Цената на розовото масло достигна рекордни нива от 6 500-6 800 евро за килограм, които се оказват трудно платими дори от световните лидери в производството на козметични продукти. За това алармират търговци от бранша по повод ситуацията в износа на розово и лавандулово масло през тази година.
Преди началото на беритбата експертите прогнозираха, че цените ще се движат около 5 хил. евро за килограм, но поради високите изкупни цени на розовите листа, които надхвърлиха 2 лв. за килограм, себестойността на преработката се е покачила и това е предизвикало необичайното поскъпване в цените.
Според експерти безконтролното нарастване на цените е нож с две остриета, тъй като козметичните компании ще започнат да се отказват от натуралните суровини и да ограничават потреблението им. Българските производители ще усетят негативния ефект през следващите години, когато цените ще започнат да падат, предупреждават специалисти.
През тази година общият добив на розово масло се движи между 1,5 и 1,6 тона. Още не е ясно какви ще бъдат количествата на произведеното лавандулово масло, тъй като беритбата приключи неотдавна и днес министреството на земеделието публикува статистиката за добивите от лавандулов цвят.
Тазгодишната реколта е два пъти по-голяма от миналогодишната, което ще се отрази и на крайните цени на маслото. Докато през 2011 г. килограм лавандулов екстракт се е търгувал за над 100 евро, прогнозите за тази година са за цени около и под 90 евро.
По предварителни данни на агростатистиката към момента обработваните площи с лавандула в страната надхвърлят 36,6 хил. дка. Изкупеният лавандулов цвят достига 8 825 тона, като средният добив е 241 килограма от декар.
За сравнение през 2011 г. са били отгледани почти 25 хил. дка при среден добив от 175,8 кг./дка. Общото производство на лавандулов цвят през миналата година е било почти 4,4 хил. т.
Изкупната цена на лавандуловия цвят през това лято се е движела между 1,2 лв. и 1,6 лв. за килограм.
Още новини за България четете в Investor.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Испания върви в противоположна на Европа посока и разхлабва имиграционните правила
Започва ли пазарната корекция?
Могат ли САЩ и ЕС да се преборят с доминацията на Китай при редкоземните елементи? - Част 2
Сделки с акции на "Илевън Кепитъл" формираха две трети от оборота на БФБ в понеделник
Китайските марки, а не митата на САЩ са най-голямата заплаха за бизнеса на Honda
Европейските фондови пазари чакат подновяване на работата на администрацията в САЩ
Централна емисия
Проф. Овчаров: България изглежда най-добре днес, вече е в клуба на богатите
Плугчиева: България трябва да действа като Орбан – решително и в свой интерес
Шопски хайвер, пържен боб и вкусни изкушения: "Гозбата на България" край язовир "Огняново"
Димитър Недков за прехода: Сорос превърна демокрацията в бизнес
Тежък удар за Челси
Лаура Бариати
Дунав триумфира в дербито на Втора лига и остана непобеден
Провал за Веласкес! Испанецът отново не спря черна серия за Левски срещу ЦСКА
Жалко! Костадинова аут от финала на 10 м пистолет на Световното
Още едно треньорско уволнение
Kак технологиите променят професиите – поглед отблизо с Базар на професиите 2025
Ретрограден Юпитер в Рак на 11 ноември – грижим се повече за себе си
Разпознаване на есенната депресия: Какво е сезонно афективно разстройство
Поверия за Свети Мина
Топ 5 билки за имунната система през есента
„Ефектът“ предизвика дълги аплодисменти на премиерата в София
Синдикатите се срещат с ГЕРБ заради Бюджет 2026
Организират протест тази неделя във Варна
10 от Черно море изпуснаха ЦСКА в София
Ясни шампионите в лекоатлетическия крос за "Купа 8 декември"
Проф. Ива Христова: Грипът ще се засилва през декември
Тръмп прости на Джулиани и други бивши съюзници
Portal Space Systems представи сателитната платформа Starburst
Новите технологии могат да спасят астронавтите от космическо прилошаване
Vast изведе на орбита демонстратора на първата частна космическа станция Haven-1
Учени разкриха какво се случва с времето на Венера
Има ли вода на спътника на Сатурн – Енцелад
Бактериите могат да се превърнат в питателна храна за бъдещите мисии до Марс