Морски охлюв бе коронясан за най-бързото животно на планетата

Мекотелото изстрелва зъбите си със скоростта на куршум
3 сеп 2019 13:29,
7
Морски охлюв бе коронясан за най-бързото животно на планетата
Снимка: Pixabay

Когато става въпрос за бързина, хората едва ли се сещат за охлювите. Оказва се обаче, че именно представител на мекотелите демонстрира едни от най-бързите движения в животинското царство, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Докато повечето сухоземни охлюви използват устната си структура, известна като радула, за да се хранят с растения, представители на хищния вид морски охлюви Conus catus разчитат на нея, за да ловят бързо плуващи риби и други водни обитатели със забележителна скорост. Авторите на настоящото проучване от Оксидентъл колидж, Лос Анджелис, са използвали свръхскоростна видеография, за да изчислят колко бързо тези охлюви нападат плячката. Резултатите се оказали изненадващи, пише БТА.

В хода на еволюцията зъбите на Conus catus са придобили формата на харпун, пълен със силна отрова. За да поразят плячката си, въпросните охлюви "изстрелват" харпуна напред като снаряд, демонстрирайки удивителна бързина. Учените са изчислили, че скоростта е сравнима с тази на изстрелването на куршум. С нея морският хищник е подобрил десетократно рекорда за мекотело.

Изследователите не крият озадачението си - демонстрираната скорост се е оказала твърде висока, имайки предвид, че плячката на Conus catus се движи по-бавно. За учените остава загадка на какво се дължи необичайното свойство на тези охлюви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този рапан на снимката от сергиите на морето листе го снимали? Домързя ви да намерите адекватна снимка.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В хода на еволюцията зъбите на Conus catus са придобили формата на харпун...Кой още вярва на продажния драскач Дарвин надраскал поръчкова теория
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се къпете в морето....Че там дебнат Conus catus и ще ви надупчат дyпето с харпучета.
4
3
 
9
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
" Бърз като ***" вече придобива друг смисъл.
3
4
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 4 години
За охлиф може да е бързо, но едва ли достига скаридата богомолка която удря със силата на куршум от флоберка и в точката на удара достига температура по-висока от тази на Слънцето.
2
3
 
5
 
! Отговори
er преди 4 години
добре са написали статията, забавна и интересна, "коронясан" е изполвана много "на място" и означава, че "короната" по някакъв китерий в "животинското царство" е за еди-кого си...
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво означава "коронясан"?