"Върба" на Милчо Манчевски ще открие есенния София филм фест

Филмът е посветен на жените и каузата им да станат майки
25 сеп 2020 10:13, Анисия Иванова
0

Филмът "Върба" на Милчо Манчевски ще открие есенния София филм фест. Прочутият македонски режисьор ще представи лично лентата в София и ще получи специалната награда на София филм фест тази вечер.

Най-новата творба на Милчо Манчевски "Върба" ("Willow") проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини.

"Всичко започна с контраста между Средновековието и съвремието. Вярвам, че хората са еднакви навсякъде по света и са били еднакви винаги. Ние сме хора  с нашите радости и с тъгата ни. И така се замислих кое е общото между хората от всички епохи – тогава осъзнах, че едно от нещата е децата. Това да искаш да имаш дете, семейство", казвай той пред Bulgaria ON AIR.

Във филма са заложени проблеми като осиновяването, бременността и доверието, а основната сюжетна нишка е борбата на жените за правото им сами да вземат решения за телата си, както и срещу традициите и остарелите представи за лоялност.

"Вярвам, че любовта към децата е една и съща. Така започна всичко, а след това  се появиха и всички тези проблеми, които сметнах за наистина важни. Например като контрола върху твоето собствено тяло, особено за жените, защото има много политически и религиозен натиск за контрол, което е немислимо. Немислимо би било някой да ми каже какво да правя с тялото си", допълва световноизвестният режисьор.

С внимание към детайлите и фантазия – така Милчо Манчевски успява с лекота да предаде дълбоката емоционалност на своите герои на големия екран.

В продължение на години македонският виртуоз на режисурата живее в Съединените щати, но споделя, че никога не е губил връзката с родината.

През 1994 година с дебютния си филм "Преди дъжда", Милчо Манчевски печели световна слава и номинация за Оскар. 26 години по-късно правилата за раздаването на наградите на филмовата академия бяха коренно променени. Във филмовото съревнование ще участват само филми с полово, религиозно и расово разнообразие.

"Принципно аз бих бил против да се налага външен натиск върху креативната работа, но от друга страна външното влияние винаги е било част от правенето на филми, особено в Холивуд. И независимо дали влиянието е с идеологическа или търговска цел, като артист ти трябва да намериш своя изход от този лабиринт", подчерта още Милчо Манчевски.

А относно своите бъдещи проекти - той вече подготвя своя нов филм. Лентата със заглавие "Каймак" е черна комедия и трябва да излезе следващата година.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари