Тома Боглен - сладкарят, който пренесе френския вкус у нас

Той ще участва в мултиплатформения проект Tech21 - Health Tech
10
Тома Боглен - сладкарят, който пренесе френския вкус у нас
Снимка: thefrenchbox.bg

Тома Боглен е трето поколение сладкар, който развива бизнес в сферата на сладкарство повече от 20 години. Има магистърска степен по Международен мениджмънт и диплома за френско сладкарство, а преди 5 години създава собствен сладкарски цех в София, където произвежда френски макарони, кроасани, други печива и сладки изкушения. В специално интервю за Dnes.bg, Боглен, който ще участва в първото издание на мултиплатформения проект за иновации на Bloomberg TV Bulgaria Tech 21 – Health Tech, разказва повече за любовта към професията, защо избира да създаде собствен бизнес именно в България и сладкишите, които чрез впечатляващия си вкус успяват да те върнат в любимото детство.

Г-н Боглен, Вие сте трето поколение сладкар. Като човек, отрасъл с аромата на току що изпечени френски кроасани и сладки изкушения, това ли е била мечтаната професия за Вас от дете, или сте предизвиквали себе си с разнообразни занимания, докато откриете своето призвание?

Преди да се занимавам със сладкарство родителите ми винаги са искали да уча икономика, за да имам солидно обучение по управление на бизнеса. Затова завърших магистър по международен мениджмънт в Страсбург. След това работих няколко години в сферата на хипермаркетите във Франция, за да трупам опит в мениджмънта. Едва след това се ориентирах към първата си любов - сладкарството. Днес управлявам един цех със 17 служители.

Защо избрахте именно България за място, на което да създадете собствен бизнес?

Избрах България съвсем случайно. Когато бях студент в Страсбург се запознах с българи, също студенти като мен, те ме поканиха в България през лятото на 1994 г. Още когато стъпих на българската земя усетих, че това е моето място. Чувствах се като у дома и се влюбих в хората, в природата и в начина на живот. Тогава вече бях решил, че един ден ще дойда да живея окончателно във България. Преместих се през 2005 година и започнах работа като консултант за френски фирми. Един ден ми се отвори възможността да създам сладкарски цех и го направих, защото това е нещо, което винаги съм мечтал да направя.
 
Вече повече от 6 години се занимавате със сладкарство в страната, предлагайки на своите клиенти богата гама от различни изделия от френското сладкарство. От днешна гледна точка, как бихте оценили решението си да развивате бизнеса си в България и защо?

Да развивам бизнеса си в България е едно от най-важните решения, които съм взел в живота си. В България има място за човек като мен в сферата на сладкарството, докато във Франция пазарът е вече много наситен. Там щях да съм един сладкар между хиляди други и да се занимавам с моята квартална работилница. Тук се различавам от другите, защото правя нещо различно и защото се старая всеки ден да го направя с вкус и любов към продукта.
 
Кои са трите „неписани правила“ за сладкарския бизнес според Вас, които го правят истински успешен у нас?

Те са: ясна концепция какво искате да предлагате, много добре обучен персонал, безупречно и любезно поведение с клиентите.

По Ваши наблюдения измениха ли се през последните години предпочитанията на българите относно вкуса и използваните съставки при направата на сладки изделия и ако да – по какъв начин?

В България има голяма култура на сладкарски и тестени изделия. Предпочитанията на българите относно вкуса не са се променили според мен. По скоро хората са се върнали към нещата, които имат „истински“ вкус на масло, шоколад, сметана…

Последните 30 години в сферата на хранителна-вкусова промишленост акцентът е бил повече насочен към оптимизиране на цените и това за сметка на качеството. Това не важи само за България, но за целия свят. Последните 5-6 години хората осъзнават, че нещо не е наред в това, което им предлагат голяма част от производителите на хранителни продукти. Търсят се вече „чисти“ продукти, т.е. нещо, което е направено с нормални съставки - например краве масло, а не маргарин, натурален шоколад, а не заместител, животинска сметана, а не растителна и др.

Между другото, доста хора (над 40 години възраст), когато пробват за пръв път нашите продукти, ми казват, че вкусът им напомня за тяхното детство. За мен това е доказателство, че в миналото е имало качествени продукти на трапезата на хората и това е нещо, което искат да имат отново на масата.

За финал, ще се радваме да издадете „от кухнята“ Вашата любима съставка, която прави всяко сладкарско изделие изключително вкусно?

Вкусен продукт не е само въпрос на съставки, също е въпрос на време, затова бих отговорил с 2 неща: краве масло и бавна ферментация.

Тома Боглен ще бъде един от участниците по време на първото издание за годината на мултиплатформения проект Tech21-Health Tech на Bloomberg TV Bulgaria, посветен на съвременните и бъдещите технологични иновации в областта на здравеопазването и подобряването на качеството на живот на хората. Събитието ще се излъчи в ефира и Facebook страницата на бизнес телевизията тази събота, 13 март, от 19:00 часа. Научете повече ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Тома Боглен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Анонимен 6 Явно си ял от замразените полуфабрикати...и не са баш целувки, ама карай. Отвори си един "кроасан" Севън дейс - там е твоята истина.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3. Френската кухня е на световно ниво.
2
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Френската кухня освен орнаменти и дизай в чинията друго нямат! Никакво усещане за смесване на вкусове от различни продукти, даже една скара не могат д априготвят.
1
0
 
0
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Най обичам вкуса на бежанците:)))