Японски учени отгледаха зъб в бъбрек на мишка

Технологията може да позволи бързо създаване на органи за имплантиране
20 юли 2011 23:42,
58
Японски учени отгледаха зъб в бъбрек на мишка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Японски учени отгледаха зъб на базата на клетки, имплантирани в бъбрек на мишка, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА. 

Става въпрос за технология, която може да позволи бързо създаване на органи за имплантиране. Биолози вече успяха в лабораторна среда да отгледат зъби,  преди да ги присадят успешно в челюстите на мишки.

В рамките на  новото изследване обаче е използвана технология, която позволява много по-бърз растеж. "Използваният метод е с около 10 дни по-бърз в сравнение с досегашните технологии, заяви проф. Такаши Цуй от университета  на Токио.

Става въпрос за първи етап към целта да се регенерират органи, които да послужат за заменяне на увредените. Все още не сме стигнали до момента, когато технологията ще може да се използва при хора - приключил е само първият етап." 

Изследването е извършено от учени от Медицинския и дентален университет в Токио. Те разработили "семе" за поникване на зъб,  смесвайки специални клетки, нужни за сформирането му.

Клетките взаимодействали помежду си и генерирали процеси на растеж в тъканите, за да се сформира истински зъб. Учените опаковали "семето" в миниатюрно парче пластмаса и го имплантирали в бъбрека на мишка. Когато зъбът бил достатъчно добре оформен, учените го присадили във венеца на друга мишка.

Така бе доказано, че новосформиралият се зъб може да се приспособи към средата в  устата, да се свърже с нервите и кръвоносните съдове, сякаш става въпрос за естествено поникнал зъб. Въпросната мишка може да почувства болка и стимулиране, защото присадката реагира като всеки друг зъб, отбелязаха учените. 

Учените се надяват, че технологията един ден ще позволи да  се създадат органи, които да заменят увредените вследствие на  заболявания, наранявания или стареене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Мишказъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отвратително!
51
1
 
6
 
! Отговори
Alexander преди 12 години
Вероятно така ще стане и тук - тестовете на животни ще отпаднат поради по-евтини и по-лесни алтернативи, пък и е по-важно това да работи за хора, не за ***, но до тогава тези експерименти, макар и не много приятни, ще продължат. А относно 'хармонията' и пр. не виждам защо трябва да сложите прогреса на човечеството и вярата в Бог в двата полюса. Никъде в Словото не пише така. А за геният, който не може да определи дали човекът или мишката са по-важни - Лука 12:6-7.
50
1
 
5
 
! Отговори
Alexander преди 12 години
Редно е тези от вас, които се правят на природосъобразни да знаят, че огромна част, да не кажа почти всички лекарства в даден период на тяхното разработване са минали през тестване върху животни и едва след този (а и много други) тест са допуснати до клинични изпитания и за по-широка употреба. Животоспасяващият инсулин преди време се е добивал от ***/крава, като животните са били убивани в процеса, а сега евтино и сигурно се добива от генно инженирани бактерии.
49
0
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Малей, направи си цял профил, само и само за да се докажеш.То бива жалка история, ама чак толкова...
48
1
 
4
 
! Отговори
Якосмучи Отмаркучи преди 12 години
КЪДЕ МОИ САМУРАИ...
47
2
 
2
 
! Отговори
HCC преди 12 години
Аз знам какво направи миналото лято! - анонимен
46
1
 
7
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Това ако се укаже успешен проект, всеки човек над 50 години при нужда може да се посади семена за нови зъби - истински- Не метало-керамика
45
2
 
5
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
То пък щото "НСС" е голяма идентификация. Във всеки случай не означава "Не Се Сърди", щото подобни ревльовци даже и в мрежата рядко се срещат.Сигурен ли си, че знаеш какво точно означава "BAN"? Защото освен ако не си ***, съмнявам се, че си способен да го използваш.Интернет-еколозите винаги са големи женки. Особено религиозно настроените.
44
2
 
3
 
! Отговори
HCC преди 12 години
до 47,Заяждането ти не ме кефи и не смятам да отговарям на твои постове. В същност ти не използваш ник, което автоматично те поставя в позиция низш индивид, прикрил се в мрежата, като анонимен. Включвам те в 'списъка' за нишизми и активен BAN относно твои, анонимни постове!
43
1
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Сега пък "господ"... Що се оплакваш, следваме точно неговия пример - тотална грандомания и геноцид на всичко, което не ни кефи.А Хари Потър и Едуард Кълън ще добавиш ли, като си почнал с измислените книжовни герои?И ми е чудно... как успяваш да пишеш толкова бързо, само с лапи?
42
2
 
5
 
! Отговори
НСС преди 12 години
Охоо изживявате се като водач определящ съдбата и действията на другите!На човек живота му е даден от Господ, а уважението той сам заслужава пред останалите, но не с убийства и изврата, а чрез принасяне на полза към останалите на своя и други видове на планетата... иначе BAN!
41
1
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Е, щом така ще я караш... Видяло се е, че си "човек" само по биологично определение. Ставай от компютъра (създаден от хора) , сваляй рокличката (създадена от хора) и ходи в гората - току виж там тамериш съратници.Айде, чиба!
40
2
 
3
 
! Отговори
НСС преди 12 години
до 43,Защото виждам няма сдържаност при водене на диалог ... и аз мога да давам оценки.Расата не значи нищо. Има хора по-нищожни от бълха дори. Винаги ще предпочета един плъх пред изверг изтребил наколко милиона от себеподобните си в концентрационен лагер. Използваш в примера си 'дете', но това не е достатъчно... аз мога да разшия твоя пример:Един плъх. Едно Дете. Един извратеняк.Историята е пълна с примери, колко е нисша човешката раса, затова не можеш да ме трогнеш с примери за болни деца
39
1
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Разликата е, че едните са от собствената ти раса, а другите не са. Ако се налага да избираш, кое би предпочел?А подобни избори са неизбежни, просто хрантутниците като теб имат илюзиите, че щом на тях самите не им се налага да ги правят, значи никой не трябва.Един плъх. Едно дете. Избирай.
38
2
 
3
 
! Отговори
НСС преди 12 години
до 41Аз съм си на моята планета! Сигурен съм, че нямаш нито един смислен довод, защо хората да са по-висши от мишките. Ако все пак ми дадеш такъв довод значи, че ако някой прецени че е по-висш от хората, той може да прави каквото поиска с тях, включително експерименти, каквито правят хората с другите животни! Аз разлика между хора и мишки не виждам!
37
1
 
4
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Хуманоид? Ти случайно да не си извънземен? Нищо чудно, след като не виждаш разлика между мишки и хора.Отивай си на родната планета, пък ни остави нас хуманоидите сами да се оправяме.
36
2
 
5
 
! Отговори
НСС преди 12 години
до 37, ми като ти е омръзнало аз не мога да ти помогна може, да продължаваш да се чувстваш така. В същност, по твоята логика, на мен нищо не ми пречи да си създам мой свят с правила и да взема твоето дете, за резервни части за моето дете или за мен. Щом ще убиваме и трепем, защо ще слушам теб, аз ще решавам кое е важно за моя живот и ще действам както намеря за добре!Разбираш ли, колко страшно става тогава, хуманоиде ?
35
4
 
4
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 12 години
Не, не е истина, мовек не бива да си играе с процесите в малйкат природа и насилствено да спровоцира изкуствени и неестествени неща, защото рано или късно грешки се случват и нещата стават опасни. А японците са се доказали в годините, като върли екпериментатори и касапи - справка - Манджурия през вторта световна война. Но всичко им се връща - днес децата им като влезат в морето после святят през ноща, утре ще почнат да раждат и мутанти!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
MATE,vse pak govorime za jivo sushtestvo......
33
3
 
5
 
! Отговори
до НСС преди 12 години
Я проучи какви извращения вършат делфините и шимпанзетата, и какви войни водят мравките и пчелите, пък после говори за животинския "морал". На този свят няма ужас, който хората да са го измислили първи (освен може би риалити телевизията).Омръзнало ми е от такива анти-хора, които милеят за всеки бръмбар и бацил, а заплюват собствения си род. Като не ти е кеф - ей ти я гората.