Римска обществена баня откриха в Пловдив

Археолози във възторг, търсят и мозаечни пана
5 ное 2016 18:18, Петя Славова
10

Снимка: Булфото

Римска обществена баня откриха археолозите в частен имот на улица "Отец Паисий" в центъра на Пловдив. Археолог Мая Мартинова обясни, че разкритията са една малка част от комплекс, който вероятно продължава под съседните сгради и много е възможно да е на площ от декари.

"Всички елементи, които намираме показват един голям лукс в оформлението на сградата, обясни Мая Мартинова, цитирана от Булфото. При проучванията археолозите са открили голяма зала, в която е разположен басейн с мраморна облицовка, а също и елементи от вътрешното оформление на сградата.

Изследвана е и отоплителната инсталация, която е тип хипокауст - система от циркулиращ топъл въздух, в конкретния случай имаме стенно и подово отопление.

Археолозите предполагат, че наблизо има и мозаечни пана. Мястото на новооткритата римска баня не е необичайно, но за нас беше изненада, тъй като до момента бяха разкрити две римски бани на територията на античен Филипопол.

Тази е нова за нас сграда, но е много логично да е тук, тъй като се намира източно от стадиона и съвсем близо до пункта на античния град в който постъпва водата от акведуктите, допълни Мая Мартинова. В района на улица "Отец Паисий" археолози преди бяха открили средновековен некропол с над 200 гроба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Ст.Стратиев преди 7 години
Хубаво ви обяснявах навремето, но вие не разбирате от дума. Сега ще гледам сеир и ще си спя спокойно. Но ми правите "конкуренция", а това не е много хубаво.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво ! Докато някои вземат комисионки от нови археологични разкопки и пловдичани ще вземат активно участие в постановката "Римска баня" Ще получат най-главните роли на фаянсови плочки.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще изперат някое милионче в тази баня.
4
5
 
1
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
До 5Благодаря за поканата
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общественна баня. Айде сички ****ерасти в едно накуп да посещават банята. И турци и римляни.
2
8
 
8
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Да я възстановят и да изкъпят римляните от Столипиново тя си е тЕхна.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтарвахмиго това откриване. Най-после ще има каде даси позамийми в тая общесвена даня.