"Смелата Ваяна" не се хареса на хората в Тихоокеанския регион

Богът Мауи е тлъст и егоистичен
30 ное 2016 17:52, Петя Славова
5
"Смелата Ваяна" не се хареса на хората в Тихоокеанския регион
Снимка: Форум филм

"Смелата Ваяна" събра ласкави отзиви от критиката и постигна успех в бокс-офиса през петдневния празничен период за Деня на благодарността, но на някои хора в южната част на Тихия океан не им допада начинът, по който в анимацията е представена културата им, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата

Особена загриженост предизвиква представянето на полубога Мауи, който във филма е огромен и егоистичен, макар и с добро сърце. Това подразни някои хора в Полинезия, където нивото на затлъстяването е сред най-високите в света, а Мауи е почитан герой в устния фолклор, пише БТА.

Критичното отношение изглежда засегна компанията "Дисни", която положи големи усилия, за да гарантира, че филмът е съобразен с културните изисквания, след като бе обвинена в расизъм за предишни продукции, сред които излязлата по екраните през 1992 г. "Аладин". За създаването на "Смелата Ваяна" кинодейци пътуваха до Тихоокеанския регион, за да се срещнат с антрополози, историци, риболовци и лингвисти.

Действието във филма се извършва преди 3000 години на острови в Полинезия - район, включващ Хавай, Тонга и Таити. Главният персонаж е 16-годишната Ваяна, озвучена от хавайската актриса Аули Кравальо. Тя предприема пътуване в океана заедно с Мауи, озвучен от Дуейн "Скалата" Джонсън.

Филмът събра 82 милиона долара приходи при дебюта си в бокс-офиса на Северна Америка през петдневния празничен период за Деня на благодарността, като е изпреварен по приходи само от "Замръзналото кралство" за същия период през 2013 г.

"Дисни" имаше ранни проблеми, когато реши да продаде костюмите на Мауи, сред които кафяви блузи и дълги гащи. Компанията ги остави на склад за празника Хелоуин, но бързо ги изтегли от там, след като те бяха сравнени с облекла на комедийни актьори. Продуцентката Оснат Шурър, която е в Берлин, за да промотира филма, увери, че създателите му работили 5 години заедно с жители на Тихоокеанския регион, за да заснемат онова, което според тях се отъждествява с най-доброто му представяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
Смелата Ваяна е сред най-добрите анимации на Дисни.Ясно е, че няма как на 100% да се представи автентичност за даден персонаж.
3
4
 
3
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Като не харесват да не гледат бе, поздрави на всички тихоокеанци???
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимка преди 7 години
Н.е.н.о.р.м.а.л.н.и.ц.и! Това е детско филмче, бе, хора! Търсите под вола - теле... Ужас! До къде стигнахме! Дайте да махнем и луничките на Пипи - Дългото чорапче - сигурно някой с лунички е силно обиден от инфонтилното поведение на луничавото момиче, което не иска да порасне.
1
2
 
8
 
! Отговори
Mimoza преди 7 години
Филмчето се и екстра! И музиката, и историята са страхотни!