Евровизия на инат

Или как се прави галавечер с едно червено диванче и стари записи
Обновена: 25 фев 2011 15:23 | 24 фев 2011 06:55,
119
Евровизия на инат
Победителката Поли Генова. Снимка: БTA

В зала 1 на НДК бе определена песента, която ще представи България на конкурса Евровизия 2011. Точно в 23:10 ч. в сряда композиторът Стефан Димитров, председател на Академия "Евровизия”, съобщи, че журито и публиката имат един и същ фаворит – песента „На инат”, изпълнена от Поли Генова.

Така Поли получи своя реванш, след като през 2009-а публиката я класира на второ място след Човека глас Красимир Аврамов.

Спектакълът бе предаван пряко по БНТ 1, БНТ Свят, както и в интернет сайта на конкурса. Водещите Мария Илиева (с червена рокля, подчертаваща пищната й гръд) и Орлин Павлов припомниха в началото правилата за гласуване.

Всеки зрител може да гласува с SMS (60 ст. с ДДС) за всяка песен, която пожелае (може и за всички), но само по веднъж от даден телефон. Гласуването чрез стационарен телефон не бе позволено. Гласовете на зрителите се събират с вота на журито, което бе оценило песните ден по-рано по време на генералната репетиция, и така се излъчва победителят.

Секунди преди да отвори плика с името на победителя Стефан Димитров коментира, че „тази година конкурсът е много демократичен”. Опарена от скандалите през годините този път БНТ реши да създаде Академия "Евровизия". В нея членуват представители на изпълнителите, композиторите, продуцентите, поетите, медиите с музикален профил и някои музикални училища. Академията трябваше да състави списък с певците, достойни да представят родината ни на конкурса.

Още по темата

Всичко изглеждаше замислено много добре, но Академията бе готова със „Списъка на Шиндлер” (както някои зевзеци го нарекоха) едва на 26 януари. Така се оказа, че музикантите имат само десетина дни, за да подготвят изпълнението си и да бъде записано видеото към него.

Това всъщност бе идеалното извинение за много от нашите авторитетни изпълнители, които, страхувайки се от скандали, дипломатично отказаха участие.

Когато най-накрая БНТ публикува списъка с финалистите, в него бе и поп-фолк звездата Преслава. Няколко часа по-късно обаче тя бе заменена от Пламена Петрова, позната от шоуто Music Idol. От държавната телевизия не обясниха и защо вместо 10 изпълнители, какъвто беше първоначалният план, в конкурса ще участват 23-ма.

Но да се върнем на концерта в НДК. Сякаш страхувайки се от нови крамоли, водещият Орлин Павлов призова „да се държим олимпийски”, а уточнението му, че „това е конкурс за песен, а не за група или певец” не бе потвърдено по никакъв начин през цялата вечер.

БНТ изписваше имената на композиторите и текстописците със съвсем дребни букви и само в началото на песента, но не и в края, както е прието. Преди изпълнението певците бяха представени с кратка видеовизитка. Тя винаги завършваше с монолог на едно червено диванче, където музикантите повтаряха еднотипни мантри колко са щастливи да участват в „Евровизия” и колко велик е този конкурс. Във въпросните видеовизитки композиторите и поетите не бяха представени по никакъв начин.

След като всички песни бяха представени, водещите ни подканиха многократно да гласуваме, а на екрана се въртяха кратки фрагменти от всяка песен. За да й е по-лесно, БНТ показваше кадрите, записани седмица по-рано, а не от изпълненията минути преди това. Така белите одежди на някои певци изведнъж станаха черни, сивата роза върху сърцето на Цветелина Чендова изчезна, а MONA замени нелепата „хористка” риза с много по-подходящата за нея Т-шъртка. Разбира се, това са дребни детайли и професионалистите в БНТ са над тях. Как ли се оправят режисьорите на Шампионска лига, които нямат възможност да запишат highlights още по време на тренировките на отборите, не знам.

В 22:38 ч. гласуването бе спряно. Започна прословутото обработване на резултатите, Мария Илиева сложи виолетова рокля с деколте до пъпа, а Орлин Павлов блесна в смокинг.

В 23:10 ч. се разбра, че Академията дава 12 точки на Поли Генова и 10 на Jerihon за песента „Smile”. Публиката пък класира на първите две места Поли Генова и „Fire In My Hair” на Милена Славова. Така с 24 точки „На инат” заслужи правото да ни представи в Дюселдорф на 12 май, когато е втората полуфинална вечер на “Евровизия”.

Няма да коментирам отделните песни, защото те са в съвсем различни жанрове и всеки има своя вкус, но като цяло концертът остави впечатлението за нещо скалъпено набързо. Колкото да се отбие номерът, а не да се популяризират музикантите, повечето от които почти непознати за широката публика.

Поздравления за стремежа да се избегнат скандалите чрез създаването на Академия, но според мен е много важно преди да се избере песен да се направи конкурс за ТЕЛЕВИЗИЯ, която да организира и покаже всичко това.

Защото, докато БНТ е абонирана за „Евровизия”, конкурсът за европейска песньовка ще си остане на соц ниво. Стандартите на работа в другите телевизии у нас са много по-високи, а и те едва ли ще организират концерт в часовете, когато половината зрители предпочитат да гледат как „Интер”, „Байерн” и „Манчестър Юнайтед” с Димитър Бербатов играят в Шампионската лига.

Иначе след една такава вечеринка човек се чувства като Mad Head. Използвам тези английски думи, защото точно по този начин се бе подписал сценаристът на концерта. Колко европейско и напредничаво! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
pd69 преди 12 години
*** работа, показваща реалността у нас - изкуството е в тотален упадък и това което ще покажем ни е най-доброто... Краси номер 2
116
0
 
2
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
На инат, изпълнена от Поли Генова ще бъде наистина "на инат" на публика, тая изпълнителка няма глас, да не говорим за височините, които са направо недостижими за нея...както и очакванията за някакво класиране на ЕВРОВИЗИЯТА...ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ - ПЪТ НА НЕКАДЪРНОСТТА, НА ПОСРЕДСТВЕНОСТТА, НА ....НА ВСИЧКО ДРУГО, ОСВЕН ТАЛАНТА И ХУБАВАТА ПЕСЕН ...
115
1
 
1
 
! Отговори
Field преди 13 години
Jerihon - Smile бе единствената песен, която би се харесала на средно- и западноевропейците, на балканите едва ли, но като цяло те биха били правилния избор
114
0
 
0
 
! Отговори
ko40 преди 13 години
има група въб фейсбук наречена Боза , моля заповядайте, само за ценители
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
С една дума: бозЪ.
112
0
 
2
 
! Отговори
Retro преди 13 години
И аз дълго време смятах, че БНТ е съвсем умряла телевизия, но от няколко месеца ми се случва да хвърлям по едно око, и честно да Ви кажа, съм много приятно изненадана. Най-малкото не ми лъха на ***, чалги и риалити бозици. Имат доста сносни предавания, приятни. Пускат и хубаво европейско кино. А Евровизия е няма такава пародия, не знам защо хората изобщо обръщат внимание... все пак имаше някои оригинални песни. Псевдо мотивационни напъни като спечелилата са леко скучновати.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-отвратителната песен от всичките! Това не е песен, а крещене!
110
0
 
2
 
! Отговори
Пънкс преди 13 години
Ами нямам нещо против песента, да не е нещо оригинално, щеше ми се песента на Елмира да не беше избозена по такъв безобразен начин, иначе като идея не беше зле. Малко бях разочарована от любимката ми Милена, понеже знам, че е страхотна певица и очаквах малко повече... така или иначе на Евровизия все се изпраща запъртъците на пошлите "хитови" канали навсякъде по света :)
109
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най - добрата песен и най - доброто изпълнение от представените 19!А иначе дежурните *** пак са изпълзели и ръсят олигофрения.
108
12
 
10
 
! Отговори
маус преди 13 години
И Господ да дойде да Ви пее пак ще сте злобни! Какво искате, като талантите гледат да се изнесат, колкото се може по-рано от България?!? А това сладко момиче заслужава да отиде, защото се бори с връзкари и протежета! Най-голямата идиощина е да плюете сънародник, който отива навън да представя България!ПРОСТИ ***! АМА ВИЖ ПРЕСЛАВЧЕТО АКО БЕШЕ ААА....
107
2
 
6
 
! Отговори
Venera преди 13 години
Чуват се всякакви праволинейни и фалшиви звуци не знам, на кого и как се харесва тази дъндания
106
3
 
19
 
! Отговори
Каун преди 13 години
Ние сме малък, но много *** народ.
105
1
 
0
 
! Отговори
Ниа преди 13 години
78 е прав/а.
104
1
 
5
 
! Отговори
ko40 преди 13 години
най интересната и оригинална песен беше на Уикеда, песен със стил, при положение 4е всички пяха на английски. милена също ми хареса. при останалите се запитах, как подържат някакъв стандарт на живот тези хора с продукта си, работата си. въобще да не говорим за продажби на дискове, колко хора ще им свалят музиката, ако я качат безплатно в нета
103
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да не се лъжем ама тая песен е много бозясала, все се хвалим, че сме големи таланти в Б-я, а нямаме един истински хит на световно ниво освен може би на Миро-губя контрол, която така и си остана известна само в БГ, общо взето сме зле от към музика, всичко от златните години на българската естрада насам е бозичка, чат пат някое хитче и това е
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е лоша песента.
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе вие майтапите ли се????????С тая *** песен на Евровизия??Ох,майко!!!
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе песничката става,момичето е младо и симпатично-общо взето задоволителен избор според мен,въпреки че бях за Рут. Някак си й беше по-европейско представянето,но здраве да е! Успех на Поли Генова.
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що сменихте снимката бе?
98
2
 
7
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ВЕДНАГА СЛЕД КОНЦЕРТА ВЪВ ФЕЙСБУК СЕ ПОЯВИХА МНЕНИЯ ОТ ХОРА,КОИТО СА ВЪТРЕ,АМА МНОГО НАВЪТРЕ В ТОЗИ БРАНШ,И ТЕ ГЛАСЯХА ТАКА: "ЗАЩО ЛИ ЗНАЕХМЕ ТОЗИ РЕЗУЛТАТ МНОГО ПРЕДИ КОНКУРСА?....." КРАТКО И РИТОРИЧНО.... ИЗОБЩО НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ОПЛЮВАНЕ,ВСИЧКИ СИ ЗНАЕМ НИВОТО И МОЖЕ БИ ТО Е ТАКОВА,ЗАЩОТО ВИНАГИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ..... И ЗАРАДИ ТОВА ЕДНА АМАЛИЯ,КОЯТО СЕ ПОЯВИ НА КРАЯ НА КОНЦЕРТА С "ДЪРТИ ПРЪЧЕС" И Е ПЕВИЦА ОТ СВЕТОВНА КЛАСА,НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ЗВЕЗДНИ АМБИЦИИ В БЪЛГАРИЯ.....