зеленски му трябва жив, за да подпише капитулацията.
9
4
 
18
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 седмици
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха, Русия няма сметка да ликвидира Зеленски. Това е поредната партенка и измислица за да стимулират Конгреса на САЩ да опусне милиардите за крадене. Толкова некадърен и елементарен човек едва руснаците ще имат шанс да имат като противник. В битката за Бахмут Зеленски пусна в безсмилена смърт най-добрите си части и най-добрите си младши офицери, които загинаха в битка с руските пандизчии. Сега украинската армия е обезкървена защото един офицер се създава най-малко за 5-6г.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеленски е в параноя след атаката на Иран срещу Израел. Пиар акция с атентат са му спретнали, за да привлече внимание. Лъжливото овчарче с брадата да внимава какво си пожелава!
7
3
 
25
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 седмици
Че той Зелката е важен за Русия бее. Благодарение на него Украйна отново ще е Руска. По скоро атентата е поръчан от Полското правителство,че заради Зелката се ошушкаха до дупка !
6
2
 
2
 
! Отговори
Банкята преди 3 седмици
Сакън
5
2
 
9
 
! Отговори
Някой предаде Боко преди 3 седмици
Бат Бойко, твърдо не признавай нищо! Казвай, че ППДСИБЪ са те съблазнили.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Иска му се на Зельо да умре бързо. Путин обаче има други планове за него.
3
7
 
5
 
! Отговори
ЕВРО-АТЛАНТИК преди 3 седмици
ТЯХНАТА МММАМИЦА РУШКА > ДА ПОСЕГНАТ НА НАШЕТО СЛЪНЦЕ !
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
зеленската глава трябва да падне -- отдавна е узряла.
1
5
 
17
 
! Отговори
Какъв атентат преди 3 седмици
Срещу труп?