Какво да попитате, докато ви интервюират

Имате пълното право и вие да задавате въпроси
11 ное 2013 18:27, Теодора Драгоева
12
Какво да попитате, докато ви интервюират
Кадър от филма "Социалната мрежа"; Снимка: outnow.ch

Обикновено когато кандидатствате за работа, интервютата протичат под формата на нещо като разпит. Разбира се, напълно естествено е работодателят да иска да се запознае по-добре не само с вашата професионална характеристика, но и с вашата личност. Все пак контактът очи в очи е много по-важен, отколкото няколко листа добри препоръки и прилична автобиография.

Работодателите обаче не са единствените, които могат да задават въпроси. Вие, като кандидати за дадена позиция, също трябва да се поинтересувате за някои важни неща. Задавайки провокиращи въпроси, вие не само ще съберете ценна информация, но и със сигурност ще се отличите от останалите.

Ето няколко неща, които може да попитате по време на интервюто:

1. Как тази позиция, за която кандидатствате, еволюира откакто е създадена? По този начин ще добиете представа какво развитие може да очаквате във фирмата - дали позицията е добра възможност или пък „задънена улица“. Ако интервюиращият отговори, че позицията е разширила своя първоначален обхват и продължава да го прави, това означава, че вие имате възможност за израстване в тази фирма. В случай, че позицията е по-обикновена и не търпи развитие през годините, не се надявайте на много.

2. Какво направиха предишните служители на тази позиция, за да постигнат успех? Знаейки как фирмата мери постиженията на своите служители, това ще ви помогне да разберете какви очаквания ще имат към вас и вашите умения. Все пак не се обвързвайте прекалено с действията на другите служители, тъй като всеки човек има индивидуален подход. Именно заради това, че вие сте различен, може да промените нещата и те да се случват по различен начин.

3. Кое е нещото, което ви харесва най-много при работата ви тук? С отговора на този въпрос вие ще разберете кое е нещото, което вашият евентуален шеф цени най-много. Най-вероятно именно то е помогнало за неговия успех в компанията. Също така по този начин имате възможност да разберете дали споделяте едни и същи възгледи и ценности.

4. Кой е най-важният приоритет на човека на тази позиция през следващите няколко месеца? Отговорът на този въпрос ще ви бъде от полза, за да разберете върху какво трябва да се съсредоточите, ако получите работата. Също така ще бъдете подготвени за това какво трябва да направите, за да създадете добро впечатление през първите дни на новото работно място.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Тук в Чалгария, тук отличничките се ч*кат с двойкари, а интервютата интервютата за работа са фиктивни, 99% от назначенията стават "с връзки"...
9
1
 
16
 
! Отговори
Win преди 10 години
Къде е WC-то, че ми се прис*а.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идеалният кандидат за работа: мъж, на възраст между 25 и 32, с поне едно дете, бонус ако е разведен и плаща издръжка, идващ от малък град и живеещ на квартира, изплащащ минимум два кредита, завършил висше образовение преди 3-4 години, владеещ английски на ниво "изкарах една студентска бригада", бонус за друг чужд език, компютърно грамотен колкото да си сваля порно, склонен да работи допълнително без да очаква възнаграждение и въпреки всичко предходно - усмихнат и позитивен. Стартова заплата 450
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На "Каква сума очаквате?" отговарям : "Най-голямата възможна"Работи безотказно за най-добрата оферта
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подходът на номер 1 е тотално сгрешен, може би често ходи на интервюта и още по-често стои без работа....
5
14
 
4
 
! Отговори
Urkoto преди 10 години
До ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС ЕБрейй явно имаш мега скучният, празен и озлобен животец. След като всичко го политизираш, хахаха нещастен балък. И за какво само си пишеш въпроси на които сам си отговаряш. ФОревър алоун. хахаха лузър. Аре чиба.
4
3
 
21
 
! Отговори
ОТГОВОР НА ОСН.ВЪПР. преди 10 години
ОТГОВАРЯМ ТИ НА ВЪПРОСА: СТАНИШЕВ,МЕСТАН,ДОГАН И СИДЕРОВ. И ПОНЕЖЕ СТАНИШЕВ И СИДЕРОВ СА *** НА ДОГАН,НАЙ ВЕРОЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ИДВА ОТ ДОГАН ЕФЕНДИ. НА НЕГО СЕ КЛАНЯТ И БАРЕКОВ И ПЕЕВСКИ.
3
5
 
32
 
! Отговори
ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС Е преди 10 години
КОЙ КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ?КОЙ ?
2
0
 
31
 
! Отговори
бачо преди 10 години
При нас всичко е толкова изкривено ,че основния въпрос на всеки кандидат за работа е какво е месечното възнаграждения и по колко часове се работи на ден.На най-заден план остават въпросите носи ли ви удоволствие дадената работа и дали се върши с желание.Толкова сме смачкани че не ценим себе си и собствените си умения.Ако кажеш малко по-голяма очаквана сума все ще се намери някой /смотлъо/ който да е съгласен и на половината пари да работи само и само да го вземат на работа.Такива хора се търсят.
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питам първо каква е заплатата да не си губим времето взаимно. А ако ми отговорят на въпроса с въпрос примерно:"А вие каква сума очаквате?", направо ставам и си заминавам.