Русия обяви автора на "Метро 2033" за федерално издирване

Срещу Глуховски е образувано дело за дискредитиране на руските въоръжени сили
7 юни 2022 18:00, Нели Христова
90
Русия обяви автора на "Метро 2033" за федерално издирване
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра "Метро 2033", за федерално издирване.

От ведомствената база данни става ясно, че срещу автора е образувано наказателно дело за дискредитиране на руските въоръжени сили.

"Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 г., е обявен за издирване по член от Наказателния кодекс", се казва в базата данни. Срещу писателя е заведено дело за изкривено представяне на действията на руските въоръжени сили. Това съобщи източник на Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е известен и на българските читатели, като романът му "Метро 2033" и последвалите го продължения са сред най-четените от любителите на дистопичната фантастика в България. Романът разказва за Москва след ядрена експлозия и за него той получава литературната награда ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е публикувана онлайн през 2003 г., като всяка глава е придружена от саундтрак. През 2005 г. книгата е публикувана в печатен вариант. Романът се превръща в абсолютен бестселър и въз основа на него са създадени видеоигрите „Metro 2033“, „Xbox 360“ и „PC“. По книгата се снима и филмова холивудска продукция, чието излизане предстои. Други творби на Глуховски са "Метро 2034", "Поща", "Метро 2035“, "Бъдеще" и др., като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за медии като „Дойче Веле“, „Евронюз“ и „Russia Today“, и е член на Кремълския пул.

Част от дейността му е била като военен кореспондент в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула“. Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като той владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от плановете му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на тайнствен подземен живот. Сред занимаващите го въпроси са как би живял светът след глобална катастрофа и какво ще стане с модела на обществено поведение, след като обществото ни изчезне.

Според източници той има руско и израелско гражданство и разрешителни за пребиваване в Германия и Испания.

През 2019 г. в интервю за българския месечник "Култура" Глуховски споделя: "Държавата – това е бюрократичният апарат, чийто връх е завладян от група лица, Путин и неговото обкръжение, и те се опитват на всяка цена да се задържат на власт, но не с идеологически инструменти, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически движения, поставящи под заплаха властта им".

В една от последните си публикации, на 27 февруари 2022 година, Глуховски пише за войната в Украйна: "Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от луд тиранин. Прости ни, Украйна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по на Запад от Урал се отива толкова по малко демокрация има в нашата Европа и в ЕС. Ето това искам да кажа на руснаците и украинците. Ето на нас ни забраниха руските телевизии.
83
3
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Не разбирам защо РФ се сравнява със САЩ. Това че американците са империалисти не значи, че и РФ трябва да са...
82
5
 
0
 
! Отговори
Гого гого преди 1 година
От Турско робство ни освободи Русия - не знам обаче от американско робство кой ще ни спасява
81
1
 
1
 
! Отговори
Гого гого преди 1 година
До АнонименАбе те окупационните воиски не щат да си изтеглят ти искаш да се извиняват - да ти напомня ли за седми американски флот дето и до ден днешен си стои в Окинава - лошите руснаци си изтеглиха окупационните войски от Германия ама добрите кравари не щат да ги изтеглят - същото е и с Филипинските острови - краварите ги държат окупиране още от времето на американо-испанската война - да живее демокрацията
80
1
 
1
 
! Отговори
Гошо до 84 преди 1 година
Прав си, извинявам се. Останъл съм със впечатление, че когато Обама посети Япония в 2016 и поднесе венец на могилата на загиналите от атомната бомба беше направено, но не е представено извинение...Извиниха се после за събитията в Окинава.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците НИКОГА не са се извинявали на Япония за атомните бомби. Напротив. Продължават да говорят самохвално за тях - можеш да гледаш така наречените им исторически телевизионни канали. Там те обясняват как всъщност с бомбардировките са СПАСИЛИ Япония, щото иначе ония щяли да умрат всичките и също така "спасихме много американски животи", което е главната им мантра. Гледай кой да е холивудски филм на военна или шпионска тема - там 1 американски живот е по-ценен от всички неамерикански животи
78
6
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Те, този човек се е извинил. Кога ли путин ще разбере, че трябва да се извини на целия свят?...Може би никога... Американците се извиниха на Япония за атомните бомби след 60-70 години... Технологично има доста развитие, но морално сме си още в каменната ера...
77
2
 
1
 
! Отговори
До немското говедо преди 1 година
Те се знаеш че си такова
76
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обикновен лъжец.
75
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът хули властта, ще си носи отговорността. В проевропейска Украйна такива направо ги избиват, в най-добрия случай ги хвърлят в затвора без съд и присъда. помните ли оня бивш депутат, дето искаха да го разменят за "герои Украине". А в Европа също не е по-различно - инакомислещите са преследвани, уволнявани, смачквани. Демокрация.
74
6
 
14
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Че целият нормален свят видя какво представляват руските войски. Защо трябва да го търсят човека. Ние видяхме и труповете им и разпечатаните консерви "съветски танкове" чрез горелката "Джавелин", станахме очевидци и на придъняването на "Москва", елитен кьорав боен кораб, който не може да вижда приближаващи го ракети и т.н. По тази логика путинофашистите трябва да започнат да ликвидират и/или задържат за пропагнад всеки свободомислещ човек. Динозаврите се завръщат, но няма да е за дълго.
73
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия има закон който криминализира разпространението на фейкове за въоръжените сили на страната. След като е нарушил закона, ще го арестиват.
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A с Джулиан Асанж какво става?
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това като 8-те олигарси "самубити" със семействата им барабар жени и щерки ли ?Кажи го на Навални." ------ Aко осъзнаеш някога колко си пpoст, сам ще се удавиш в тоалетната чиния.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахаха глоба? хахха Това като 8-те олигарси "самубити" със семействата им барабар жени и щерки ли ?Кажи го на Навални.
69
1
 
0
 
! Отговори
доо 67 преди 1 година
Ти явно четеш само днес бг
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ония дет маршируват като гламави на 9 май не е руската армия. Това са курсанти :) нищо общо с редовната им армия палячовци.
67
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската армия е съставена главно от нискоинтелигентни мародери. За това и генералите им са на фронтовата линия защото иначе няма да изпълняват заповеди...
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма нужда някой да я дескредитира... цял свят я видя, че за нищо не става.
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните тъпoтии на мисиpките и на изперкалите сopoсоиди. Ще му бъде наложена глоба и това и максималното, както оная кифла, която преди 3 месеца се показа с плаката по новините на руската телевизия. В същото време, полуграмотните *** на този провален сайт не са написали и един ред за готвения фашистки Закон в България, според който ще отнемат имущество на хора, които пишат против НАТО или ЕС, при това само по доноси.