Джон Малкович: Съвременното изкуство е меркантилно!

Повечето хора го използват, за да спекулират, обяви звездата
Обновена: 11 окт 2019 15:56 | 11 окт 2019 14:12, Красимир Ангелов
16
Джон Малкович: Съвременното изкуство е меркантилно!
Снимка: Reuters

Съвременното изкуство е създадено за западно общество като нашето. Общество, в което животът е лесен, където не си задаваш много въпроси, къде е изчезнало понятието "страдание". Това заяви в интервю за френското списание "Поан" американският киноактьор, процудент и режисьор Джон Малкович.

"Освен онези, които са живели през 30-те и 40-те години на миналия век или преди това, ние вече не знаем какво е страданието", допълни филмовата звезда.

Според него съвременното изкуство се създава в най-голяма степен, за да привлича вниманието към себе си.

"Някои могат да кажат, че доста преди съвременното изкуство Салвадор Дали е измислил вид нарцистично изкуство и оттогава ние продължаваме в този дух, но мисля, че днес нещата отиват по-далеч. Цялото съвременно изкуство е покварено от този нарцистичен дух, обагрен с меркантилност", допълни актьорът с хърватски корени.

Малкович бе категоричен, че новото изкуство става една много добра инвестиция. "Повечето хора го използват, за да спекулират. Целта е да бъдат закупени произведения на изкуството за определена сума и да има капиталова печалба няколко години по-късно, когато художникът почине. Това е пазар!", продължи с откровението си актьорът.

Той призна, че почти не колекционира съвременни произведения на изкуството, а вместо него предпочита Рембранд, Андреа Мантеня, Егон Шиле и Люсиен Фройд. "Бих могъл да цитирам още много, но това са моите фаворити. Несправедливо е да посочвам само стари майстори и художници, но няма как да не оцените картина, нарисувана от тях", посочи звездата.

А на въпрос кой художник би избрал да изиграе в биографичен филм, Малкович бе категоричен - Салвадор Дали.

"За съжаление, мисля, че имам много общо с Дали, въпреки че съм по-лекомислен от него. Но, да, виждам се добре като Салвадор Дали, защо пък не", сподели с усмивка звездата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
до 14 преди 4 години
Телевизионните филми не са кино. Изразът "включително телевизионни филми" няма смисъл.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не гледам кино от поне 25 години, може и повече. Включително телевизионни филми. Господинът изглежда смахнат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Съвременник преди 4 години
Аман от екшъни-взривове,пожари,каскади,разрушителни катаклизми,карате/няма вече обикновен бой с юмруци/, убийства,стрелби на поразия и на края на фона на пожарищата,двамата се целуват/той целият в кръв/ и ХЕПИ ЕНД !!! Някой да не го е гледал този филм/всъщност множество филми/Това е по холивудски,малко повечко идват пищовите и гилзите.А за милениум поколението не ходило в казарма и не държалоАК-7"62мм, каска и паласки,всичко е едно шоу и веселба.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременното западно "изкуство" е филми за супергерои, биографични филми за страдащи хомосексуалисти, хип-хоп, инди, чалга, west-end мюзикали, реалити шоута и т.н. за мозъчно изостаналите и емоционалните инвалиди.
11
0
 
0
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Джон Малкович е абсолютен американец,роден в щата Илиноис.По твоите мерки освен индианците ,всички други не са американци-артисти,учени,музиканти,политици,ПРЕЗИДЕНТИТЕ ИМ и т.н.Общо около 5 милиона са коренните жители на САЩ,всички други са наследници на онези дошлите от Старият свят.Джон Атанасов българин ли е според теб? А днешните и вчерашни мигранти са друга бира.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горе-долу се докосва до истината. Абе...окей. Той само в немеркантилни филми ли е участвал.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това хората отдавна го разбраха и посещението на филми намаля, жъпреки че на запад започнаха да редуцират цените на билетите.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременно изкуство е грозно!
7
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 4 години
Това е статия за изкуство (да напълно го подкрепям), нека за медицина и фармакология да се пише под статии за тях. Не е нужно да разводнявате, макар че съм напълно съгласен с вас.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременното изкуство е меркантилно, но кажете нещо и за медицината и фармакологията.
5
3
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Все същотоВажното е че не е американец
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 2 Явно не знаеш нищо за Джон Малкович,нито си чел статията! На Малкович баща му е хърватин,майка му е немкиня .
3
1
 
10
 
! Отговори
Виктор Кордон преди 4 години
Малкович казва в по-мека форма, че съвременното "изкуство" е пълен ***. Време е да се заяви ясно на обществеността, че "царят е гол" и че ония, които поддържат това декадентство, са или спекуланти, или глупци.
2
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От сърбин акъл не искам.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно!