IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Технолог по храните развенчава някои митове за глутена, за зехтина

Шипката съдържа повече витамин C от годжи бери, каза инж. д-р Ивайла Сопотенска

Технолог по храните развенчава някои митове за глутена, за зехтина

При всяка храна, за да бъде индустриално произведена, трябва да се следват определени принципи и правила както при самия процес, така и при производствени практики, за да сме сигурни, че храната отговаря на изискванията и е безопасна. Ролята на технолозите е да знаят как се случва този процес. Въпреки че всички приготвяме храна, имаме опит в домашни условия, индустриално произведените храни са плод на стандартизиран процес, който се изучава във висшите училища. Това каза технологът по храните инж. д-р Ивайла Сопотенска в съботното издание на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Човек няма как да познава храните, без да знае химия.

"Има много други дисциплини, които човек изучава, за да стане специалист в производството на храни. Занимавам се с това още от началото на следването ми, което беше през 2008 година. Насочи ме желанието да се занимавам с нещо, свързано с наука, химия и също така френски език. Дисциплината, която завърших, главно се преподава на френски. И родителите ми, и баба ми, и дядо ми са хора, посветени на науката", допълни инж. Сопотенска.

Кое е вредно при пърженето

По думите ѝ митовете, свързани с храните, трудно се развенчават.

"Това е мода при храните - определени групи храни да бъдат определени за вредни, некачествени, след това се налага на хора като мен да отговаряме, че това не е вярно. Пример, когато се погледне съставът за зехтина, става ясно, че той е подходящ за пържене. Това, което е вредно при пърженето, е пероксидацията на липидите, тоест част от мастните киселини, които се съдържат в олиото, подложени на термична обработка, могат да образуват свободни радикали, които е доказано, че са вредни за здравето. Разликата между олиото и зехтина е в моно- и полиненаситените мастни киселини. Олиото съдържа 20% мононенаситени мастни киселини, докато зехтинът - 70%", коментира технологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че при хранителен режим е изключително важно да се вземе под внимание състоянието на човека.

"Не можем да извадим максима, която да е валидна за всички. Има много фактори - пол, възраст, заболявания. Това може да се направи само от квалифициран лекар, който е диетолог. Така лошата слава на глутена е едно от нещата, които лично мен най-много ме тормозят. За хората, които не страдат от глутенова непоносимост, глутенът не е вреден. Има и домашни тестове, които разкриват дали имаме поносимост към глутена. По последни данни 1% от населението страда от глутенова непоносимост, като тя може да бъде вродена или придобита", поясни инж. д-р Ивайла Сопотенска.

Оказва се, че шипката съдържа повече витамин C от годжи бери, което е сочено за един от най-добрите продукти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
България
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата