Почина художничката Милка Пейкова

Тя издъхна на 97 години
18 авг 2016 16:53, Петя Славова
2
Почина художничката Милка Пейкова
Картина на Милка Пейкова. Снимка: архив, Булфото

На 97-годишна възраст почина художничката Милка Пейкова, съобщиха от Съюза на българските художници.

Милка Пейкова е сред плеядата български художници, оказали огромно влияние върху художествения живот в България не само като творци, но и като личности, отбелязват от организацията.

Работейки в областта на приложната графика съвместно със съпруга си Георги Ковачев, тя има голяма заслуга за развитието на кирилския шрифт, оформител е на книги и пощенски марки. Автор е на над 180 портрета, сред които на Иван Вазов, Пейо Яворов, Йордан Йовков, Дора Габе, Елисавета Багряна, Радой Ралин, Григор Вачков, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Георги Павлов-Павлето.

Милка Пейкова е родена през 1919 г. в с. Павел, Великотърновско. Идва в София и започва работа в книжарница "Чипев". През 1948 г. завършва Художествената академия, специалност "Живопис", при проф. Дечко Узунов.
Творби на Милка Пейкова са излагани в Москва, Прага, Лайпциг, Будапеща, Париж, Лондон, Бон, Алжир. Носител е на български и международни награди за оформление на книги, шрифт, живопис.

През 2011 г. излиза нейната мемоарна книга "Дните предишни", в която разказва за забележителните срещи в живота си.
 


2
Още по темата: художникМилка Пейкова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Когато един творец...умира,Вселената плаче.Поклон пред живота и творчеството на талантливата ни художничка.Вечна й памет.
1
0
 
7
 
! Отговори
exceptme преди 5 години
Поклон! Бог да я прости!