Вдъхновяващи цитати от Ерих Мария Ремарк

"Всичко, което може да се уреди с пари, е евтино"
9
Вдъхновяващи цитати от Ерих Мария Ремарк
Снимка: Reuters

Ерих Мария Ремарк е германски писател, роден на 22 юни 1898 година в Оснабрюк, северна Германия, в работническо семейство. Любовта му към писането и литературата се заражда още в тийнейджърска възраст.

Едва 18-годишен той е пратен на фронта по време на Първата световна война. Бива тежко ранен и прехвърлен в болница до края на войната. След това успява да се дипломира като учител и да преподава. През всичкото това време не спира да пише и така през 1920 година бива публикуван неговият роман „Мансардата на бляновете“.

Скоро след това започва да пише технически текстове за производител на гуми, а по-късно е и редактор на вестник „Ехо континентал“. Следват още много успешни негови произведения, сред които „Спирка на хоризонта“, „На Западния фронт нищо ново“,„Обратният път“,„Трима другари“.

Днес от  рубриката на Az-jenata.bg- „Притчи и мъдрости“ споделяме някои вечни мисли на писателя, изказани от него или част от незабравимите му романи.

„Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав.“

„Никой не може да ни стане по-чужд от същество, в което сме били влюбени някога.“

„Любовните страдания не могат да бъдат преодолени с философия; това е възможно само с помощта на друга жена.“

„Същото е и с човека – дай му мъничко власт, и ще видиш как той заради нея ще забрави всичко. Това идва от само себе си, защото човек е преди всичко животно, и само отгоре-отгоре, като филия хляб с масло, е намазан с малко приличие и човещина.“

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Do anonimen 5-Dragi,misalta na Remark za "parite"zvuchi ot drug aspekt.Razbira se ,che "te" sa strashno vajni,no opitai s tqh da si kupish zdrave,istinska lubov,vreme,dom/ne kashta/,spokoen san it. n. i t.n. da vidim dali mojesh...,a da ,da,mojesh da si napravish zlaten zab,no i toi veche e demode.A oshte kam #3:Da spomenavame Remark i "komuniZAMA "na edno mqsto e prosto smeshno.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той е един интересен, меланхоличен автор. Човек, преживял много, фино чувствителен, в същото време силен и с характер. Той принадлежи на едно друго поколение мъже. Мъже, които направиха прехода от "едно време" към модерния свят. Това са хората, участвали във войните и за които някои традиционни ценности се разклатиха, които станаха циници. Следващите поколения подеха тона и ето сега къде сме. В хаоса, в липсата на ценности (и личности), в света само на парите.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И един "вдъхновяващ" цитат от мен> Кой, каквото и да говори - накрая всичко опира до пари.И е верен, щото отдавна се знае че, това което не става с пари става с повече пари.
1
1
 
5
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
REMARK-uchitel:Svetat se upravlqva ot loshite uchenici. Tova e absolutno taka,a v BG-100%.