Русия обяви автора на "Метро 2033" за федерално издирване

Срещу Глуховски е образувано дело за дискредитиране на руските въоръжени сили
7 юни 2022 18:00, Нели Христова
90
Русия обяви автора на "Метро 2033" за федерално издирване
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на бестселъра "Метро 2033", за федерално издирване.

От ведомствената база данни става ясно, че срещу автора е образувано наказателно дело за дискредитиране на руските въоръжени сили.

"Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 г., е обявен за издирване по член от Наказателния кодекс", се казва в базата данни. Срещу писателя е заведено дело за изкривено представяне на действията на руските въоръжени сили. Това съобщи източник на Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е известен и на българските читатели, като романът му "Метро 2033" и последвалите го продължения са сред най-четените от любителите на дистопичната фантастика в България. Романът разказва за Москва след ядрена експлозия и за него той получава литературната награда ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е публикувана онлайн през 2003 г., като всяка глава е придружена от саундтрак. През 2005 г. книгата е публикувана в печатен вариант. Романът се превръща в абсолютен бестселър и въз основа на него са създадени видеоигрите „Metro 2033“, „Xbox 360“ и „PC“. По книгата се снима и филмова холивудска продукция, чието излизане предстои. Други творби на Глуховски са "Метро 2034", "Поща", "Метро 2035“, "Бъдеще" и др., като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и журналист, радио и телевизионен водещ, работил за медии като „Дойче Веле“, „Евронюз“ и „Russia Today“, и е член на Кремълския пул.

Част от дейността му е била като военен кореспондент в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „Хизбула“. Там колегите му го подозират за шпионин, тъй като той владее, освен родния си руски език, и английски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са подозренията на колегите му от „Евронюз”, че е шпионин, защото просто „не може млад човек на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от плановете му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на тайнствен подземен живот. Сред занимаващите го въпроси са как би живял светът след глобална катастрофа и какво ще стане с модела на обществено поведение, след като обществото ни изчезне.

Според източници той има руско и израелско гражданство и разрешителни за пребиваване в Германия и Испания.

През 2019 г. в интервю за българския месечник "Култура" Глуховски споделя: "Държавата – това е бюрократичният апарат, чийто връх е завладян от група лица, Путин и неговото обкръжение, и те се опитват на всяка цена да се задържат на власт, но не с идеологически инструменти, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически движения, поставящи под заплаха властта им".

В една от последните си публикации, на 27 февруари 2022 година, Глуховски пише за войната в Украйна: "Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от луд тиранин. Прости ни, Украйна!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 "Аз сега ще проверя в профила му дали е истина. Човека го харесвам и сега ще чекна дали пак лъжете." И понеже по принцип не лъжат (това си е руска опорка, която бутате по правило) е интересно, когато разбереш, че .... каква изненада .... ОТНОВО написаното е вярно, какво ще направиш?
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 "Трето човека много мрази фашистите и добре го показва." Ами, тъкмо затова сега фашистите/нацистите са го обявили за издирване. Те знаят, че ги мрази и само са чакали удобен момент. Сега им се е отворил такъв, когато така илииначе свалиха маската и няма дори нужда да се преструват.
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна горенето на книги в тая антиутопия -Путландия
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз сега ще проверя в профила му дали е истина. Човека го харесвам и сега ще чекна дали пак лъжете.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на статията по няколко причини. Всеки чел романите на Глуховски знае, че не спестява критиките никога към никого. Ако са искали да го шатнат имали са 100 причини до сега. Второ, той е евреин и най-вероятно е в Израел. Трето човека много мрази фашистите и добре го показва. И четвърто, така описва ЕС в книгата си Бъде.ще, че по-скоро евро службите са го обявили за издирване, а не руснаците. Четете бре хора. И сами си правете изводите. А Метро 2033 определено е страхотна книга.
19
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Невероятни книги, много прозорлив млад автор.
18
3
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АЛЛА ПУГАЧОВА Е ВРАГ НА РЕЖИМА И ТРЯБВА ДА ОТИВА В ЗАТВОРА!!! ВСЕКИ КОЙТО НЕ ПОДКРЕПЯ РЕЖИМА И ФАЛШИВИЯ ПУТЪН Е ВРАГ И СЛЕДВА СМЪРТ ИЛИ ЗАТВОР!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а разработчиците на Метро игрите кога ще бъдат съдени задето откраднаха половината сорс код на играта Сталкер 2007 като бивши разработчици по нея и го прилагат към Метро поредицата?
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския престъпен режим премина в открита диктатура.
15
2
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
КОЙТО ПИШЕ КНИГИ ЗА НАУЧНА ФАНТАСТИКА КОИТО ИЗОБРАЗЯВАТ СТАЛИН КАТО ЗЛОДЕЙ ОТИВА ВЪВ ЗАТВОРА! АМА СТАЛИН СИ Е БИЛ ЗЛОДЕЙ СЪЩАТА РАБОТА КАТО ФАЛШИВИЯ ПУТЪН!
14
14
 
7
 
! Отговори
Много едностранчиво преди 1 година
Поредната пропагандна статия! Какво е това "Прости ни, Украйна!" Защо писателят не споменава ролята на САЩ, защо не се споменава кланетата на азовци на българи и руснаци... Много едностранчива статия!
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робска държава в Русия преобладава!
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе щом и Ала Пугачова подгониха, явно кремльовците хептен са си загубили ума
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за хубавото момче, сега ще го самоубият
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още не съм си довършил Metro Exodus са се вдъхнових отивам да трепам мутирали зверове и изперкали ***!
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Путин така прави с неудобните, бум и айде....така беше и при Сталин...Вреден е *** за съвременния свят
8
3
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТО И ПРИ СТАЛИН Е БИЛО СЪЩОТО! Я КАЖЕШ НЕЩО НЕУГОДНО ЗА РЕЖИМА Я СИ ПРИКЛЮЧИЛ! ТОЯ НАПИСАЛ КНИГА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ НО СЕГА УСТАНОВИЛИ , ЧЕ Е НЕПОДХОДЯЩА ЗА РЕЖИМА!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо като ученик написал на един конкурс следния стих: -"Млади, стари, в мъгла живеят и на Тодор Живков песни пеят!"Та за тази негова фраза са го пратили в поправителен дом и са му забранили да следва
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'въз основа на него са създадени видеоигрите Metro 2033, Xbox 360 и PC"" ---- особено PC е много хубава игра!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацисти, сър.