Разследват 20 авиокомпании в Европа

Причината са подвеждащи еко послания
30 апр 2024 23:15, Александър Попов
22
Разследват 20 авиокомпании в Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия и регулаторните органи за защита на правата на потребителите на няколко страни са започнали разследване срещу 20 авиокомпании заради подвеждащи послания, че дейността им е ориентирана към опазването на околната среда. Това се посочва в съобщение на ЕК, огласено днес и цитирано от Ройтерс.

Комисията обяви, че работи съвместно с регулаторните институции в Белгия, Нидерландия, Испания и Норвегия. Последната страна не членува в Евросъюза, но е част от Европейското икономическо пространство.

Говорител на ЕС обяви, че на този предварителен етап от разследването няма да бъде огласено кои са проучваните авиокомпании.

Европейският съюз настоява авиокомпаниите да представят реални научни доказателства за твърденията си, че вредните емисии на въглероден диоксид, отделяни при полетите на самолетите им, могат да бъдат компенсирани чрез използването на устойчиви авиационни горива (Saf) или чрез други екологични проекти.

"Ако искаме потребителите да бъдат отговорни, трябва да им осигурим коректна информация (...) Те заслужават научно обосновани отговори, а не неясни или неверни твърдения". Това се казва в изявление на Вера Йоурова, която е заместник-председателят на ЕК, отговарящ за ценностите и прозрачността.  

Нидерландски съд постанови през миналия месец, че авиокомпанията KLM заблуждава клиентите си чрез подвеждаща реклама, целяща да подобри имиджа й като екологично отговорна фирма.

В случая се касае за т. нар. практика на "грийнуошинг". Това е термин, който описва опитите на някои компании да представят своите продукти или услуги за "екологични" или "щадящи околната среда", когато всъщност те не са такива./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То европейската прокуратура реследва и България по времето на ПП казаха че им 107 дела през 2023 г тоет ПП но едно голямо нищо и тук че е така само констатират )))
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо няма да огласят ,ще скрият всичко, тия са по коромпирани от нашите политици и органи )
14
0
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Предлагам Ви един линк тук.Става дума за хеликоптер от последна генерация ,а цената му е добра. Цените му са вариращи според екстрите. При всички случаи оная италианска съборетина,която купиха за хиляди нужди в България яде пасти пред това функционално "чудовище",към което Ви насочвам. Моля,убедете се.https://hillhelicopters?utm_source=meta&utm_medium=ppc&utm_campaign=RL-AT%2BDE%2BBE%2BFR%2BNL%2BCH%2BIT-231012&utm_term=ALLF&utm_content=RAV&fbclid=IwAR0g4NHJPjc5lwR4dXex_98XCiDvruL1CSpHriRyPyoIdc1_gfYsMhibUvA_aem_AchiycFukGrdeWT6cmcCwbDZLDO1b4goFkrh664F_P7Fm5FR0k-HYNCoHhj3rbflsrSeZleFlBp
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Урсула пали самолета дори само за 50км, но ние да си затворим централите!
12
0
 
1
 
! Отговори
Евро Парламента преди 2 седмици
15 А интересува ли те брюкселските *** н афи да ти го натепат у халката?
11
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 2 седмици
Незнам нито колко е дьрта нито европейски педофили ме интересуват
10
1
 
0
 
! Отговори
Брадавицата преди 2 седмици
Гледай да не мрьдне
9
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
KLM от 2016 не са самостоятелна компания Така че трябва и Air France трябва да се разследват ,въобще всички авиокомпании от ЕС трябва да се разследват и глобят,докато пътниците не се ориентират да пътуват с турските,арабските и китайските компании
8
1
 
0
 
! Отговори
Е преди 2 седмици
Ти сьмняваше ли се от началото
7
1
 
0
 
! Отговори
Пропусни преди 2 седмици
Новините и при мама може би
6
1
 
0
 
! Отговори
Така преди 2 седмици
Ли брадавичеста жаба
5
1
 
0
 
! Отговори
Люлунските преди 2 седмици
Фашисти все пи нагли
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зелените престъпници трябва да бъдат бити докато им се причинят непопрвими увреждания на органите, в съответствие с непоправимите им умствени увреждания!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Новината пропуска да отбележи, че авиокомпаниите включват набор от пакети (които се плащат допълнително). Купувайки си тези пакети, според описаното, вие допринасяте за намаляване СО2 емисиите. Ето още един начин, чрез който крадат хората - като ги убеждават, че плащат за благотворителност. Колко мерзко. Всичкото това брандирано под общата напаст "климатични промени".
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точно си помислих, че ще ги удярят заради глупсоти от рода на "overbooking", когато продават повече билиети, отколото има места, защото статистически е по-вероятно, да не отидат всички за полета, а когато се случи, им излиза сметката, да ти метнат едни 300-400 евро компенсация и да ти кажат, да се орпавяш ... а то пак каква мизерия било.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Боже,прибери си вересиитено идват европейските избории тогава тия нищоправци ще си го получат