Наградени на Берлинале филми идват на София Филм Фест

Продукциите на Агнешка Холанд и Каурисмаки са със "Сребърни мечки"
20 фев 2017 10:35, Петя Славова
1
Наградени на Берлинале филми идват на София Филм Фест
Агнешка Холанд със "Сребърна мечка". Снимка: София Филм Фест

 Премиерата на "Другата страна на надеждата", най-новия филм на Аки Каурисмаки, беше на 67-ото издание на Берлинале. На официална церемония баха раздадени наградите на фестивала и легендарният финландски майстор получи "Сребърна мечка" за своята режисьорска работа.

"Другата страна на надеждата" е втори от замислената трилогия филми, посветени на пристанищни градове, която Каурисмаки започва през 2011 година с "Хавър". Историята е за един пътуващ търговец, чиито път се пресича с този на сирийски бежанци. Аки Каурисмаки е най-известният съвременен финландски режисьор, добре познат и на българските зрители със своя автентичен авторски стил - той прави филмите си по собствени сценарии и ги продуцира със създадената от него самия компания Sputnik Oy.

Още една "Сребърна мечка" – наградата на името на Алфред Бауер, която се присъжда всяка година на филм, който "отваря нови преспективи пред киноизкуството", беше присъдена за една творба, която публиката в София ще има възможност да види в програмата на 21-вия София Филм Фест - "Следи" на прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд.

Тя лично ще представи филма пред българската публика, който е създаден по бестселъра на най-четената, превеждана и награждавана съвременна полска писателка Олга Токарчук "Карай плуга си през костите на мъртвите".

Главната героиня в него е пенсиониран инженер, астролог и вегетарианка, живееща в живописно селце в Судетите. В една снежна зимна нощ тя се натъква на трупа на съседа си бракониер – смъртта му е обвита в мистерия, защото единствените видими следи около дома му са от копита на сърна. Нима е възможно дивите животни да си отмъщават?

На официалната церемония по връчване наградите на 21-вия София Филм Фест Агнешка Холанд ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие сте по клюките. Защо не напишете как се е държал на церемонията "легендарният" режисьор ?