Продукти:
- 500 г червен боб
- ¼ чаша зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязана
- 1 зелена чушка, нарязана
- 2 стръка целина, наситнени
- 2 супени лъжици чесън, пресован
- 6 чаши вода
- 2 дафинови листа
- 1 супена лъжица сушен магданоз
- 1 чаена лъжица мащерка, сушена
- ½ чаена лъжица сушена салвия
- 1 чаена лъжица червен пипер
- ½ чаена лъжица черен пипер
- 500 г сурова наденица, нарязана
- 4 чаши вода
- 2 чаши ориз
Приготвяне:
- Изплакнете боба и го оставете да престои през нощта накиснат.
- Изхвърлете водата и изплакнете отново.
- Загрейте тиган на среден огън.
- В него добавете зехтина и запържете лука, чушката, целината и чесъна за 4-5 минути с разбъркване, докато омекнат.
- Отново изплакнете боба.
- Сложете го в дълбока тенджера.
- Залейте с 6-те чаши вода.
- Варете, докато започне да омеква.
- Към боба добавете задушените зеленчуци от тигана.
- Овкусете с подправките и дафиновите листа.
- Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри 2 часа и половина.
- След като водата е извряла и бобът е започнал да се сгъстява, добавете нарязаната наденица.
- Оставете да се готви за още 30 минути, докато наденицата започне да покафенява.
- Междувременно сварете ориза в 4-те чаши вода за около 20 минути.
- Отцедете добре от водата.
- Сервирайте боба с наденицата върху канапе от сварен ориз.
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.