Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа

Кое струва повече, изкуството или животът, питат те
Обновена: 14 окт 2022 16:23 | 14 окт 2022 16:23, Нели Христова
141
Простотия: Екоактивисти заляха "Слънчогледите" на Ван Гог с доматена супа
Снимка: Twitter

Поренда вандалска проява на екоактивисти вбеси потребителите в онлайн пространството.

Протестиращи с тениски на групата Just Stop Oil ("Просто спрете петрола") заляха "Слънчогледите" на Винсент Ван Гог в Националната галерия на Лондон с доматена супа, а след това се залепиха с моментно лепило за стената. Картината е едно от най-важните произведения на изкуството за галерията.

"Кое струва повече, изкуството или животът?", попита една от активистките - 21-годишната Фийби Плъмър от Лондон.

Тя беше придружена от 20-годишната Анна Холанд от Нюкасъл. "Струва ли си повече от храната? Повече от справедливост? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората?"

"Кризата с цената на живота е част от цената на петролната криза, горивото е недостъпно за милиони гладни семейства, които стоят на студено. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа", заявиха активистките, цитирани от The Guardian.

Служителите на Националната художествена галерия бързо изпразниха помещението. В изявление по-късно те успокояват, че е повредена само част от рамката на "Слънчогледите", състоянието на самият шедьовър обаче е добро.

През последните две седмици групата организира седящи протести по пътищата около централен Лондон, вбесявайки шофьори и пътуващи, но действието в петък изглежда е ескалация на нейните практики.

Случайните минувачи в Националната галерия бяха със смесени чувства. Един мъж, който отказва да назове името си, споделя пред The Guardian, че може да разбере тяхната кауза, но се притеснява, че тя е насочена към "красиво произведение на изкуството, което показва най-доброто от човечеството". Той добавя: "Те може да се опитват да накарат хората да мислят за проблемите, но всичко, което накрая постигнаха, е да накарат хората наистина да се раздразнят и ядосат. Типичният немислещ човек, който не мисли за големите проблеми на планетата, не е човекът, който се разхожда из Националната галерия."

Потребителите в социалните мрежи също бяха разгневени. "Просто вече няма уважение към нищо и никого. Хората смятат, че имат право да правят каквото си искат, стига това да ги кара да се чувстват добре. Те използват "активизма" като щит, за да бъдат жестоките хора, каквито наистина са по душа", пише един потребител в Twitter.

Някои обаче отбелязват, че е взет предвид факта, че картината е зад защитно стъкло и само подобни екстремни акции биха постигнали някаква промяна.

Това не е първата атака на произведение на изкуството.

През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на "Сенокос" на Джон Констабъл в Националната галерия.

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог.

Стойността на "Слънчогледи" се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
12
 
! Отговори
у нас преди 1 година
В България засега само чекиментото Копейкин може да ги засенчи.
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахахаха! Как се залепиха за стената! :)) Сладурчета! :) Като пораснат ще разберат, че този свят е непоправимо увреден. Но сегашният им младежки ентусиазъм е очарователен!
28
1
 
20
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Тия пикли искам да видя как ще изкарат няколко дни без урбанизация и технологии. Докато ги яде мечката ще имат няколко секунди да преосмислят живота си. В крайна сметка ако изкуството и културата не са важни, значи и цивилизацията като цяло да ходи в канала (то и канал няма да има тогава).
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнусни неHoPмални сектанти
26
2
 
13
 
! Отговори
Какво ще постигнат? преди 1 година
Галерията ще трябва да изхарчи пари, за да почисти повредената картина, а също и стената, за която тези "активистки" са се залепили. Тези пари можеше да бъдат дадени за някоя благотворителна кауза.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кого ли е спонсорирано това театро? Със сигурност няма нищо вярно.
24
2
 
11
 
! Отговори
София преди 1 година
Думите са слаби да опиша глупостта на тези екоактивисти. Но така става когато са прочели по една книга сумарно и дори не знаят историята на тази картина. Дано успеят да я реставрират. В обратен вариант, смятам, че заслужават най-дългото възможно наказание.
23
2
 
8
 
! Отговори
Олигофрена си е преди 1 година
***. Утре може и човек да убият, защото е на различно мнение. Много е опасна тази тенденция на еко-екстремизъм. За съжаление, не са само екоактивистите така. Има още редица "групировки", които са доста кръвожадни в правия смисъл на думата и за тях няма нищо свято. Не зная дали самите организации са си такива или с времето се изродиха в чудовища на "свободния свят".
22
2
 
10
 
! Отговори
За да помогнат преди 1 година
За да помогнат на бедстващите хора по света, да бяха изработили по един трудоден благотворително и да купят храна за гладуващи деца с парите, които ще им се полагат като заплащане. Вместо това, те се залепват с лепило за стената в някаква галерия, след като са повредили прочута картина!
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пpocтитyтка - какво НЕЦЕНЗУРНО видяхте в тази дума! Глаочи!
20
2
 
5
 
! Отговори
Биолог преди 1 година
Тези двете отсвякъде попадат в графата Биологичен ***. Да, изкуството от отпадъци е по-ценно от отпдъка!
19
0
 
0
 
! Отговори
alex преди 1 година
До Марсел ПоповHAHAAHHAHHAAHHA
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотията не ходи по гората, а по екоактивистите.
17
3
 
14
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Милиони нямали гориво, ами че и то замърсява госпожи екоактивистки!И ...защо не се опитате да нарисувате нещо хубаво, е може и да не е за 85 млн. долара, и да го залеете със супа, ами са занимавате с Ван Гог! Той като я е рисувал, не е имало климатични проблеми, така че вина няма, още по-малко пък слънчогледите му!?
16
3
 
7
 
! Отговори
Тачо преди 1 година
Джбре ,че не е истинската.Никое емблематично произведение на изкуството не е представено от оригиналът му.
15
2
 
8
 
! Отговори
Трезвен преди 1 година
Много щях да се учудя ако не й беше розова косата.
14
3
 
9
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Новите евро.ейски, неизкъпани ТО. ценности, събитийца и модерното унищожаване, защото ТАКА.. Да има тротинетки и боя е важното. То чак смър. ди от снимката. ТоТата кога са учили за Ван Гог и най - вече защо е там. Петрола ,розовите еднорози и дъгите трябва да се защитават , погазвайки всичко наоколо.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жендъри, ходете работете и направете нещо с добавена стойност
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те използват "активизма" като щит, за да бъдат жестоките хора, каквито наистина са по душа" - точно така.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето такива неграмотни ненор-малници ще съсипят и Ван Гог и света!, зелени до лудост!