Звездният ни рожденик: Албена Денкова на 41

Вижте интересни факти за най-успешната ни фигуристка
Обновена: 3 дек 2015 07:07 | 3 дек 2015 07:07, Красимир Ангелов
14

Снимка: Reuters

На днешния 3 декември рожден ден празнува голямата българска състезателка по фигурно пързаляне Албена Денкова. Родена през 1974 година в София, тя е двукратна световна шампионка при танцовите двойки заедно с партньора си Максим Ставийски.

Двойката участва на 3 олимпийски игри – 1998, 2002, 2006 година, като завършва съответно на 18, 7 и 5 място. Имат и медали от европейско първенство.

Вижте интересни факти за най-успешната ни фигуристка:

Като дете тя започва да тренира художествена гимнастика, но на 8-годишна възраст се насочва към фигурното пързаляне.

Нейният първи партньор в състезанията е Христо Николов. Двамата участват и на 4 световни първенства. През 1996 година неин нов партньор става Максим Ставийски, който идва от Русия.

Албена Денкова и Максим Ставийски са първите българи (и засега единствените), които печелят медал на световно първенство по фигурно пързаляне.

Сестрата на Албена - Ина Демирева, също е състезателка по фигурно пързаляне в танцовите двойки.

През 2007 е наградена от президента Георги Първанов с орден "Стара планина" първа степен за изключителния й принос за развитието на физическото възпитание и спорта в България.

В края на своята кариера до декември 2009, Албена е председател на българската федерация по фигурно пързаляне.

На 30 януари 2011 г. Албена и Максим стават родители на момче – Даниел.

Обявена е за спортист №1 на България за 2006 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
11
 
6
 
! Отговори
mi_mi преди 8 години
Всички вие тук - оплюли Албена и Максим - познавате ли изобщо тези хора? Имате ли представа какъв е бил животът им, как са постигнали своите победи, как са се отнасяли към другите хора? А също знаете ли кой е този Петър /"детето", което е убил Максим/ ит.н. Спомняте ли си, че в същия ден, когато се случи катастрофата, съобщиха за инцидент с ескорта на Ахмед Доган? Също така, помните ли, че полицаи бяха спряли Максим малко преди това и го пуснаха по живо, по здраво да си продължи? И още много "сл
4
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Албено, днес колко водки ще изпие *** ти за твое здраве? Албено, пожелавам му след като се напие да се качи в колата си и да се блъсне в някое дърво челно със 150 км/ч .
3
3
 
5
 
! Отговори
бум преди 8 години
Привет от Калифорния!
2
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Албенче, твоят мъж може да е голям шампион, може да ни е радвал през годините, но се показа малък човек за да не си понесе отговорността след като подкупи жалките ни съдии и отърва панделата. Срам!
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая още ли е с оная пияна ***.Убиец на деца