Фентъзито осиротя: Отиде си големият Тери Пратчет

Бащата на Света на Диска почина на 66 години
Обновена: 12 мар 2015 17:55 | 12 мар 2015 17:37,
53
Фентъзито осиротя: Отиде си големият Тери Пратчет
Снимка: архив Reuters

Световноизвестният английски писател Тери Пратчет почина на 66 години днес. Той си отиде след дълга битка с болестта на Алцхаймер, съобщиха Асошщиейтед прес и в. "Дейли мейл", цитирани от БТА.

За загубата съобщи издателят на Пратчет. "С неизмерима тъга ви съобщаваме, че авторът сър Тери Пратчет почина. Светът изгуби един от най-ярките си умове. Почивай в мир", написа в страницата на писателя във "Фейсбук" Лари Финли от "Трансуърлд пъблишърс".

Сър Тери Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания за 90-те години на миналия век.

Най-известен е със серията си от комични фентъзи романи за Света на Диска.

До декември 2007 г. Пратчет е продал 55 милиона книги по света с преводи на 36 езика. Той е вторият най-четен автор  във Великобритания и седмият най-четен неамерикански автор в  САЩ.Романът му "Пирамиди" е отличен с британската награда за фентъзи. 

Роден е в селото Форти Грийн, което сега е част от Бейкънсфийлд, графство Бъкингамшир, на 28 април 1948 година. От 1959 г. учи във висше техническо училище в Уайкъмб. Неговият първи разказ "The Hades Business" е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. в професионално издание.

След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман "Килимените хора" е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата "Светът на Диска" - "Цветът на магията", излиза през 1983 година. Оттогава издава средно по две книги на година.

На 11 декември 2007 г. той публично обяви, че страда от ранен стадий на болестта на Алцхаймер. По-късно прави сериозно дарение на Тръста за изследване на болестта и заснема предаване за Би Би Си, проследяващо опита му с болестта.

През 2001 г. печели медала "Карнеги" за романа си "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи". Тери Пратчет е офицер на Британската империя от 1998 г. и  рицар-бакалавър от 2009 г. заради приносът му към литературата.

(БТА)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: фентъзиТери Пратчет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Започнах с Ерик, после Цвета на магията, Малки богове и така... Това си е любимият ми автор. Чета го от 13 годишен (сега 34) и продължава да ми е интересен. Изчитам веднага всяка нова книга.Жалко че си отиде, имаше още толкова много да разкаже
33
1
 
2
 
! Отговори
БЕЗРАЗЛИЧЕН СЕКСИСТ преди 9 години
Мир на праха му!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За първи път, след смъртта на принцеса Даяна, плаках за някой, когото не познавам лично! Просто сър Тери и книгите му са твърде важна част от моя живот! Почивай в мир, Майсторе! И да поздравиш Блинки от мен! Не, че държа да го виждам скоро, но мисля, че е забележителен кон.
31
3
 
3
 
! Отговори
Марто преди 9 години
Наистина огромна загуба. Изчел съм абсолютно всичко изддено в БГ за света на диска и според мен няма по-изтънчено и дълбоко чувство за хумор от това в неговите книги.Използвам случая да апелирам преводачката на последните издания Катя Анчева да не превежда повече, защото изобщо не може да усети предаде атмосферата и хумора като предишния преводач. Тотално променя усещането за книгите.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смърт не прибира хората по своя прищявка. Ядрото на Пратчет си отиде... Човекът Пратчет ще остане тук, докато го четат и докато го споменават.Лек път, Магьоснико! И дай захарче на Бинки...
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целият ми съзнателен живот съм те чел ... и днес ми е мъчно...Но , както казва СМЪРТ - "НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ СЪЩЕСТВУВАМ САМО АЗ".Почивай в мир Майсторе!
28
1
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
"In the beggining, there was nothing, which exploded" И Големият взрив създаде вселената и Големият сър Terry Pratchet. Но DETH нямаше търпение да си го прибере - само за себе си! И ни го отне, прибра фантазията, мъдростта, смеха, магията...Поклон, вече ни липсва ужасно!
27
1
 
2
 
! Отговори
fsb преди 9 години
До Metal Manизтръпнах като ти видях картинката... същия плакат го имам в стаята от малак.. вече не слушам толко Халфорд, но съм му фен доживот... Иначе поклон пред Тери Пратчет, много жалко наиситна, че си е отишъл...
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
R.I.P. Благодаря за многото усмивки!
25
1
 
22
 
! Отговори
Vaims преди 9 години
Почивай в мир. В светът остана по-малко магия. Надявам се Смърт да ти позволи да го видиш отново.
24
1
 
54
 
! Отговори
Ха-Ха-Ха преди 9 години
Спомням си, когато бях войник, някой ми даде една негова книга. Мисля, че се казваше "Морт или история на Света на диска". Бях "на стойка" в щабът на поделението- самотно, празно и много студено пространство. Прочетох цялата книга в рамките на нощта, свит в шинела... Беше вълшебно. Още помня вълшебството... Бог да прости душата ти...
23
1
 
30
 
! Отговори
Сливналия преди 9 години
Бог да го прости. Страхотен писател.
22
1
 
41
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
"Времето от раждането до смъртта е само ядрото на нечие съществуване"Лек път, сър Тери! Не казвам сбогом. Няма да изчезнеш скоро
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЗНЕНАДАН ЛИ СИ ДА МЕ ВИДИШ?
20
2
 
24
 
! Отговори
Bobi преди 9 години
R.I.P сър Пратчет.
19
1
 
31
 
! Отговори
КППС преди 9 години
One day a tortoise will learn how to fly.... Голяма загуба за два свята! Почивай в мир !
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До valiqНе го чети и занапред - няма да го разбереш
17
1
 
30
 
! Отговори
Читател преди 9 години
Благодаря на всички, които са писали по ред-два за Sir Terence David John Pratchett, мир на праха му. RIP
16
2
 
63
 
! Отговори
radoslav.smilkov преди 9 години
Днес големият създател на Малките богове отиде да прави компания на Смърт, Алберт и Бинки. Вярвам, че е получил покой след дългата и неравна битка с алцхаимера, който го отнесе, но не го победи. Надявам се, че е някъде там, яхнал Багажа, подкарващ октарината покрай корубата на Великата А'Туин, докато носи банан на Библиотекаря през Б-пространството и ни припомня Първото правило. Баба Вихронрав кима за поздрав от името на Овнерог, Анкх-Морпорк е смълчан като никога, в Невиждания всички, дори Ридкъли и Ринзо бандягата, са гологлави, даже и Мак Нак Фигъл не мъкнат нещо чуждо към някоя шапка, пълн
15
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велик!!! Ткива хора правят чест на човечеството и са най-голямото му богатство.