»стори€та на ∆асмина √евезиева за емоционалното хранене

» как можеш да пропуснеш много хубави моменти
29 мар 2019 20:55, ћихаела Ћазарова
5
»стори€та на ∆асмина √евезиева за емоционалното хранене
—нимка: …ордан …овков

¬секи има своите слабости. ƒа се изправиш пред т€х и да успееш да надделееш е въпрос на вол€. —илна вол€, каквато притежава гостенка в рубриката на Az-jenata.bg  „“€, звездата“. “ова е ∆асмина √евезиева. ∆аси е усмихната млада дама, занимаваща се с маркетинг, обичаща да пътува, амбициозна. »стори€та, ко€то днес ще ви разкажем, ще накара може би много от вас да се припозна€т в не€. Ќие също се разпознахме.

“ова е истори€ за емоционалното хранене или хиперфаги€та. ’ранителна зависимост, за ко€то много хора не предполагат, че владее живота им или н€мат смелостта да сподел€т, да призна€т пред себе си, че имат този проблем. ¬ойната с хранителната зависимост може би е най-сериозната битка и победа на ∆аси. —подел€ че, освен спортът, музиката и дълбокото дишане, което практикува ѝ помагат да противодейства на емоциите, които биха € подвели да пре€де.

ѕреди дни ∆аси доказа, че е и най-силната жена в Ѕългари€, €в€вайки се на –епубликанско първенство по силов трибой в категори€ до 52 килограма, на което спечели четири златни медала.  акво има да ви разкаже за личната си победа над хиперфаги€та, вижте в следващите редове. ¬€рваме, че те ще вдъхнов€т много от вас да се замисл€т дали обичат достатъчно т€лото си и как биха могли да се грижат по-добре за него.

 ога и как започна всичко с пре€ждането?

—ериозните епизоди започнаха в училище, на 16 години, след като пазех много строга диета, изключваща големи групи храни. Ќ€мах цикъл н€колко месеца, което наложи захранване с дробчета и други, богати на минерали храни. —амото захранване, съчетано с хормоналните проблеми отключи първи€ гол€м епизод, който продължи един месец и имам „б€ло петно“ за него. ѕомн€ само, че от 43 кг станах 54 кг за един месец.

 ога разбра, че имаш проблем и как настъпи пром€ната?

Ќаричах циклите на пре€ждане „омазване“. Ѕ€ха досадни, потискащи и отвратителни, най-вече заради подувани€та и посто€нните флуктуации в теглото, но мислех, че всеки има такива моменти и е сравнително нормално. јми, не е така. ¬инаги съм се интересувала от спорт и правилно хранене и по време на един блог пост за гъвкава диета отпреди 2 години попаднах на думата „хиперфаг舓. —транна е, не € б€х чувала. Google-нах €, прочетох за състо€нието и б€х поразена от вид€ното. јбсолютно същите симптоми, без изключение.

Ѕ€х идеални€т пример за човек с това състо€ние. ќттам нататък започнах да се интересувам конкретно за забол€ването, срещах се с треньори, психолози, психотерапевти, все повече се откривах пред обкръжението си, че имам проблем. »зключително разочарована останах от „вещите“ лица по темата, треньорите буквално не знаеха какво да ме прав€т като изпадна в криза, случвало се е и да ме потискат още повече с коментари.

Ќа психолога при когото ходех пък тр€бваше да об€сн€вам какво е хиперфаги€ и безсмислено протакваше сеансите. ѕром€ната настъпи окончателно в началото на тази година, благодарение на научнообосновани техники, които съм изучавала и прилагам за поведенческа пром€на, гъвкава диета и подкрепата на сегашни€ ми треньор д-р ¬ладислав јндонов и при€тел€ ми.

 олко време ти бе необходимо, за да постигнеш здравословно тегло?

¬инаги съм обичала спорта и съм била активна, така че дори при наличието на епизоди през последната година, не съм спирала да тренирам. ѕо този начин изглеждах мазна в много случаи, да, но качвах сила, което ми помагаше да изглеждам по-добре и оформена, въпреки излишните килограми. Ѕързо влизам във форма, проблемът е и че бързо излизам, заради епизодите. ¬€рвам, че този цикъл вече приключи.

ќстаналата част от интервюто може да прочетете в Az-jenata.bg

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


5
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
3
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
5 килограма плюс, минус. “олкова качват и свал€т спортистите в нормални€ живот. “ова е емоционална хипохондри€.
2
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 години
Ќаскоро четох за това момиче, адмирации, че се е справила с тежката болест.
1
4
 
3
 
! ќтговори
јбе преди 5 години
—упер е мацката, дано да има повече българки като не€∆аси, ако четеш това - обичам те и искам да се ожен€ за теб :)