Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия

Диетолозите повдигат въпроси за безопасността на част от храните
Обновена: 30 окт 2019 14:18 | 26 окт 2019 21:30, Екип на Investor.bg
173
Феноменът "веганство" подхранва процъфтяваща индустрия
Снимка: Pixabay

Веганството става все по-популярно. Феноменът подхранва процъфтяващата индустрия на алтернативи на животинските продукти, която вече се оценява на милиарди долари. Тук влизат растителните млека и сирена, имитациите на говеждо, пилешко, риба и свинско, както и изкуствените кожи от листа на ананас или обелки от ябълки.

Впечатляващото първично публично предлагане на производителя на месни заместители Beyond Meat Inc. само подчерта оптимизма на инвеститорите за тази нова "веган икономика“. Надеждите са насочени не само към потребителите, които все по-често избират да намалят месото и млечните продукти по етични причини, но и към тези, които не са вегани по убеждения, но имат притеснения за своето здраве, както и за това на планетата.

Голяма част от хората, които ядат месо, посочват, че се опитват да намалят приема му, или поне се опитват. Според американско проучване 31% от респондентите се определят като флекситарианци – хора, които имат преобладаващо вегетарианска диета, но от време на време ядат и месо. Според други данни една трета от британците посочват, че са намалили или спряли да купуват месо, като и половината австралийци са намалили приема на червено месо.

Промяната се случва въпреки ръста в консумацията на месо глобално, включително и в развиващи се държави като Китай, където преобладаващия хранителен режим е базиран на растенията. Тя се наблюдава особено при младите хора и доведе до нарастващо търсене на нова категория продукти, които наподобяват на вид и текстура месото, млякото или сиренето. Само за три месеца след първичното си публично предлагане през май акциите на Beyond Meat поскъпнаха с 600%. От Barclays Plc пък очакват, че индустрията с алтернативи на месото ще нарасне до 140 млрд. долара през следващото десетилетие. Това е 10% от глобалния пазар на месо. На този фон все повече американски потребители избират и алтернативи на кожените изделия, включително обувки и интериори за автомобили.

През 1944 г. англичанин на име Доналд Уотсън налага думата за вегетарианци, които са се отказали от всички останали животински продукти, с основаването на своето „Веган общество“. Но макар броят на веганите да се е увеличил през изминалите няколко години, те все още са малцинство. Едва 6% от американците се определят като вегани през 2017 г. – впечатляващ ръст от само 1% допреди три години, показват данни на изследователската фирма GlobalData.

Според проучване отношението към животните е основен двигател за намаляването на приема на месо сред британците, като сред често срещаните отговори присъства и опасенията за здравето.

Редица проучвания доказват ползата от флекситарианския начин на хранене или от такъв, основаващ се предимно на растения. Сред тях са намален риск от сърдечни болести и някои видове рак.

Опасенията за състоянието на околната среда също става все по-честа мотивация. Намаляването на приема на месо и млечни продукти е сред най-ефективните начини за редуциране на индивидуалния екологичен отпечатък, показва проучване от 2018 г. в престижното научно издание  Science. Това е така, защото отглеждането на животни произвежда около 14,5% от емисиите парникови газове в световен мащаб. Намаляването на броя отглеждани животни също ограничава и обезлесяването.

Диетолозите многократно са повдигали въпроси за ползите за здравето от някои алтеративи на обработени меса заради тяхното високо съдържание на натрий и висока калорийност. От екологичната организация „Приятели на Земята“ предупредиха, че някои генетично изменени съставки – като богатата на желязо молекула хеме, която придава „местния“ вкус на вегетарианските бургери на Impossible Burgers, трябва да преминат още проучвания, за да се гарантира тяхната безопасност за здравето.

Също така налице са и притеснения, че иновациите в сектора идват от стартъпи от Силициевата долина, подкрепени от инвеститори в рисков капитал, чийто фокус върху увеличаване на консумацията може да пренебрегне опасенията за здравето.

Оптимистичните знаци за бъдещето на веган икономиката включват огромните инвестиции в растителните храни от страна на традиционни производители на месо и млечни продукти.

В същото време защитници на отказа от месо посочват, че независимо от това дали ни харесва или не, хората ще трябва радикално да променят начина си на хранене, за да се преборят с климатичните промени. Те се позовават на данни като тези от проучване в списание Nature, според които потреблението на месо в западните страни трябва да намалее с 90%, за да могат да се поддържат в разумни граници световните температури. Те отбелязват още, че натискът върху установената хранителна система се увеличава и от прогнозите, че само в рамките на три десетилетия на света ще има още 2 млрд. усти за хранене.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте пример с един преоспял човек веган? Всички велики откриватели са били месоядни, когато са създали големите си компании или направили откритията си.
68
2
 
6
 
! Отговори
K преди 4 години
Обаче никой не споменава,че веганките обичат да лигавят много,ама много живо мѐсо ... Тогава не се оплакват
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Алтерниращ веганистМного си добър. Само трябва да ти намерим някой саркастичен веган да го разобличиш. Я направи един бърз анализ и на щангиста, освен ако не сте един и същ шизофреник. Или на себе си. Ще ни е интересно.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е един билиард долара? Много пари сигурно.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са започнали да ядат месо по принуда-------Каква е тая принуда, когато всичко наоколо е зелено и единствено тревата и дърветата не бегат ако тръгнеш да ги ядеш?
64
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен108Тия дето аз ги познавам са по 70 кила с мокри ***, но големи претенции.Лично аз съм 91к/178см, с 195кг клек и 140кг лег, ако ме разбираш. Пукам по кило свинско на ден като минимум и от четири години дори настинка нямам. И да, ставам нощем да си доям :)
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Консумирането на месо води до тежки заболявания, повечето хронични. Месото е тоскично и вредно за организма"Токсикологиите са пълни с яли пържоли, хахахах.Честно, веганите вярвате ли си като ги пишете тия неща? Месото били токсично и вредно? Знаеш ли кое е токсично? Живака. Пий милилитър живак и сравнявай усещането спрямо месото! Не, живак може и да не намериш. Пий флуор. Има го във фреона на хладилниците. Да видиш кое е токсично и как се отразява на човек.
62
1
 
13
 
! Отговори
Месояд 2000 преди 4 години
Крокодила живее 100 години, докато една коза 15.
61
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен106...Веганите ми седят едни хилави и грозновати, отделно свръх изнервени...Абе ти да не си някакъв латентен веган, че да стоиш до сред нощите да се разправяш с тях? А между другото, всичките които познавам са в доста добра физическа форма за разлика от нас, ама то това важи и за гейзерите, така че...
60
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ми е кеф да има вегани. Да ги гледам как се мъчат, а как аз си хапвам по- качествено и евтино месце заради това. Ако искат да ядат само люцерна даже, да оставят плодовете и зеленчуците за мен да си прая зеленчукова и плодова салата на по - добра сметка. Добре, че е капитализма да се разбере, колко *** парчета има на този свят.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веганите ми седят едни хилави и грозновати, отделно свръх изнервени.Не помня точните проценти, но веганската имунна система беше една идея по-зле от тази на обикновения човек. Не фрапиращо, но след няколко поколения ще е "олеле мале, ко стана".Интересно е обаче изследването на психолозите - с около 25% завишаване на психичните проблеми при горките вегани.Пък как се отразява на продължителността наживота ще разберем със сигурност след поне 150-200 години...Ако ви е кеф - експериментирайте
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента боцкам с вилица домашно приготвената луканка. Върви перфектно с лютеничка и халба бира. Чета с интерес мненията, които заявяват, че не съм можел да ям сурово месо и съм щял да се разболея и умра, и честно казано искрено се забавлявам.
57
2
 
5
 
! Отговори
Lan преди 4 години
95, човек може да консумира сурово месо :), все още. Правим го ежедневно - сланината и луканките са сурови! Полека-лека обаче това ще отпадне, просто защото храносмилателната система еволюира, всъщност от хиляди години консумираме ПРЕРАБОТЕНО месо :), НЕ сурово! В тази връзка, картофите например НЕ можеш да ги изхрупаш сурови...
56
2
 
1
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Mui, ти остави това, ами е спорно как се размножават точно...щото нали животински продукт трябва да приемат! :) Най-вероятно се делят като амебите!А онзи с печеното месо...ми те животните и като ходят по голяма обикновено си стоят така, а някои се облизват - ти от кои си?!
55
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 93Ба, заплашвам те... Войнстващото невежество нищо не може да го уплаши. Този път си късметлия, че си от страната на мнозинството, та си си повярвал...
54
0
 
10
 
! Отговори
до 93 преди 4 години
Заплашваш ме, че ще станеш веган? :DСъс същия успех можеш да ми заявиш, че възнамеряваш да се хвърлиш от някой мост.Виждам, че си 'експерт' по анатомия. Защо не ни обясниш на нас невежите защо човекът не е пригоден да прави това, което прави от десетки хиляди години- да яде месо?
53
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен90От такива "експерти", дето не правите разлика между "тревопасен" и "растителнояден" ми идва да стана веган. Грам срама нямате да афиширате невежеството си и не знаете кога да спрете, а после веганите били *** фанатици.
52
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората не са пригодени да ядат месо. Хората са започнали да ядат месо по принуда, и проблемът не е, че ядат животни, ами са започнали да ядат месо в момент когато е нямало никакви животни и никакви растения само за да оцелеят някои."Хората не били пригодени да ядат месо и започнали да ядат месо когато нямало никакви животни? Боже, Господи...
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Хората не са пригодени да ядат месо. Хората са започнали да ядат месо по принуда, и проблемът не е, че ядат животни, ами са започнали да ядат месо в момент когато е нямало никакви животни и никакви растения само за да оцелеят някои."Хората не били пригодени да ядат месо и започнали да ядат месо когато нямало никакви животни? Боже, Господи...
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто сравни зъбите на което и да е тревопасно с тези на човека. Веднага се забелязват очевидните разлики, а като добавим и фактът, че човешкият организъм храносмила еднакво добре както растения, така и месо, и животински продукти, трябва да си абсолетен *** от да твърдиш, че по природа човекът бил тревопасен.