Няколко неща наум за офис приятелствата

Трябва ли да имате близък приятел, който същевременно ви е и колега?
5 авг 2013 17:24,
6
Няколко неща наум за офис приятелствата
Снимка: outnow.ch

Човек прекарва голяма част от времето си на работа, така че е напълно нормално той да се сближи със своите колеги или поне с някои от тях. На първо място общото звено се явява темата за работа – съвместни задачи, бъдещи промени, критики или похвали към шефа, обсъждане на други колеги. Според професор Сюзън Браш приятелят-колега създава чувство на спокойствие у човека.

Проучване на американски работници показва, че 67% от хората смятат, че техните приятели в офиса правят работата им по-приятна. 55% от анкетираните пък заявяват, че близките взаимоотношения с колеги оставят чувство на удовлетвореност у тях.

Кога обаче приятелството в офиса може да ви изиграе лоша шега?

В много случаи споделянето на ваша лична или служебна информация може да стане достояние на неправилните хора, дори вашият близък колега да не е имал това намерение. Понякога нелоялното поведение може да бъде умишлено – доказателство защо толкова много офис приятелства не издържат във времето. От друга страна, всички работещи в една фирма са потенциални конкуренти и това малко или много може да саботира техните близки взаимоотношения.

Жените обичат да се идентифицират една с друга. Някои от най-честите допирни точки между дамите са техните интереси, години или любовни статуси (особено ако са необвързани). В много ситуации еднаквият старт на двама колеги приятели е свързващ компонент до момента, в който ситуацията не се промени. Например след година вие сте повишени и имате сериозна връзка, докато вашият колега остава на същата позиция. Несъзнателно това може да съсипе вашите близки взаимоотношения. Ситуацията може да стане още по-неудобна, ако единият от офис приятелите стане шеф на другия.

Приятел или враг?

Усложненията, които могат да възникнат вследствие на близки офис отношения, са много, затова специалистите съветват да ги избягвате. Общият обяд или пийването след работа са добри идеи за сплотяване на колектива, но не и обсъждането на лични теми и проблеми. Никога не може да бъдете сигурни дали някой няма да злоупотреби със споделената от вас информация.

Разбира се, невъзможно е да се сложи забрана на офис приятелствата. Точно както офис романсите понякога те просто се случват. Много жени споделят, че техни колеги са им помогнали да се справят с лични проблеми, включително и преодоляването на болести.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Iskam da vi kaja , che imah strahotni kolegi v Balgaria, ne sam mislila, che e vazmojno da se poluchi takova napasvane, no ima!!! Ne rabotete s gadove, izberete si mqsto, kadeto se chuvstvate shtastlivi, super qko e!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз гледам да изчиластря колкото може повече колежки ,работата да си я гледа собственика, то и без това 300 евро отиват за транспорт и презервативи.
4
3
 
1
 
! Отговори
free преди 10 години
"Никога не може да бъдете сигурни дали някой няма да злоупотреби със споделената от вас информация." - паранояааа, параноя... а ако ви свърши параноята, медиите с радост ще ви залеят с още. Точно така, хора, не се доверявайте никому - спокойствие само в нужника, между 4 стени, докато сте сами. Ей така се живее дълго и сигурно.
3
0
 
4
 
! Отговори
Сахаров преди 10 години
Снимката, която са използвали, е от сериала 'The Office' - много свежа комедия, препоръчвам, но не с дублажа на босфортв...
2
3
 
3
 
! Отговори
моджо преди 10 години
До СахаровКолега, гледам и ти като мен си представител на животинския свят, ама въпреки това не ти разбрах хумора :)
1
1
 
2
 
! Отговори
Сахаров преди 10 години
Много як сериал! :))