Литературен туризъм в София: Улици с имена на писатели

Александър Шпатов от "Сдружение градски читални" пред Bulgaria ON AIR
24 окт 2018 12:37, Анисия Иванова
6

Идеята за литературна карта на София дойде преди година и половина. Оттогава разработваме сайта. Има най-малко 300 улици в София, кръстени на писатели, филолози и литературни герои. Става дума за литературни разходки. Освен виртуално човек да може и реално да се разхожда из София и местата, свързани с литературата, обясни Александър Шпатов от "Сдружение градски читални" в студиото на "България сутрин".

Той разказа, че бомбардировките над София са закрили от реалната карта почти всички големи литературни забележителности и по време на разходките се минава през места, които хората трябва да си представят.
Навсякъде в Европа има улици, кръстени на писатели, но квартали има само в София.

Шпатов разказа в студиото на Bulgaria ON AIR за историята на квартал "Красно село", чието име е дадено от патриарха на българската литература Иван Вазов.

Той обясни, че туровете са отворени за всички и много често се посещават от майки и баби с деца. В тях се разказват истории за писатели, които се изучават в училище.

Проектът все още е в процес и ще се доразботва, обобщи Шпатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината от улиците в централната част на София са кръстени на руски сволачи. Това го няма в нито една европейска столица. Засрамете се *** - русофилски.
4
4
 
1
 
! Отговори
Пущальон преди 5 години
Нова идея, от година и пулувина, сириозну?От както педесарите почнаха да сменят имената на улиците, всички служители на Бълг.Пощи гласуват за кумунистите.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Чудесна инициатива! На добър час!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Фен и читателСигурно е включена в обиколката неговата статуя срещу "Плиска". Но човекът заслужава и улица да носи името му, прав си.
1
2
 
5
 
! Отговори
Фен и читател преди 5 години
Да не забравите великия Радой Ралин- непременно сложете улица на негово име!