Кои са ползите от отворените връзки?

Ето какво смятат учените
22 дек 2020 23:19, Михаела Лазарова
98
Кои са ползите от отворените връзки?
Снимка: Istock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: флиртлюбовинтимно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко се прави стъпка по стъпка и на всеки етап се проверява как се чувства другият. Ако всички са щастливи и никой няма негативни чувства, нещата продължават, а резултатите са чудесни-------А ако у някого се появят негативни чувства?
42
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви ползи, всичко това са глупости. Скоро свободната любов ще бъде забранена и само ще правите деца по поръчка на държавата.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донякъде са супер освен деца да няма че ако има става като оня де оставил една в испания с три броя и тя се кефи и ако знае какво я чака накрая на мес еца не мисли ни работи нищо онзи Се прибрал в София разходки тя да дреме из Севиля и Ко съм на него че тои я прибрал просто няма да се върне тия деца не са негови закакво да ги гледа има си мъж които гие раждал да се оправя
40
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТРЯБВА ДА ВИ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ ХРИСТОС ЯСНО ЗАЯВЯВА , ЧЕ НЕ Е ....КОЙТО СИ МИСЛИ, ЧЕ ХРИСТОС И ЧЕТАТА МУ СА СТОЯЛИ НА СУХО ДОКАТО МАРИЯ МАГДАЛЕНА Е СПЯЛА ДО ТЯХ В ШАТРАТА ИМ ЯВНО НЕ Е НАРЕД С ГЛАВАТА СИ!
39
2
 
7
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Хората като цяло са полу-полигамен вид... Т.е. в общия случай моногамията не ги устройва (и затова 50 и нагоре процента от семействата свършват с развод). А църквата има основна заслуга за демонизацията на секса, което е голяма грешка, особено за онези, които СА чели Библията... Но ако човек открие половинката си и е щастлив с нея (него) и няма нужда от нищо друго, това е още по-лесно за природата :)
38
8
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ХРИСТОС Е ЯСНО УПОМЕНАТО, ЧЕ ЕДНА ЖЕНА МОЖЕ ДА Е С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН МЪЖ!!!МАРИЯ МАГДАЛЕНА Е ЗАДОВОЛЯВАЛА И 12-ТЕ АПОСТОЛА И ТО ЕДИН СЛЕД ДРУГ! БИЛА Е ДОСТА ЧЕВРЪСТА И ОПРАВНА!
37
3
 
5
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До Мърррррр до ПитърЕ, щастието не е състезание, за да кажем, че едното или другото е по-добро. Аз мисля, че когато двама души изчерпят сексуалната си динамика е добре да отворят връзката и ЗАЕДНО да осъществят фантазиите на всеки, вместо да се крият, изневеряват, карат, стигат до разводи, нещастни деца, драми, убийства и самоубиства... Ако хората са интелигентни, особено емоционално, това само ще им помогне да доживеят живота си заедно и щастливо...
36
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОЛИГАМИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ УЗАКОНИ В БЪЛГАРИЯ!!!ЕДНА ЖЕНА ДА СКЛЮЧВА БРАК С ПОНЕ 2-*** СЪПРУЗИ
35
5
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Отвратен съм от Съвременният Свят!
34
3
 
0
 
! Отговори
Мърррррр до Питър преди 3 години
"резултатите са чудесни и точно като описаните" поради простата причина, че както се казва в самата статия "връзката в традиционния ѝ смисъл НЕ Е съществувала". Красотата на живота е в това, че всеки избира как да го живее. Аз избирам да съм с един човек, да се обичаме, да сме отдадени един на друг... Друг избира да разпилява енергията си между различни емоции доставяни му от различни хора... Кой е по-щастлив е въпросът?
33
6
 
1
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Това може да стане само ако партньорите си имат доверие и имат високи нива на емоционална интелигентност. Преди въобще да започнат нещо подобно, те го обсъждат от всеки аспект, а по време на "пътешествието" постоянно следят как се чувства другият и говорят за това. Хората, които имат успешни подобни отношения като цяло премислят всичко по 100 пъти и нагоре... Нищо общо с *** одобрителни пръхтения и незенцурни изрази... Това не е за всеки и въобще не става дума само за секс.
32
6
 
4
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Тия неща трудно се разбират в България, тъй като тук като цяло населението има ниска емоционална интелигентност, но и статията не обяснява нещата като хората. Преди партньорите да започнат такава връзка, те изясняват всевъзможните начини, по които биха се чувствали. След това всичко се прави стъпка по стъпка и на всеки етап се проверява как се чувства другият. Ако всички са щастливи и никой няма негативни чувства, нещата продължават, а резултатите са чудесни и точно като описаните.
31
6
 
13
 
! Отговори
Мърррррр преди 3 години
Много тъжно... Сексът е близост, обмяна на енергии и най-вече форма на сливане и сътворение. Ебачите по-долу да си помислят дали празнотата в душата им се е запълнила след тройките, отворените връзки и половите маратони - съмнявам се...Всеки човек има свободата да избира да живее като *** или като съкровище."Ах, блазе му на душата, който верно либе люби..."
30
4
 
6
 
! Отговори
Ххх преди 3 години
Тройка с две сестри. То като сюжет от порно. Хем и женен за едната.А родителите им не си ли ги таковал на балкона? Бащата няма как да не ти е духал! Прощавай, да не сте от Люлин или Дружба ?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо започнаха да се правят толкова малко PCR тестове?
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пия Камагра всяка вечер че много плющщя и някой път ми идва нагорно.
27
1
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
със и без отворена връзка народо се плющи като за последно
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38 Минко 47 год. ЕргенРепертоара ти го знаем, я кажи с кого и къде ще си на Нова година?
25
2
 
4
 
! Отговори
Евротолераст преди 3 години
На нас са ни отворени само вгз!
24
3
 
8
 
! Отговори
келеша преди 3 години
ползата от отворените връзки са различни венерически болести ... папиломи ... прочие букети. нищо страшно, повечето неща се лекуват, стига да идеш навреме като протечеш ... даже и СПИН вече го правят да е хронично заболяване ... а и булката понякога ти показва нова поза ... :) ... лошо е като е една слива за няколко краставици, че трябва да чакаш ред, или докато им свършат заплатите на другите. неприятно е като ти изтресът дете да гледаш, че там вече не е нищо сигурно ... има плюсове и минуси .