6-те най-големи мита, свързани със заплатата

Ако им повярвате, те със сигурност ще саботират успеха ви
12 дек 2016 22:05, Екип на Tialoto.bg
22
6-те най-големи мита, свързани със заплатата
Снимка: outnow.ch

Получили сте оферта за работа мечта, но идва моментът, в който трябва под някаква форма да коментирате заплащането и ето, че усещате как капки пот се стичат по челото ви. Какво да кажете? Как да го кажете? Дали се надценявате или се подценявате?

Вероятно вече сте прочели и получили куп съвети от познати и приятели за това как да се държите на интервюто и особено когато става въпрос за темата с парите. Много от тях обаче са митове, които може да ви попречат да спечелите мястото в компанията или пък да получите заплатата, която заслужавате.

Ето 6-те най-големи мита, които трябва да забравите:

Мит 1: Трябва да кажете на работодателя си точно каква заплата искате да получавате
Реалността: Не е нужно да се ограничавате с точна цифра, особено ако попълвате онлайн форма за кандидатстване за работа. Вашата работа като потенциален служител и кандидат за позицията е да разберете в детайли какво изисква тя. Хубаво е да може да се запознаете по-добре и с възможностите на компанията и вашето място в нея преди да искате конкретна заплата.
По-добре е да кажете на HR-служителят, че бихте искали да посочите адекватна и реална сума, но това е възможно едва след като сте напълно наясно какво се изисква от вас на съответната позиция.

Мит 2: Ако посочите най-ниска и най-висока граница на заплатата, работодателят винаги ще избере най-ниската
Реалността: Обмислете внимателно какви цифри да представите. „Ниска“ не трябва да е цифра, която ви прави неудовлетворени. Кариерният експерт Боб Парк от финансовата компания SoFi съветва да сте намислили предварително 3 суми – една, под която в никакъв случай няма да паднете; втора, която отговаря на реалната ви „пазарна стойност“ и трета, която е заплатата ви мечта и е с около 20% по-висока от втората. Вие сами преценявате коя да предоставите на работодателя в зависимост от това колко силно искате работата и дали може да поемете риска да си тръгнете, ако искането ви не бъде удовлетворено.

Мит 3: Не трябва да искате заплата, която е много по-висока от последната (настоящата) ви
Реалността: Според Парк някои работодатели може да се възползват от ниската ви заплата и да ви предложат почти същата. Като цяло обаче повечето компании, които набират хора искат техните нови служители да се чувстват добре и да са доволни от условията, за да дадат всичко от себе си и да са лоялни към фирмата.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Посочва се цифра : 1, 2, 3 бона.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15. Ей специалиста, в азбуката има и буква "Щ".
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неграмотници! Не се посочва ЦИФРА, а ЧИСЛО. Кога ще се научите? Числата се състоьят от цифри, а не обратното!!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубави съвети... ама не за България! Тук, ако си без връзки, си е направо чудо да те вземат на работа на малко по-нормална позиция, различна от чистачка, продавачка, шофьор и подобни, вие за заплати говорите. Като още преди да ви кажат ставате или не, ви заявяват, че ще ви осигуряват на минималната. А и в последствие се оказва, че ви наемат на една позиция, а всъщност вършите работа за още поне две.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха, те тук работодателите и заплати не дават с месеци и си правят каквото искат, тоя седнал да обяснява. Тук ти казват, ще те осигурявам на минимална, а другото на ръка и хората от принуда се навиват защото знае, че той като откаже онзи след него ще се навие. Онзи после дава минималната, а другото не и се подиграва с труда на хората, а това да плаща за празничен ден или събота забрави, той си е приятелче с проверяващите и не са плаши от санкции. Прокуратурата докато не заработи ще е така.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези неща не важат за България. Защо цитирате статии на чужди специалисти важащи за чужди държави? Какъв е смисъла?
12
3
 
15
 
! Отговори
HR преди 7 години
Винаги съм искал заплата не по-малко от 1500лв. Но за съжаление идва след мен кандидат, който си е направил сметката:1- ДЕЛИМ СТАЯТА С ОШТЕ 3-***..... ето 300лв.2- ЯМ РАНА ОТ БУРКАНИЕТЕ ОТ СЕЛО в обедната почивка,,,, ето оште 450лв.3-сгъвам си цигари от дРАвото ,,,, ето оште 150лв.4- ПИЕМ ОТ НАШТА РЕКОЛТА... ето оште 100лв.5- ОДИМ НА РАБОТА БЕЗ БИЛЕТ,,, ето оште 35лв.А, аз продължавам да си търся заплатата, но до кога?
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не търся Работодател а Заплатодател. Аз съм БЪЛГАРИН с главно Б и за мен думата РАБОТА е обидна. Заплатата не се дава а се изкарва. По принцип. Друго си е да метнеш шефа и да спиш цял ден в работно време и да гледаш сапунки с почивка за обяд и кафе.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави грамотните ни драскачи. Цифрите са 10. След тази статия смятам, че е крайно време да им се редуцират заплатите до една ЦИФРА. Пак ще им е много за това ниво на компетентност. Щом и имената ги е досрамяло да си напишат под статията.
9
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Винаги искайте заплата, трябва да сте наясно какво искате.
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога не искайте заплата. 1. Почти всяка фирма си има нива на заплащане според позицията Едва ли ще ги нацелите, по добре да ви предложат. 2. Ако не поискате определена сума за заплата, все още сте в играта. Ако фирмата много ви хареса, неизбежно ще ви предложи по висока от обичайното за позицията за да ви наеме преди конкуренцията. Ако поискате каквато и да е сума, губите точки.
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2000-2200 лв заплата е заплата на junior програмист с 1-2 години опит. Просто добро начало.
6
0
 
7
 
! Отговори
Maks преди 7 години
До Пешко ПрограмистаТова с гледането на сериали и програмирането е голяма смешка затова bool isReal = false;
5
3
 
22
 
! Отговори
бай преди 7 години
работодателите не пасат трева и знаят много добре за колко пари се намира специалиста, който им трябва - ако поискате повече няма да получите работата, ако поискате по-малко - значи сте глупави Работодателите (особенно в САЩ) постоянно пускат обяви за работа - първо за да държат хората в напрежение, второ - ако се намери балък дето да работи за 15-20 К по-малко да го вземат и да уволнят този с най-високата заплата нео-либералното учение казва - не трябва да очкваш да ти платят според приноса
4
1
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Както е рекъл шопъ:Они ме лажат, че ми плащат, а я бачкам колко да не заспим..
3
4
 
18
 
! Отговори
аа преди 7 години
В момента, в който почнеш да бачкаш на заплата, може да си сигурен, че ще те пре*бат. Истината е в собствения бизнес. Помисли си за някакъв продукт, и пусни сърч в гугъл. Именно. Българите са уникално предприемчив народ, което е хубаво.
2
1
 
16
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Митовете за пенсията(тук заплати няма)са доста повече от шест.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вземам 500лв. и са ми много. Дано ми намалят заплатата, че се чудя , какво да я правя. Имам мишки и те хрупат, не ме оставят да спя спокойно.