Как взимате решения?

Всеки човек трябва да познава своите силни страни и да компенсира слабостите си
30 май 2013 08:38,
6
Как взимате решения?
Снимка: sxc.hu

Изграждането на успешен бизнес зависи от две основни неща – талант и късмет. Първото ви е заложено още с раждането, а второто не може да контролирате. Нещото, върху което трябва да работите, е да проучите вашите силни и слаби страни. По този начин ще имате контрол върху почти всяка ситуация и ще взимате по-добри решения.

McKinsey Quarterly и Harvard Business организирали анкета, в която се включили 5000 души. След задълбочена работа по отговорите, получени от анкетата, учените откроили пет характеристики на лидери, според които те взимат своите решения. Ето и кои са те:

1. Мечтател. Този тип се характеризира с възможности за радикална промяна и естествен талант за извеждане на подчинените през трудни времена. Мечтателите обичат промяната, но при тях има опасност да се втурнат прекалено бързо в грешната посока.

В случай, че вие сте шеф-мечтател, при взимане на решение винаги трябва да търсите мнението на широкия кръг от хора. Единствено по този начин може да получите достатъчно разнообразни мнения и информация. Те ще ви помогнат да постигнете своите цели.

2. Настойник. Този тип е „модел на справедливостта, който пази здравето, баланса и ценностите на организацията. Такива хора взимат стабилни решения, които планират внимателно и които се базират на фактите. Настойниците обичат приемствеността, умерено предпазливи са и обичат да се допитват до различни хора.

Единственият недостатък на този тип е, че е предпазлив и понякога нещата при него се движат прекалено бавно. Настойникът трябва да преговаря с хора извън неговата организация, които могат да му помогнат да промени настоящата обстановка.

3. Мотиватор. Мотиваторите са подходящи за задвижване на промяна. Те са харизматични и умеят да убеждават останалите хора. Като всички добри разказвачи, мотиваторите рискуват да подкопаят истинността на историята, заради непроверени факти. Те събират информация сравнително от по-малко хора и поставят своя интерес над интереса на компанията.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: решениялидеритипажи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Неуките взимат решение да се женят веднага след средното образование, въпреки че повечето ранни бракове завършват с развод... Как взимат такива решения - не знам.
4
1
 
9
 
! Отговори
Monti преди 10 години
Най-добри решения вземам като се съсредотача върху проблемът, който трябва да се разреши. Значи първо намираме проблем. Вземате чаша с любимото Ви питие с високо алкохолно съдържание. Напълвате чашата и започвате да се съсредоточавате върху повърхността. Може да се пуснат ледчета, за по добра концентрация. Пресушавате питието. Решението вече се е избистрило и може да действате. Ако решението го няма повтаряте действията. След няколко повторения и най-трудните въпроси са решени.
3
2
 
3
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
"4. Гъвкав лидер. Той не се плаши от несигурността, умът му е отворен, адаптира се към обстоятелствата и обича да взима решения... "Шефе гъвкав ли си ??? Определено не за в мозъка. За в таза да питам.А ?????
2
2
 
2
 
! Отговори
Параход с комин преди 10 години
"4. Гъвкав лидер. Той не се плаши от несигурността, умът му е отворен, адаптира се към обстоятелствата и обича да взима решения... "Шефе гъвкав ли си ??? Определено не за в мозъка. За в таза да питам.А ?????
1
2
 
3
 
! Отговори
смешен умник преди 10 години
Моят процент на грешните решения е 14-16 % Но пък ми носи бая проблеми.Имам дълги периоди,в които правя всичко по план,но идва един миг,в който сякаш нещо ми прищраква и губя контрол върху себе си.При което всичко изградено се срива буквално за секунди пред очите ми.И след като всичко бъде разрушено-идвам на себе си и не мога да осъзная аз ли съм го направил и какво точно е станало с мен в този период,в който съм бил без контрол върху самият себе си.Може би натежава ритмичния начин на работа.