В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Мъж попада в затвора заради кутия от телевизор на балкона му
7 май 2021 21:45, Нели Христова
239
В Беларус могат да те арестуват дори и ако носиш неправилните чорапи

Полицията в Беларус наказва не само онези, които носят опозиционния червено-бял флаг, но дори и хора със спортни чорапи в тези цветове.

Жена, която отивала на урок по кормуване, била грабната от четирима мъже в черни балаклави в столицата Минск. Казали й, че е облечена неправилно. Причината? Тя била с бели чорапи с червени ивици, като забраненото знаме.

Тя също така е обвинена в показването на знака V за победа на преминаващи шофьори - които я поздравяват в отговор. Наложена й е тежка глоба.

Бялото знаме с червена ивица през него беше знамето на беларуските националисти за кратък период през 20-ти век.

Съветските комунисти го замениха с червено-зелено знаме, включващо символа сърп и чук и традиционен народен мотив. Това знаме е въведено отново от президента Александър Лукашенко през 1995 г., след падането на комунизма - но без сърпа и чука.

Съдия осъди Наталия Сивцова-Седушкина да плати 2320 белоруски рубли - около 650 британски лири.

Тя е преследвана по закони, забраняващи неразрешени протести. Нейните обидни чорапи и червените обувки се виждат лесно, тъй като по това време тя е с къси панталони.

Интернет магазинът, от който Наталия си купува чорапите, вече спря да ги продава - той обаче продава подобни бели чорапи с черни ивици.

Сивцова-Седушкина е глобена с подобна сума и преди това, защото украсява балкона си с червени и бели панделки.

Десетки хиляди протестиращи се събираха в Минск в продължение на месеци миналата година, ядосани срещу президента Лукашенко, който бе преизбран през август на избори, които бяха широко осъдени като фалшиво. Полицията използва сълзотворен газ и палки, за да разбие демонстрациите и арестува хиляди. Документирани са много случаи на брутална полиция, а Лукашенко остава международно изолиран, с изключение на руската подкрепа.

Антиправителствените протести до голяма степен замряха, като основните опозиционни лидери са или в изгнание, или в затвора.

Тази година над 2700 души са съдени за антилукановски действия, тъй като репресиите продължават.

В други случаи срещу опозицията:

Жена в Могилев, Мария Войнова, беше глобена в размер на 115 долара, тъй като подписът й изглеждаше като "екстремистки" лозунг. Без да го изписват, беларуските медии намекнаха, че това е лозунгът на ACAB, световно признат антиполицейски мем

Отново в Могилев мъж и жена получиха три години затвор за окачване на сламени чудовища по селски път. Олга Климкова и Сергей Скок бяха признати за виновни за "хулиганство" и обида към Александър Лукашенко

Мъж беше арестуван в Минск, по обвинения, че е подкрепял протестиращите с червено-бял "хартиен банер" на балкона си. Андрей Пархоменко отрече това, като каза, че това е кутията за телевизор LG, в тези цветове, които той не е хвърлил, тъй като току-що се е преместил в новия си апартамент

Юлия Якубович получи двегодишна условна присъда в Минск за блокиране на трафика, за да направи политическа изявление.. Тя отрече това, като заяви, че движението е спряло на червена светлина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
1
 
! Отговори
69 преди 3 години
много сме близо до тях за съжаление
42
1
 
3
 
! Отговори
Иван Пилето преди 3 години
От днес съм Ванко ФурмЪта.
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47Разкарай се с твоя финдераст, дето му викаш алах бе, неещастник.Какво ни занимаваш с лудостите си?!Не си за тук.
40
1
 
7
 
! Отговори
а в САЩ преди 3 години
А в САЩ полицията те застрелва ако протестираш.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия полицията арестува и бие по улиците тези които се разхождат без намордници?
38
0
 
2
 
! Отговори
ФУРМИ? преди 3 години
До ФУРМИ?Среща се Пилето с Боеко и му вика:- Фурми?- Кви фурми бе, кухи обороти.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусПо-голяма тъъъпотия не можа ли да измислиш? Имаш ли някакво образование?
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40"И в Англия могат да те арестуват ако носиш неправилните чорапи."Там какв не харесват - да си купя и да се разходя из Лондон?
35
0
 
2
 
! Отговори
ФУРМИ? преди 3 години
Романтична среща. Българин подарява на приятелката си, американка, кошничка плодове:- For me?- К'ви фурми, *** кранто. Тва са ягоди...
34
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 40Пишеш измислици.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическа партия " ГЕРБ" и Главното мюфтийство сключиха договор за тясно сътрудничество, аз просто изпълнявам повелята да науча герберите на правата вяра, както по волята на Аллах заповяда Бойко Борисов.
32
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Бе к'ви са тия бе...черни... "бакалаври" ли са, к'во са???УЖАС!!!
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Англия могат да те арестуват ако носиш неправилните чорапи.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сура 22:5 Ал Хадж(Поклонението)
29
1
 
5
 
! Отговори
ФУРМИ? преди 3 години
Среща се една американка с българин, той и дава подарък - кошница с плодове:- Фурми? - рекла глупавата американка- К'ви фурми, ***? Круши!
28
1
 
0
 
! Отговори
Не преди 3 години
Разбирам
27
0
 
1
 
! Отговори
Сащ преди 3 години
Сащ па кой е да одобрява убийства
26
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A десетките хиляди излезли на протест ? Пак ли е пропаганда? Фотошоп ли са снимките от протестите ? Стотиците арестувани ? Пропаганда ?? Спреният интернет ?? Изчезналите протестиращи ??Пропаганда ?? Спреният евронюз ?? Пак ли ?? 26 те години власт на Лукашенко ? Пропаганда?? Гадни лицемери сте!Защото ,когато един наркоман беше ступан тук вдигнахте врява до небето,но иначе Лукашенко е Светият светих и всичко е пропаганда на лошия запад ! Ако го вярвате значи сте брутално пр()сти !!!
25
1
 
12
 
! Отговори
ФАКТИ преди 3 години
Тепърва ще излязат най новите разкрития за цветната революция в Беларус организирана от САЩ с маши Полша ,балтийските страни и Украйна. Именно такива цветови обозначения и знаци и т.н. указват местата на събиране на организиране на метежи и погроми. Всичко е отдавна отработено с един Главен обозначен с фланелка, чорапи, тениска, шапка с предварително ясни цветове. Например червен цвят място на събиране .Знак V започни погромите.Огделно стана ясно че лично от САЩ е одобрено убийството на Лукаше
24
0
 
2
 
! Отговори
Щом е преди 3 години
евраждебна значи са терористи